Evlilik Dışı Doğan Çocuk ile Baba Arasında Soybağı Kurulması

Evlilik Dışı Doğan Çocuk ile Baba Arasında Soybağı Kurulması

Soybağının Kurulması?

  Sosyal hayatta hukuki bir zemine oturtulması gereken,baba çocuk ilişkisinin hukuki bağı olarak kabul edilen soybağının kurulması anne ile çocuk arasında ki bağın kurulması kadar kolay şekilde her zaman tespit edilememektedir.

 Öyle ki anneden doğan çocuğun karine yolu ile anneye ait olduğu kabul edildiği halde evlilik birliğinde doğan çocuğun babası olarak her zaman koca olacak diye bir karine mevcut olmaz. Kişinin çocuğun babası sayılması için doğumdan sonra belli yollarla ancak baba olduğunun tespiti gerekecektir.Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur.

Baba İle Çocuk Arasında ki Soybağı Hangi Yollarla Kurulur?

   Çocuk ile baba arasında soybağı,

  • ana ile evlilik,

  • tanıma

  • hakim hükmüyle kurulur.

Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulabilir.

Soybağının Kurulması İle İlgili Davalarda Yetkili Mahkeme Neresidir?

  Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin;

  •  dava sırasındaki,

  •  doğum sırasındaki  yerleşim yeri mahkemesinde açılır.

Babalık Karinesi Durumu Nelerdir?

  Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğmuş olan çocuğun babası kocadır.

  Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkün olacaktır.Kocanın gaipliğine karar verilmesi durumunda ise üçyüz günlük süre, ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden işlemeye başlayacaktır.

Soybağının Reddi Davasını Kim Kime Karşı Açar?

Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecektir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılmalıdır.

Aynı zamanda çocuk da dava hakkına sahiptir.Çocuk bu davayı ana ve kocaya karşı açacaktır..

Soybağının İspatı Durumları ?

A)Evlilik İçinde Ana Rahmine Düşme

 

  Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş ise davacı taraf, kocanın baba olmadığını ispat etmek durumundadır..

 Evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğmuş olan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır.

B)Evlenmeden önce veya Ayrı Yaşama Sırasında Ana Rahmine Düşme Durumu

 Çocuk, evlenmeden önce yahut ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüş ise, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmeyecektir.

Ancak, gebe kalma döneminde kocanın eşi ile cinsel birliktelikte bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar var ise, kocanın babalığına ilişkin karine geçerliliğini koruyacaktır.

Soybağı Reddi Davasında Hak Düşürücü Süre Ne Kadardır?

 Koca, soybağının reddi davasını,doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel birliktelikte bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, her halde doğumdan başlayarak beş yıl içinde açmak durumundadır.
 Çocuğun, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde davayı açması gerekmektedir..

 Gecikme haklı bir sebebe dayanıyor ise, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlayacaktır.

  Çocuk eğer ki evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğmuş ve ana da bu arada yeniden evlenmiş ise, ikinci evlilikte ki koca baba sayılacaktır.

  Eğer ki bu karine çürütülürse ilk evlilikteki koca baba sayılacaktır.

Soybağının Reddi Davası İçin Diğer İlgililerin Dava Hakları Nelerdir?

 Dava açma süresi geçmeden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi durumunda kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişinin, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya kişinin hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açması gerekir.

 Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, her halde doğumdan başlayarak beş yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir.

Sonradan Evlenme Durumunda Çocuğun Durumu Ne Olur?

 Evlilik dışında doğmuş olan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi durumunda kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olacaktır.

 Eşler, evlilik dışında doğmuş olan ortak çocuklarını, evlenme sırasında veya evlenmeden sonra, yerleşim yerlerindeki veya evlenmenin yapıldığı yerdeki nüfus memuruna bildirmek durumundadırlar.

Bildirimin yapılmamış ise, çocuğun evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olması durumunu engellemez.

Daha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memurunun re’sen gerekli işlemi yapması gerekir.

Evlenme Yoluyla Kurulan Soybağına Kimler İtiraz Edebilir?

 Ana ve babanın yasal mirasçıları,Cumhuriyet savcısı ve çocuk sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebileceklerdir. İtiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatlamakla yükümlüdür.

Çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması durumunda itiraz hakkına sahiptir.

Soybağı kurulması konusu aile hukukunun bir alt dalıdır.Aile kavramı toplumda önemli bir yerde bulunduğu için davaları da önemlidir.Proaktif hukuk ve danışmanlık bürosu olarak  sizlere en iyi şekilde hizmet vermeyi hedeflemekteyiz.

 
 

Bu Makaleyi Paylaş