Avukat

Avukat

Kişilerin birbiri arasında ve devlet ile ilişkilerinde meydana gelebilecek uyuşmazlıklarda hukuki uzmanlığı ve bilgisine başvurulan ve kişileri muhtelif makamlarda, genellikle mahkemede temsil eden ve onların savunması yapan iddialarını gerçekleştiren görevlidir.

Genel olarak tanımlarsak; Avukat, hukuk eğitimi almış ve yargılama mercileri önünde bireylerin haklarını savunmaya yetkili tek mesleğe sahip olan kişilerdir. Avukat ayrıca kanunlarla ve mevzuatla ilgili olarak bireylere hukuki danışmanlık yapar. Bir avukat kendi ofisinde serbest olarak veya herhangi bir hukuk firması veya kurum çerçevesinde faaliyet gösterebilir.

Avukatın Türk Dil Kurumu'nun tanımıyla,

1 . Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi, mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimse.

2 . olarak mecaz anlamda: Gerekmediği hâlde başkasını savunan, onun adına konuşan kimse.

Avukatlık Kanunu'ndaki tanımı ile; Avukatlığın içeriği:

Madde 1 – Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukatlar genellikle belirli hukuk alanlarında uzmanlaşırlar. Kimi ülkelerde (genellikle kıta Avrupası) avukatlar ikiye ayrılarak; davalara girme yetkisi olan dava avukatı(barrister) veyahut sadece danışmanlık yetkisi olan danışman avukat(solicitor) olabilir. Bu uzmanlaşma muhtelif konularda kendine başvuranlara hukuki danışmanlık yapmak, yol göstermek şeklinde de olabilir. Bir avukat ilk olarak söz konusu olayı ya da durumu hukuk açısından değerlendirir, da sonra davayı üstlenip üstlenmeyeceği hakkında karar vermekte serbesttir. Hukuk dilinde "müvekkil" denilen temsil edeceği kimseyi temsil yetkisi aldıktan sonra da işlemlerini yerine getirir. Duruşmalarda davacı ya da davalıyı, vekili olarak yargılama makamları huzurunda temsil eder. Vasiyetname, miras belgesi, sözleşme hazırlanması ve yorumlanması gibi işleri yerine getirmek de avukatların görevleri arasına girer.

Bazı ülkelerde, avukat olarak mesleki alanda faaliyet gösterebilmek için, meslek kuruluşlarına(baro gibi) üye olmaları zorunludur.

Türkiye'de avukatlık

Türkiye'de avukat olabilmek için ilk olarak hukuk fakültesinden mezuniyet derecesi almak, müteakibe bir yıl süren avukatlık stajını tamamlamak gerekir. 2001 yılı Mayıs ayında Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişikle Türkiye'de Avukatlık yapabilmek için stajın tamamlanmasını takiben yeterlilik sınavını geçme şartı da getirilmişse de 14 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5558 sayılı kanunla sınav kaldırılmış, günümüzde tekrar tartışılır hale gelmiş ve gerekli mevzuat kabul edilmiştir.

Avukatlık Stajının ilk altı ayı adliye stajı olarak bilinir ve tamamen adliyede geçer. Bu sürede stajyerin herhangi bir yerde çalışma yasağı vardır, sadece adliyede duruşmalara girerek pratik bilgilerini artırmalıdır. İkinci altı aylık dönemde ise bir avukat gözetiminde, onunla beraber çalışılarak yerine getirilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar avukat olamazlar. Başka bir ülkede hukuk öğrenimi görenlerin avukat olabilmesi için fark derslerinden sınava girmesi mecburidir. Türkiye'de avukatların belli konularda uzmanlaşma zorunlulukları yoktur. Her tür davaya girebilirler. Avukatların duruşmalarda cüppe giymeleri zorunludur; avukat cüppeleri yargıç ve savcılarınkinden farklıdır.

Ülkemizde de avukatların mesleki kuruluşu Baro olarak bilinir ve sadece bu kuruma üyeliği olanlar avukatlık mesleğini yerine getirebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan avukatların baroya üyelik zorunluluğu yoktur. Türkiye Barolar Birliği, Türkiye çapındaki tüm baroların birlik içerisinde bağlı oldukları kurumdur.

Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince avukat tutamayacak durumda olan zanlı ya da sanığa müdafii denen zorunlu avukat yardımı sağlanabilir. Müdafii olarak görevlendirmeyi baro yapar, ancak müdafii olarak görevlendirilen avukatın ücreti bu iş için ayrılan fondan ödenir. 1 Haziran 2005 de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca gerek soruşturma (davadan önce) gerek kovuşturmanın (iddianamenin kabulünden sonra) her aşamasında hem şüpheli/sanık hem de müşteki/katılanın avukat bulundurma hakları vardır. 01.06.2005’te uygulanmaya başlanan yeni CMK ile 18 yaşından küçükler, atılı suçlamanın üst sınırı 5 yıl veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurulması zorunludur.

