Haberleşmenin Gizliliği İhlali

Haberleşmenin Gizliliği İhlali

Haberleşmenin Gizliligi Nedir

   Haberleşme hakkı ,haberleşmenin özgürlüğü kişinin temel hakları arasındadır.Uluslar arası belgelerde de yer bulan bu hak tanınmış ve korunması gerektiği öngörülmüştür.

   Haberleşme özgürlüğü ile kişilere kişiliğini özgür bir şekilde geliştirebileceği bir olanak sağlamaktadır ve bunun için , özel bir dünya, özel bir alan sağlanır; bu bakımdan özel hayatın gizliliği haberleşmenin gizliliğine dokunulmamasını kapsamaktadır.

   Bir başka anlatımla haberleşme özgürlüğü, daha geniş bir kapsama sahip olan özel hayatın dokunulmazlığının bir alt özgürlüğünün temsil eder. Bununla birlikte haberleşme özgürlüğü Anayasa’da özel hayatın gizliliği ve korunması kapsamında düzenlenmiştir.

 Haberleşme özgürlüğü denildiğinde kişinin dilediği kimselerle dilediği şekilde haberleşmesinin engellenmesinden bahsedilmektedir.Haberleşmenin gizliliğinde  objektif unsur, belirli kişi ve sayıda kişi tarafından bilinme durumudur, subjektif unsuru ise haberleşmede bulunanların bu haberleşmeden kimsenin haberi olmadan başkalarının bilgi sahibi olmadan yaptıkları adına bir inanç oluşmasıdır.

 

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlal Suçunda Korunan Hukuki Değer Nedir

   Bu suç ile kanunda haberleşmenin özgürlüğü ile özel yaşam alanı korunmaktadır.Haberleşmenin gizliliği ihlal edildiği takdirde o kişinin özel yaşamına müdahale edilmiş olmaktadır.Öncelikle burada ki ihlale baktığımızda özel yaşama müdahale edilmiş olmaktadır.Aynı zamanda bu ihlal Anayasa da ki bazı suçların daha ihlali olmaktadır.Örnek olarak; hukuk devleti ilkesi (AY m.2), düşünce özgürlüğü (AY m.25), kişinin maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkı (AY m.17) hükümlerine de aykırılık söz konusu olur.

  Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu (TCK. m. 132),  özel hayatın gizliliğinin ihlali (TCK. m. 134 ),kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması (TCK. m. 133 ),verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, kişisel verilerin kayıt edilmesi (TCK. m. 135 ),  suçlarından oluşmaktadır

 

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlal Suçunda Maddi Konu Nedir

  Haberleşmenin gizliliğin ihlali; haberleşmenin tarafının haberleşmenin içeriğini diğer tarafın kabulü olmadan ifşası,haberleşmenin konusunun  ifşası, haberleşmenin içeriğinin basın ve yayın yoluyla yayınlanması suçlarıdır.

  Suçların ortak tarafı kişiler arası haberleşmenin gizliliğinin ihlalidir. Bu suçlar ihlalin şekli ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu suçlar şikayete tabi borçlardır.

 

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlal Suçunda Mağdur ve Fail

   Haberleşenler dışında herkes suçun faili olabilir.Haberleşenler, suçun faili olamazlar ve haberleşenler suçun mağduru durumundadırlar.

   Kamu görevlisi eğer  görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak, kamu görevlisinin bir meslek ve sanat mensubunun mesleğinin getirdiği kolaylıktan yararlanarak suçu işlenmesi cezayı artırma nedenidir yani suçun nitelikli halidir.

   Suçun mağduru hem gönderen hem de alacak olan kimselerdir,yani suçun mağduru hem haberleşen he de haberleşilen kişidir.

   Kanun haberleşmeyi “kişiler arasında” olarak tanımladığı için  suçun mağduru aslında kişilerdir.Ayrıca burada  kişi denildiğinde, tüzel kişi de anlaşıldığından, suçun mağduru, tüzel kişiler de olabilecektir.

   Haberleşme dediğimiz olay bir nevi düşünce açılmasadır.Ve bu haberleşen kişi düşüncelerini karşı taraf dışında başka kimsenin bilmemesini istemesi en doğal hakkıdır.

