Bayilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Bayilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Bayilik Sözleşmesi Nedir?

 

 Bayilik sözleşmesi sözleşmeler hukukunda yer alan bir sözleşme türüdür. Bu sözleşme çeşidi ile bayilik almak isteyen girişimci yatırımcı ile bayilik veren firma arasında hak, menfaat, ekonomik yük ve sorumluluklar tespit edilir.

 

 Bayilik alan girişimci ile bayilik veren firma arasında oluşturulan bu sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları tespit edileceğinden iki tarafta sözleşmeye uymak zorundadır. Bu sözleşme ile tespit edilen karşılıklı yükümlülüklere uymamak hukuki ihtilaf oluşturacaktır. O yüzdendir ki sözleşmeye uymayan taraf için sözleşmede cezai yaptırımlar öngörülebilmektedir.

 

 Oluşturduğunuz bayilik sözleşmesinin altına tarafların imza atması yeterlidir. Bu halde bu sözleşmeler Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca senet hükmü taşıyacaktır ve mahkemeye delil olarak sunulabilecektir.

 

 Son olarak bayilik sözleşmesi ile söylenmesi gereken bir şey daha vardır.

 Borçlar Kanunu sözleşme serbestisi ilkesini kabul etmiştir. Ancak bir sınırlandırma ile. Bu sınırlandırma da kanunun emredici hükümlerine aykırı sözleşme düzenlenemez ilkesidir.

 

Bayilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

 

 Tarafların yükümlülüklerini belirleyecek olan bayilik sözleşmesi, kanunun emredici hükümlerine aykırılık taşımadan hazırlanmalıdır. Zaten sözleşme hazırlamanın mantığı tarafların kanunun emredici olmayan hükümlerinden olabildiğince kaçınmaları ve sonradan çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların önlemedir. Bu sayede taraflar birbirlerine kaşı borçlarını daha düzene tabi olarak ifa edeceklerdir.

 

 Bayilik sözleşmesi hazırlamak isteyen taraflar muhakkak sözleşmeler hukuku alanında uzman bir avukatın yardımını almalılar ve sözleşmeyi avukata hazırlatmalılardır. Ancak bu sayede hukuki olarak belirginleşen ve kanuna aykırı olmayan bir sözleşme hazırlayabilirler.

 

Bayilik Sözleşmesinde Yer Alması Gereken Maddeler?

 

 Taraflarca hazırlanmak istenen bayilik sözleşmesinde, maddelerin içeriği sektöre göre değişkenlik gösterebilir. Ancak her sözleşmede yer alması gereken birtakım maddeler mevcuttur. Bu maddeler şunlar olabilir:

 

  • Bayiliği alan taraf ve bayiliği veren taraf ile ilgili bilgiler,

  • Bayiliği alan taraf ve veren tarafın adresleri,

  • Sözleşmenin içeriği,

  • Bayilikle verilecek ürün veya hizmetin tanımı,

  • Bayilikle verilecek ürünün iadesi, değişimi ile ilgili bilgiler,

  • Bayinin ürün veya hizmetin satış veya sunum şekli,

  • Sözleşmeye aykırı davranışlarda yapılması gerekenler ve cezai yaptırımlar,

  • Sözleşme ile ilgili hukuki uyuşmazlıklarda yetkili mahkemeler,

  • Sözleşmenin başlangıcı, sonu, ve fesih koşulları ile ilgili bilgiler vs.

 hazırlanacak olan Bayilik Sözleşmesinde yer alması gereken temel maddelerden birkaçıdır.

 

Sözleşmeler hukuku ile ilgili merak ettiğiniz yahut hazırlatmak istediğiniz bir sözleşmenizin varlığı halinde büromuzdaki alanında uzman ve mevzuata hakim avukatlardan hizmet almak istediğiniz halinde bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş