Ev (Konut) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ev (Konut) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ev Satın Almak

    Ev satın almak ya da almak için niyetlenenler genellikle zor bir süreçten geçerler.Kiralama işlemi için bile her detayı göz önünde bulundurarak ev kiralandığı düşünülürse ev alırken daha sıkı bir gözlem ve zahmetli bir iş içine girmiş olunur.

    Ev almak aslında yapısı gereği hukuki sonuçlar doğurduğu için alan kişi ve evi satan kişi için belirli şartlar ve işlemler doğurmaktadır.Günümüzde bir çok kişi ev almak için çabalar bununla birlikte hukuki işlemler yapmaktadırlar.Ev almak için yapılan işlemlerde dikkat edilmesi gereken hukuki işlemleri ve gereken detayları yazımızda bulabilirsiniz.

 Ev almak dediğimiz olay bayağı masraflı olduğu için alırken çok dikkat edilmesi gerekir daha sonra ki evrelerde hukuki sorunlar çıkmaması için yapılması gereken önemli şeyler vardır.

 

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hukuki Durumlar

     Tapu kaydı araştırılmalı ve tapunun kentsel dönüşüm alanı olup olmadığı dikkatlice bakılmalıdır.Taraflar tapuya giderek bu tapuya ait bir kentsel dönüşüm olmadığına bakmalı gerekir.Tapu da kayıtlı olan kişinin tek olup olmadığına bakılmalıdır.Evin kullanım durumu ne şekildedir.Tapu da üstüne konulmuş bir şerh var mı kimseye ait yada üstünde intifa hakkı yahut sükna hakkı var mı bunlara bakılmalıdır.

     Alınacak alan mülkün tapusu kat mülkiyetine mi ait yoksa kat irtifakına mı buna bakılması gerekir.Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demektir.Ev alırken kredi çekilecek ise bunun kat irtifakı olması gerekmektedir.Kat irtifakı yoksa kredi çıkmaz.Kısaca kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır ve tapu dairesinden alınır.

   Konut üzerinde ipotek , haciz, intifa hakkı, yıkım kararı vb. yasal sınırlama var mı öğrenmelisiniz.Bunu Tapu sicil müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.Çünkü alıncak konut üzerinde ipotek,haciz gibi işlemler olmaması gerekir.

   Gayrimenkul ya da konut üzerinde Belediye İmar Müdürlüğünce konmuş şerh var mıdır diye bakılması gerekmektedir.Konut üzerine şerh koyulduğu durumda konutun maliki olunamaz.

 Konutun içinde kiracı oturuyorsa bu kira sözleşmesine bakılmalıdır.

 Binanın yapım ruhsatı var mı bakılmalıdır.Binanın yapı kullanım izni var mıdır diye bakılması gerekmektedir.Satıcının konutun gerçek sahibi olup olmadığını araştırın.

    Tapu işlemleri sırasında, alınacak gayrimenkulün  değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplayarak beyan edebilirsiniz  aksi takdirde beyanınız eksik ise ödenen alım satım harçları size ceza olarak geri dönecektir.

   Taşınmazın yüz ölçümü, tescil tarihi ve tekrar eden  tapu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kat irtifakının olup olmadığına, satılan konut aile konutu ise eş muvafakati (onayı)alınıp alınmadığına bakılmalıdır.bunlara dikkat edilmediği takdirde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınabilinecektir..Tapu kütüğünün şerhler ve beyanlar hanesi kontrol edilmelidir. Şerhler hanesindeki ipotek veya haciz şerhleri ileride taşınmazla ilgili davalara muhatap olmanıza yol açabilir.

    Bunun yanında taşınmaz üzerinde kurulmuş olan bir ayni hakta konutun kullanıldığı müddet içerisinde ev sahibini sıkıntıya sokabilir.Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman dairesi 'bağımsız bölüm' olarak adlandırılmaktadır. Binanın hangi bölümlerinin 'ortak alan', hangi bölümlerinin 'eklenti', hangi bölümlerinin 'bağımsız bölüm' olduğu; her bağımsız bölüme ne kadar 'arsa payı' düştüğü öğrenilmesi gerekir tapuya bakılarak.

 

Ev Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Genel Durumlar

    Ev alırken bireyin maddi durumunu göz önünde bulundurarak evin her şartını değerlendirerek evi satın almalıdır.Alınacak ev için ısınma Binanın ısınma durumunu öğreniniz.Tadilat, bakım, onarım, yenilenme gerektiren durum var mı bakılması gerekir.Konutun geçmiş yıllara ait ödenmemiş borcu kalmış mı buna bakılır.Konutun bulunduğu çevredeki yaşam standartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.Konutun aidat giderleri ne kadardır buna bakılmalıdır.Toplu taşıma araçlarına ulaşımı kolay yakınlığı nasıl bakılmalıdır.Çevrede vakit geçirebilecek sosyal alanlar var mı bakılmalıdır.Sağlık kuruluşlarına ulaşım kolay mı bunlar göz önüne alınmalıdır.Günümüzde ev alma konusu çok önemli bir hal almakla birlikte hukui boyutu açısından da önemli bir konuya sahiptir.


Bu Makaleyi Paylaş