Cinsel İstismar Davası Nasıl Açılır?

Cinsel İstismar Davası Nasıl Açılır?

Çocukların cinsel istismarına ilişkin olarak yapılan düzenlemeler Türk Ceza Kanunu ‘ nun cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar bölümünde ve 103. maddesinde düzenlenmiştir. Cinsel istimara ilişkin kanunda herhangi bir tanım bulunmamakta, buna karşılık doktrinde gelişimini tamamlamamış ve olgunluğa erişmemiş çocuklara karşı tam olarak algılayamadıkları ve bilerek onay vermedikleri cinsel eylemler gerçekleştirilmesi şeklinde ifade edilmiştir. Her toplum açısından derin mahiyette etkiler ve sonuçlar doğuran çocukların istismarı ile ilgili olarak Haziran 2014 yılında yapılan düzenlemelerde suçun yaptırımı olan cezalarda artırıma gidilmiştir. Suçun hukuki boyutunun yanı sıra asıl olarak psikolojik ve sosyolojik açıdan toplumda yaratmış olduğu etkiler çerçevesinde ayrı bir değerlendirme ve bu konu üzerinde detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde her dört saatte bir tecavüz veya tecavüze teşebbüsün gerçekleştiği, her yıl yirmi beş bin çocuğun cinsel şiddete maruz kaldığı ve bu rakamlar çerçevesinde yedi bin çocuğun cinsel istismara uğradığı ifade edilmiştir.

 

Çocukların Cinsel İstismarı Suçu

 

Çocukların cinsel istismarına ilişkin düzenleme kanunun 103. maddesinde temel şekli ve nitelikli şekli ile birlikte yer almaktadır. Çocukların cinsel istismarında korunan hukuki değer çocuğun cinsel dokunulmazlığı ve cinsel gelişimidir. Suçun faili çocuğu cinsel yönden istismar eden erkek / kadın herkes olabilir. 103. madde düzenlemesinde suçun faili hususunda doktrinde birçok tartışma bulunmakta ancak kanun düzenlemesinde herhangi bir netlik bulunmadığından dolayı 18 yaşından kişilerin yanı sıra çocukların da bu suçun faili olabileceğini belirtebiliriz.

 

Cinsel istismar suçunda mağdur henüz 18 yaşını tamamlamamış olan çocuktur. Suçun mağduru açısından herhangi bir farklılık gözetilmemekte bu açıdan erkek ve kız çocukları suçun mağduru olabilmektedir. Mağdurun yaşının tespit edilmesi hususu suçun niteliğinde değişiklik yaratmasından ötürü önem arz etmektedir. Zira mağdurun 18 yaşından büyük olduğunun tespit edilmesi durumunda çocukların cinsel istismarı suçundan değil cinsel saldırı suçundan dolayı soruşturma ve kovuşturma işlemleri gerçekleştirilecektir.

 

Çocukların cinsel istismarı suçunun mağdurunun belirlenmesinde sistematik olarak 3 grup çerçevesinde inceleme gerçekleştirilebilir:

 

  1.     15 yaşını tamamlamamış çocuklara ( 0 - 15 yaş arası ) karşı gerçekleştirilen her türden cinsel davranış cinsel istismar olarak değerlendirilmektedir. Gerçekleştirilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğini algılama gücü bulunmayan çocuklar bu grup dahilinde yer almakta ve mağdurun rızası gibi bir durumdan da söz edilemeyecektir. Belirtilen yaş grubuna karşı gerçekleştirilen cinsel davranışların cebir ile işlendiği kabul edilmekte ve resen soruşturulmaktadır.

 

  1.     15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte ( 15 - 18 yaş arası ) fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklar açısından da mağdurun rızasının aranması söz konusu değildir. Bu yaş grubuna dahil olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türden cinsel davranış cinsel istismar olarak değerlendirilmektedir.

 

  1.     15 yaşını tamamlamış ( 15 - 18 yaş arası ), fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel davranışların çocuğun rızası bulunması halinde çocukların cinsel istismarı suçu değil, reşit olmayanla cinsel ilişki suçu gündeme gelecektir. Bu yaş aralığında bulunan çocuklara karşı gerçekleştirilen fiilin cebir, tehdit, hile ya da iradeyi etkileyen farklı bir sebebe dayalı olarak gerçekleştirilmesi durumunda çocukların cinsel istismarı suçundan dolayı hüküm kurulacaktır. Bu açıdan evlilik yolu ile ya da mahkeme kararıyla ergin kılınan çocuklara karşı da bu suçun işlenebileceğini ifade edebiliriz.

 

Cinsel İstismar Suçunun Unsurları

 

Çocukların cinsel istismarı suçunun temel şekli vücuda temas şeklinde gerçekleştirilmektedir. Cinsel istismar suçunun oluşabilmesi için failin cinsel arzuları tatmin etmeye yönelik davranışta bulunması gerekmekte ancak suçun oluşumu açısından zorunluluk arz etmediği için gerekli olduğundan söz edilmemektedir.

 

Cinsel istismar suçunda 3. kategoride yer alan 15 yaşını tamamlamış, fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamış kişilere karşı cinsel davranışlarla gerçekleştirilen eylemler mağdurun rızasının bulunması durumunda şartları gerçekleşmişse reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturacaktır. Çocukların cinsel istismarı suçu, taksirli halinin kanunda düzenlenmediğinden dolayı kasten işlenebilen bir suçtur.

 

Cinsel İstismar Suçunun Nitelikli Halleri

 

Suçun temel şekli açısından çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır. Çocukların cinsel istismarı suçunda cezanın artırılmasını gerektiren nitelikli halleri Kanunun 103. maddesinin 3. fıkrasında bentler halinde düzenlenmiştir. Buna göre suçun,

 

➢     Birden fazla kişi tarafından birlikte,

➢     İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

➢     Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından,

➢     Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,

➢     Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

 

Ayrıca çocukların cinsel istismarı suçunun sarkıntılık düzeyinde kalması durumunda verilecek olan ceza 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.

 

Çocukların Cinsel İstismarı Suçunun Cezası

 

Suçun temel şekli açısından çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmedilecektir. Suçun sarkıntılık düzeyinde kalması cezayı azaltan nitelikli unsur olarak değerlendirilmiş ve fail hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmedileceği ifade edilmiştir. Yukarıda ifade edilen nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda ise ceza yarı oranında artırılarak verilecektir. Gerçekleştirilen suç neticesinde mağdurun bitkisel hayata girmesi ya da ölmesi durumunda fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedilecektir.

 

Çocukların Cinsel İstismarı Davası ve Şikayet

 

Çocukların cinsel istismarı suçunun temel şekli ve nitelikli hallerinde soruşturma ve kovuşturma resen yapılmaktadır. Cinsel istismar teşkil eden davranışların sarkıntılık düzeyinde kalması durumunda ise suçun kovuşturulması şikayete tabi tutulmuştur. Bu değerlendirmeler neticesinde çocukların cinsel istismarı suçu sarkıntılık düzeyinde kalması durumu haricinde resen soruşturulan bir suçtur.

 

Çocukların cinsel istismarı suçunda savcı tarafından hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ile birlikte kamu davası açılarak soruşturma aşamasında şüpheli sıfatı taşıyan fail kovuşturma aşamasında sanık sıfatıyla yargılamada yer alacaktır.

 

Çocukların cinsel istismarı suçunda görevli mahkeme suçun temel şekli açısından Asliye Ceza Mahkemesi, nitelikli haller açısından ise görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.

 


Bu Makaleyi Paylaş