Çek Takibi Nasıl Yapılır?

Çek Takibi Nasıl Yapılır?

Bir kambiyo senedi türü olan çekte, çeki düzenleyen kişiye keşideci, çekin lehine düzenlendiği kişiye hamil ve lehtar denilmektedir. Lehtarın çek için muhatabı bankadır. Bu ne demektir? Çek vadesi geldiğinde, sadece üzerinde yazan bankada bozdurulup paraya çevrilebilir.

Çekin Karşılık Bulmaması

Çekin paraya çevrilmesi, çekin muhataba yani bankaya ibraz süresi dahilinde ibraz edilmesi ile mümkündür. Bu ibraz neticesinde, çekin karşılıksız çıkmasından ötürü bankanın çeki paraya çevirememesi ihtimalinde meşru hamil çekin üzerine paranın ödenmeme sebebini ve ibraz tarihini yazdırmakla yükümlüdür. Çekin meşru hamilinin, bu yükümlülüklerini yerine getirmesinden sonra banka tarafından çeki düzenleyen kişiye ihtar mektubu gönderilir. Bu ihtar mektubunun gönderilmesiyle birlikte bankanın bir yükümlülüğü daha vardır. Bu da hamil adına banka hesabı açmaktır. Bu ihtarla birlikte keşideci yani çeki düzenleyen 7 gün içerisinde banka tarafından meşru hamil adına açılan hesaba çekin üzerindeki yazan miktarı ve gecikmeden dolayı işleyen faizi ödemek zorundadır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yapılmazsa eğer meşru hamil çekin karşılığını yani çekte belirtilen para miktarını alabilmek için icra dairesine başvurabilir.

Çekin Takibi Nasıl Yapılır?

Kambiyo senedi türü olan çekin mantığı, hızlı yürüyen ticari hayatı nakit sıkıntısının yaşanmaması için kolaylık sağlamasıdır. Bu mantıkla hareket ettiğimizde ibrazı neticesiz kalan çeklerde meşru hamilin ekonomik hayatının zora girmemesi için bu hukuki sorunu en acilinden çözmesi gerekmektedir. Bunun yolu da, meşru hamilin hem özel ve iş yaşantısını bölmeden hem de bu hukuki sorunun en hızlı yoldan çözümü ve takibi için bir avukatlık bürosuna vekalet vermelerini Proaktif Hukuk olarak önermekteyiz.

Bankanın meşru hamil adına açtığı hesaba çekin bedelini ve işleyen faizleri yatırmayan keşideci için icra dairesinde yapılacak takip başvurusunda, icra takibi için İcra İflas Kanununda yer alan kambiyo senedine dayalı takip yöntemi kullanılacaktır. Bu icra takibi yönteminde, keşidecinin itiraz süresi ödeme emrinden itibaren 5 gün olup, itirazda bulunmadığı takdirde borcu kabul etmiş sayılır. Bu halde keşideci bedeli 10 gün içinde ödemek zorundadır.

 


Bu Makaleyi Paylaş