  Bununla birlikte  suçun hukuki konusu ise kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin sağlanmasına ilişkin kamusal yarardır.

Haberleşmenin gizliliğinin ihlali suçunun maddi konusu haberleşmedir

 

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlali Suçunda Neler Haberleşmedir

 

   Haberleşmenin gizliliği suçuna bakıldığı zaman , haberleşmeden, dar anlamda haberleşme denildiği anlaşılmaktadır.Dolayısıyla sadece belirli kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlalini  suç saymak gerekmektedir.Haberleşme belirli kişiler arasında olduğu zaman bir suçtan bahsedilecektir o halde.Muayyen olmayan kişiler arasında ki haberleşme suç oluşturmaz.

   Kişiler arasındaki haberleşme, iletişime elverişli organlarca yapılmalı, telgraf,mektup,  telefon,faks,  e-posta, kartvizit, vs., her çeşit iletişim aracı ile olabilir.Gizli olan bunların taşıdığı bilgilerdir.Paket,  gazete,dergi vs. gönderisi, haberleşme olarak düşünülmez.

Haberleşmenin Gizliliğindeki Gizlilik Nedir

Gizliliğin ihlali,haberleşilecek  olan kişi dışında, bir başka kişice bu haberleşmenin içeriğini öğrenilmesidir. Kanun,bir  başkasına ait olan, kişinin kendisine ait olmayan haberleşmenin içeriğinin öğrenilmesini suç saymıştır.Bununla birlikte başkasına ait olan haberleşmenin öğrenilmesini suç sayacağız.

 Gerekçede bu husus , söz konusu suç belirli kişiler arasındaki haberleşmenin içeriğinin öğrenilmesiyle işlenmektedir denilerek belirli kişilere atıfta bulunulmuştur.Gizliliğin ihlali haberleşmeyi görmek,okumak yahut işitmek ile olabilir.Örnek olarak zarf içerisinde gelen zarf görüldüğünde,telefon konuşması dinlenildiğinde,mesajlaşmalar okunduğunda bu suç ihlal edilmiş olacaktır.  

 

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlali Suçunda Kullanılan Dil

   Haberleşmenin Türkçe şekilde yapılması şart değildir.Haberleşme başka dillerde de yapılabilir.Haberleşme ihlalinin suçunun oluşması için haberleşmenin öğrenilmesi,anlaşılması gerektiği için anlaşılmayan bir dilde haberleşmenin gizliliği ihlal edilmemiş olacaktır.Burada haberleşmenin engeli oluşmuş olmaktadır.

Haberleşmenin Gizliliğinin İhlalinde Haberleşmenin Kayıt Altına alınması

    TCK, haberleşmenin gizliliğinin ihlalinin, “haberleşme içeriğinin kaydı suretiyle” yapıldığı durumda aynı hüküm içinde ayrı bir suç olarak saymıştır. Gerekçe olarak buna,suçun nitelikli hali demiştir. Burada, haberleşmenin gizliliği, öğrenmek veya duymakla ihlal edilmemektedir, ama farklı bir fiille, yani haberleşmenin içeriği kayda alınmakla ihlal edilmiştir. Burada suçu oluşturan fiil kayda almaktır. Her iki suç icra suçudur. Bir kişi  haberleşmenin hem içeriğini öğrenir, hem de bu içeriği kayıt altına alırsa, iki ayrı suçtan sorumlu olacaktır.

Haberleşmenin Gizliliğin İhlali Suçunda Teşebbüs Olur Mu

  Bu suçlara teşebbüs mümkündür. Kendisine gelmemiş olan  mektubunu okumak niyetinde olan kimsenin, zarfı posta kutusundan alırken veya açarken yakalanması durumunda bu fiili suça teşebbüstür. Haberleşmenin içeriğinin bakılması,öğrenilmesi,duyulması veya görülmesi, dinlenmesi yahut kayıt edilmesi ile birlikte bu suç tamamlanmış olacaktır.

 

Haberleşmenin gizliliğinin ihlali doğrultusunda açılacak olan davaların dava süreçlerini takip etmek bir avukat yardımı ile yapılması gereken bir husustur.Online destek yahut hukuki danışmanlık alarak bu süreçte size en iyi hizmeti vermeyi hedeflemekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş