Fatura ile ihtiyati haciz kararı alınabilir mi?

Fatura ile ihtiyati haciz kararı alınabilir mi?

İhtiyati haciz nedir?

 

İhtiyati haciz ,borçlunun alacaklıdan mallarını kaçırması ihtimaline karşı öngörülmüş bir tedbirdir.İhtiyati haciz kurumuyla alacaklının alacak hakkını bir nevi garanti altına  almak istenmiştir.İhtiyati haciz uygulamasında borçluya bildirim yapılmadan borçlunun malvarlığına haciz konulabilir.

 

İhtiyati haciz kararı alma süreci nasıl işler?

 

Her şeyden önce ihtiyati haciz talep edebilmek için bir para alacağı mevcut olmalıdır.Bu durum ihtiyati haczi ihtiyati tedbirden ayıran temel faktördür.

 

Bu para borcuna dayalı olarak ihtiyati haciz kararı alabilmek için ise ,para borcunun rehinle teminat altına alınmış olmaması ve vadesinin de gelmiş olması gerekir.Eğer para borcu bu iki şartı yerine getirmiyorsa ihtiyati haciz kararı yerine getirilemez

 

Borçlunun belirli bir yerleşim yeri yoksa ve borçlu taahhütlerinden kurtulmak için  mallarını gizlemeye kaçırmaya veya kendi kaçmaya hazırlanır ya da kaçarsa ya da bu gaye ile alacaklının haklarını zarara uğratmak için hileli işlemlerde bulunursa  vadesi gelmemiş bir borçtan dolayı ihtiyati haciz kararı verilebilir.

 

Uygulamada genellikle kambiyo senetlerine dayalı alacaklar için ihtiyati haciz talep edilir.Kambiyo senetleri bir borcun varlığı açısından kanaat uyandıran senetlerdir.Bu sebeple ihtiyati haciz isteyebilmek ,için diğer şartların da gerçekleşmesi halinde borçlular aleyhinde  ihtiyati haciz kararı verilmektedir.

 

İhtiyati haciz kararı vermeye yetkili mahkeme hangisidir?

 

İhtiyati hacze İİK.50. maddeye göre yetkili mahkemece karar verilir.Alacaklı alacağı için veya haciz için mahkemeye kanaat getirici deliller sunmalıdır.Mahkeme tarafları dinleyip dinlememekte serbesttir.

 

Elinde kambiyo senedi bulunan bir alacaklının ihtiyati haciz kararını almak için Asliye Ticaret Mahkemesine başvurması gerekir.Kira ilişkisinden doğan alacaklar için ihtiyati haciz kararı almak isteniyorsa Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekir

İhtiyati haciz talebinin reddi hainde alacaklı istinaf yoluna başvurabilir; istinaf mahkemesinin verdiği karar kesindir.

 

İhtiyati haciz isteyen alacaklı hacizde haksız çıktığı taktirde karşı tarafın uğrayacağı zararın tazmini için mahkemenin uygun göreceği bir tutarı teminat olarak vermeye mecburdur.Fakat alacak bir ilama dayanıyorsa teminat koşulu aranmaz.

 

İhtiyati haciz kararını veren mahkemenin yargı çevresinde bulunan icra dairesinden kararın icrası 10 gün içinde istenmelidir.Aksi taktirde ihtiyati haciz kendiliğinden kalkar.

 

Fatura ile ihtiyati haciz kararı mümkün müdür ?

 

Faturaya dayalı alacaklar için ihtiyati haciz talep edilmesi kanunda düzenlenen bir husus değildir.Uygulamada da çok sık rastlanılan bir durum değildir.

 

Ancak aşağıda da paylaşacağımız üzere kimi yargıtay içtihatlarında mahkemeye sunulan faturanın mahkemede kanaat uyandırması durumunda faturaya dayalı olarak borçlu aleyhinde  ihtiyati haciz kararı verilebilecektir.

 

(Yargıtay 19.H.D 2013/18723E.  2014/1804 K. 23.01.2014T. )

 

(...)Mahkemece faturalar ,yazar kasa fişleri ve mal teslimi fişlerine dayalı ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için ibraz edilen bu belgelere göre alacağın varlığı ve muaccel olduğu konusunda  mahkemece bir kanaat edinilmesi halinde ihtiyati haciz isteinin kabulüne  (...)

 

(Yargıtay 19 H.D. 2011/2393 E.  2011/4488 K. 06.04.2011 T)

 

(...)İhtiyati haciz kararı verebilmesi için mahkemenin alacağın varlığı hususunda kanaat edinmiş olması yeterlidir.Mahkemenin alacağın varlığına dair kanaat getirmesinden anlaşılması gereken alacağın kesin şekilde ispatlanması gerektiği değildir.

 


Bu Makaleyi Paylaş