Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Boşanma Süreci

    Gerek anlaşmalı boşanma olsun gerek çekişmeli boşanma olsun kişilerin bu süreçteki yasal haklarını bilmesi önemlidir.Aksi takdirde taraflardan biri hak kaybına uğrayabilir.Boşanma süreç olarak zor bir süreç gibi görünse de deneyimli avukatlar ile bu süreç en iyi şekilde çözümlenecektir.

    Boşanma maddi ve manevi sonuçları olan bir aile hukuku konusudur Çocuğun boşanma sonrası kimle yaşayacağına karar verilmesi, boşanma sonrası eşlerden birisinin diğer eşe nafaka ödeyip ödemeyeceği durumu, aynı şekilde eşlerden birisinin diğer eşe tazminat ödeyip ödemeyeceği boşanmada önemli konulardan biridir.Bu yazımızda boşanma sürecinde taraflardan birinin mal kaçırması,mal kaçırma nasıl engellenir bunlara değineceğiz.

 

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

 

   Boşanma sürecinde mal kaçırma boşanmanın maddi sonuçlarını sonuç  olarak etkileyen ve taraflarda  hak kaybı oluşmasına neden olay bir durumdur.Boşanma sürecinde eşlerden herhangi birinin  mal kaçırma gibi bir olaya girişmiş olması tarafın kötü niyetinin ortaya koyduğu gibi bu süreç engellenebilir yahut bu sürecin sonucunda bir cezai yaptırım uygulanabilecektir.

     Mal kaçırma dediğimizde; mal kaçırma,evliliğin sona ermesinden sonra mal paylaşımı yapılacak değerlerin  olması gerekenden daha ucuza satılması,evlilik birliğinin sona ermesinden sonra mal paylaşımına konu olacak değerlerin varlığı halinde  bu paylaşımın yaşanmaması için elden çıkarılması, hileli satış gösterme yoluyla başkasına devri gibi çok çeşitli yollarla ortaya çıkabilir.

  • Evlilik birliğinin sona ermesinden sonraki mal paylaşımında konu olan değerlerin olması gerekenden ucuza satılması

  • Evlilik birliğinin sona ermesinden sonraki mal paylaşımında konu olan değerlerin paylaşıma tabi olmaması için elden çıkarılması

  • Evlilik birliğinin sona ermesinden sonraki mal paylaşımında konu olan değerlerin hileli satışa konu olması vb.

 

Evlilik akdi gereği taraflar mal paylaşımı yaparak evlilik birliliğinin sona ermesi ile mal paylaşımına konu olan değerleri karşı taraf ile paylaşmak zorunda olacaklardan Taraflardan biri böyle bir durumda bu malları paylaşmak istemeyebilir.Burada böyle bir durum ile karşılaşıldığında mal kaçırma söz konusu olacaktır.

 
 

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırmanın Engellenmesi

  Boşanma sürecinde mal kaçırma engellenmesi için ortak ikamet edilen yer için yani aile konutu için şerh konularak bunun mal kaçırmadan engellenmesi sağlanabilir.Bu şerh ile aile konutunun satılmasının önüne geçilmiş olacaktır.

   Boşanma sürecinde paylaşılan konut yani aile konutu  dışında ki mallar için taraflardan birince mal kaçırma söz konusu olduğu hallerde  eşlerden biri dava açma hakkına sahip olacaktır.

    Burada söz konusu malların diğer eş tarafından kaçırıldığının ispatı gerekecektir. Açılacak olan mal kaçırma davasında boşanma sürecinde mal kaçırma girişiminde bulunan eşin kötü niyetli olduğu ve bu malların başkasına devretme, hileli satış, değerinden çok aşağı bir fiyata satma vb. nedenlerle satıldığı ispatlanmalıdır.

  Boşanma süreci içerisinde  mal kaçırma gibi bir davranış olduğu takdirde  açılacak olan dava ile mal kaçırılması bertaraf edilebilecektir.Mal paylaşımı konusunda hak kaybı yaşayan eşlerin  bu süreçte uzman bir boşanma avukatı ile boşanma sürecini yürütmesi dava süreci açısından en verimli olanaktır.

  Boşanmadan sonra mal paylaşımına konu olacak olan değerlerin (  dükkan,arsa, ev, araba,bankadaki para,  şirket hisseleri…) hileli bir şekilde eşlerden biri tarafından elden çıkarılarak mal paylaşımı dışında bırakılması boşanma davalarında görülen bir husustur.Bu davranışın engellenmesi için eşlerin  hangi mallar üzerinde hak sahibi olduğu ve bu haklarını nasıl koruyacağı konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.

 

Aile Konutuna Şerh Konulması

   Eşlerin düzenli yaşam alanı olarak tüm yaşamsal faaliyetlerinin yerine getirdikleri yer şeklinde kanunda tanımlanmıştır aile konutu.Medeni kanun gereği eşlerden diğerinin rızası olmadıkça kira sözleşmesinin feshedemez,aile konutu hakkında haklarını sınırlayamaz ve aile konutunu devredemez.Aile konutu için yapılacak işlemlerde diğer eşinde rızası gerekecektir.

   Boşanma durumunda mal kaçırmayı engellemek için yapılacak işlemlerden biri de aile konutuna şerh koymaktır. Konutun sahibi niteliğindeki eşin, bu konut üzerindeki tasarruflarını kısıtlamak ve diğer eşi olası bir mağduriyet durumunda  korumak anlamına gelir.

  Aile konutuna şerh koydurmak isteyen kişiler evlilik cüzdanları ve aile konutu şerhi konulacak olan meskenin ailenin yerleşim yeri olduğunu gösteren bir belgeyle tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapması yeterlidir.Aile konutu şerhi konulması için bir başka yöntem ise dava sürecinde ya da dava olmaksızın hakimden talep edilmesidir.

 
 

Boşanma genel itibari ile aile hukuku konusu olup,toplumda ki aile sayısı düşünüldüğünde önemli bir yere sahiptir.Boşanma sürecinde eşler sahip olduklarını korumak isterler.Bu yüzden mal kaçırma gibi yazımızda da anlattığımız durumlar ortaya çıkabilecektir.Bu süreçte deneyimli avukatlar ile birlikte hareket etmeniz hak kaybını en aza indirecektir.

 

Bu Makaleyi Paylaş