Boşanma Dilekçesi

Boşanma Dilekçesi

BOŞANMA DİLEKÇESİNİN ÖNEMİ

  1. Dilekçe, bir dava sürecinin en önemli parçasıdır. Dilekçeniz ne kadar hukuki anlamda sağlam olursa dava neticesi o kadar lehinize olur.
  2. Dilekçe yazmak, uzmanlık gerektiren bir iştir; bu sebeple muhakkak uzman bir avukattan yardım alınmalıdır.
  3. Dava, dilekçede ortaya koyduğunuz olaylar, talepler ve deliller çerçevesinde yürür; bu sebeple titiz bir çalışmayla hareket edilmeli ve muhakkak işin uzmanına başvurulmalı.
  4. Boşanma davası insanın sonraki hayatını çok yakından ilgilendiren bir davadır; bu sebeple dilekçeye çok önem verilmeli ve internete ‘’boşanma dilekçesi örneği’’, ‘’örnek boşanma dilekçesi’’ gibi adlarla eklenmiş içeriklere itibar edilmemelidir.
  5. Adliye önlerinde para karşılığı dilekçe yazan arzuhalcilere itibar etmeyiniz. Zira ellerindeki hazır taslağa sadece kişisel bilgilerinizi girip size dilekçe hazırladıklarını iddia etmektedirler.

BOŞANMA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

  1. Boşanma dilekçesinin içeriği yazılırken gereksiz ayrıntılara girilmemeli, yazılacak olgular açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır.
  2. Boşanma dilekçesi yazılırken Aile Hukuku mevzuatını ve Yargıtay İçtihatlarını iyi bilmek gerekmektedir. İyi bir boşanma avukatı sizlere bu konuda yardımcı olabilir.
  3. Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.119’da belirtilen ve  dilekçenin içermesi gereken ögeleri düzenleyen madde göz önüne alınarak bu ögelerin tamamı yazılmalıdır.
  4. Boşanma dilekçesinde gösterilecek deliller ve kişisel bilgiler eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.
  5. Dilekçede boşanma sebebi muhakkak belirtilmelidir. Boşanma sebepleri Türk Medeni Kanunu’nda sayılmıştır; bu sebeplerden başka bir sebeple dava açılması mümkün değildir.
  6. Bazen dava sebebi kişi tarafından tam tespit edilemez. İyi bir boşanma avukatı müvekkilinin menfaatine en uygun sebebi belirler ve dilekçede bu sebebe dayanır.
  7. İyi bir dilekçe, netice-i talep dediğimiz, ‘’sonuç ve istem’’ kısmında yazılacak talepleri tam bir şekilde kapsamalıdır. Hakim taleple bağlıdır ve sizin istediğinizden daha fazlasına karar veremez. Bu yüzden netice-i talep kısmı bir dilekçenin kalbidir.

BOŞANMA DAVASINDA DİLEKÇELER AŞAMASI

Boşanma davasında davayı açan 2, davanın karşı tarafı da 2 dilekçe yazmaktadır. Sıralama şu şekildedir:

  • Dava Dilekçesi (Davayı açan tarafından yazılır.)
  • Cevap Dilekçesi (Boşanılacak eş tarafından yazılır.)
  • Cevaba Cevap Dilekçesi (Davayı açan tarafından yazılır.)
  • 2. Cevap Dilekçesi (Boşanılacak eş tarafından yazılır.)

BOŞANMA DAVASINDA CEVAP DİLEKÇESİ

Eğer boşanma davası karşı tarafça açılmışsa, boşanma davası dilekçesinin size tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde cevap dilekçesini mahkemeye sunmanız gerekmektedir. Bu cevap dilekçesini yazarken şu hususlara dikkat etmek gerekiyor:

  1. Cevap dilekçesi için öngörülen kanuni süreyi kaçırmamalısınız.
  2. Cevap dilekçesinde de içeriğe çok önem verilmeli, dikkatli yazılmalı ve gereksiz ayrıntılara girilmemelidir.
  3. Dava dilekçesinde yazılan iddialara karşı savunma yapmalı ve buna ek olarak siz de iddialarınızı delilleriyle ortaya koymalısınız.
  4. Uzman bir boşanma avukatından yardım almalı ve dilekçeyi ona yazdırmalısınız.
  5. Uzman boşanma avukatı dilekçenizi oluştururken ona gerekli bilgileri vermelisiniz; böylece avukatınız boşanma sebeplerine hakim olur ve size daha fazla yardımcı olur.
  6. Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği cevap süresi içerisinde dilekçenizi vermediğiniz takdirde karşı tarafın tüm iddialarını inkar etmiş sayılırsınız. Bu durum sizin ortaya yeni iddiaları delilleriyle beraber koyamamanıza neden olur ve menfaatiniz zedelenir.
  7. Dava dilekçesinde olduğu gibi cevap dilekçesinde de internetteki dilekçe örneklerine itibar etmemeli ve de iyi bir boşanma avukatından yardım almalısınız.

Sonuç

Boşanma davalarında dilekçelere ayrı bir önem verilmektedir. Bu sebeple yukarıda da belirttiğimiz gibi toplamda 4 adet dilekçe verilmektedir ön inceleme aşamasına geçilmeden önce. Dilekçenizi kusursuz ve isteklerinizi tam anlamıyla içeren bir hale getirmek için; alanında uzman, tecrübeli bir boşanma avukatına başvurmanız kesinlikle tavsiye edilmektedir.

 


Bu Makaleyi Paylaş