Diğer durumlarda, avukatla temsil edilme zorunluluğu yoktur. Ancak, bu davalarını avukat ile takip etmek isteyen fakat yeteri kadar mali durumu olmayanlar, Baroya başvurarak adli yardım dahilinde kendilerine bir avukat atanmasını isteyebilecekleri gibi, adli yardımdan yararlanma talebiyle dava açarak mahkemeden adli yardım kararı verilmesini talep edebilirler.

AVUKATLARIN GÖREVLERİ

1- Bir kimse adına savunma veya danışmanlık yapmadan önce kendisine başvuranları(müvekkilleri) dinler, talep edilen hizmeti yerine getirerek yol gösterici bir görev üstlenir.

2- İhtilafa konu olayla alakalı kanunları, mevzuatı ve Yargıtay, Anaysa Mahkemesi gibi temyiz yetkisine sahip üst mahkemelerin kararlarını araştırır ve yorumlar,

3- Olay ile alakalı kapsamlı araştırma ve inceleme ve soruşturma gerçekleştirir.,

4- Mahkemeler nezdinde dava açar ya da temsil ettikleri kişiler aleyhine olarak açılmış davalarda bulunur,

5- Davayla bağlantılı tanıkları mahkemeye sunar, dinletilmesini talep eder ve gerektiğinde sorular yönelterek duruşmaya yön verir,

6- Davanın veya uyuşmazlığın müvekkil lehine en avantajlı şekilde sonuç bulmasını sağlamak için dava dilekçeleri veya sözleşme ve mutabakatnameler hazırlar, hakları en etkili bir şekilde savunur.

7- Gerektiğinde icra avukatı olarak icra işlemlerini gerçekleştirir,

8- Güncel yasa ve mevzuatlar takip ederek, sürekli güncel kalır ve müvekkillerini bunlar hakkında bilgilendirir.

AVUKAT MESLEĞİNİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Avukat olmak isteyenlerin;

1- Ortalamanın üzerinde akademik ve sözel yeteneğe,

2- Durumlar ve kurallar arasında bağlantı kurma kabiliyetine,

3- Olayları, durumları, destek istenilen konuyu derinlemesine araştırma ve inceleme merakına,

4- İletişim kurdukları kişileri kolayca anlayabilme ve etkileyebilme kabiliyetine,

5- Akıcı, düzgün, etkileyici konuşma kabiliyetine,

6- Fazlasıyla sorumluluk bilincine haiz olması gereklidir.

AVUKATLARIN ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Avukatlık mesleğinde faaliyet alanı ve iş imkanları fazlasıyla geniştir. Halk arasında; İcra, Haciz, Boşanma, Tahsilat, Ceza, Yabancı, İhale, Şirket, Vergi, Danışman, Tapu, Kentsel Dönüşüm, Miras, Patent, Tazminat, Bilişim, İnternet, Sigorta gibi ayrı branşlarda bilinse de bir avukat hukukun bütün dallarında görev alabilir. Avukatlar, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel şirket ve firmalarda ve hukuk büroları olarak bilinen avukat ortaklıklarında çalışabileceği gibi kendi bürosunda bağımsız olarak da faaliyette bulunabilir.

AVUKATLIK MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerde hukuk fakültelerinde hukuk eğitimi verilerek, meslekte faaliyet gösterme yetkisi alabilmesi için ilk adım atılır.

AVUKATLARIN EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Temel eğitim periyodu 4 yıldır. Üniversite eğitimi tamamlandıktan sonra 1 yıl stajyer avukatlık periyodu vardır. Eğitim süresince; Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İktisat, Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Ceza Hukuku, Mali Hukuk, Hukuk Tarihi, Sosyoloji, Ticaret Hukuku, Hukuk Metodolojisi, Genel Hukuk Tarihi, Avrupa Hukuku, Çevre Korunması Hukuku, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Adli Tıp, Devletler Özel Hukuku, Askeri Ceza Hukuku gibi birçok Hukuk alanına ait konularda öğrenim görürler.

- Staj süresi boyunca stajyer avukatlara hukuk dallarına ait çeşitli baro dersleri ve tez yazım görevleri verilir. Staj süresinin bitiminde, Baro Yönetim Kurulunca sözlü olarak sınav yapılır ve başarı gösterenlere Avukatlık Ruhsatnamesi takdim edilir.

AVUKATLARIN ÜCRET DURUMU

- Kendi ofisinde faaliyet gösteren avukatların kazançları aldıkları dava sayısı ve niteliğine göre farklılık göstermektedir. Meslekte branşlaşma ve tecrübeyle orantılı olarak kazançları farklılaşmaktadır. Farklı kurum, kuruluş, büro ve işletmelerde görev alan avukatların ise kazançları bağlı oldukları işletmeye göre farklı oranlarda kazanç sağlarlar.


Bu Makaleyi Paylaş