5/28/2024 11:27:36 AM
Çalışma izni kısıtlaması olmayan yabancılar Türkiye’de çalışmak istiyorlarsa bunun için çalışma izni almak zorundadırlar. Yabancılar hakkında çalışma izinlerini Uluslararası İşgücü Kanunu düzenler. Bu Kanun’da belirtilen şartları sağladıkları takdirde yabancılara bu Kanun’un dördüncü maddesi kapsamında Uluslararası İşgücü Politikası gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni verilir.
5/28/2024 11:18:28 AM
Yabancıları ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca sınır dışı edilme, sınır dışı etme kararı ile yabancıların vatandaşı oldukları ülkeye veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmesini, gönderilmesini ifade eder. Kanuna göre sınır dışı etme kararı sadece valiliklerce alınabilir. Bu karar ya Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine ya da valilikçe re’sen alınır. Sınır dışı kararı verildikten sonra bu karar yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Yabancı kimse veya avukatı veya yasal temsilcisi kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde bu karara karşı itiraz edebilecektir.
5/28/2024 11:00:25 AM
İdari gözetim kararı; hakkında sınır dışı etme kararı (deport kararı) alınan yabancı kimsenin belirli bir süre Geri Gönderme Merkezleri’nde (GGM’de) tutulması, bulundurulması hakkında verilen karardır. Hakkında idari gözetim kararı alınan yabancının veya yasal temsilcisinin ya da avukatının Sulh Ceza Hâkimliğine bu kararın ortadan kalkması isteği nedeniyle başvurabilmesi mümkündür.
5/28/2024 10:41:07 AM
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın alması ve sınırlı ayni hak iktisap etmeleri belirli sınırlamalara tabiidir. Sınırlamalara tüzel kişilikleri ve gerçek kişilere göre de değişiklik göstermektedir, bunlar 2644 sayılı Tapu Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yabancı kimsenin bu sınırlamalara göre belirlenmiş ayni hak elde edebileceği toplam alanı iki katına kadar artırmaya Kanun’un 35. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı yetkilidir.