Haksız İhtiyati Tedbirden Dolayı Tazminat Davası

Haksız İhtiyati Tedbirden Dolayı Tazminat Davası

Haksiz İhtiyati Tedbir Nedir?

 İhtiyati tedbirden sonra devam eden yargılama sürecinde tedbirin haksız olarak uygulanmış olduğu anlaşılırsa veya itiraz sonucu tedbir ortadan kaldırılırsa, karşı taraf veya ilgili olan üçüncü kişilerin ihtiyati tedbir sebebi ile bir zarara uğramaları halinde kişiler bu zararlarını bir tazminat davası açarak ikame etmelerine olanak sağlanmıştır.Yani ihtiyati tedbir uygulanmış ve tedbirden sonra bunun haksız şekilde uygulandığı anlaşılırsa burada haksız ihtiyati tedbirden bahsedilecektir.

Hangi Durumlara Haksız İhtiyati Tedbirden Dolayı Tazminat Oluşur?



 Tazminat davası için ihtiyati tedbir kararının haksız olarak alınmış olması gerekmektedir. Tedbirin haksız olduğu çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir.

 Talebi üzerine lehine ihtiyati tedbir kararı alan kişi esas hakkındaki davayı kaybettiği durumda ihtiyati tedbir kararının haksız olduğu ortaya çıkar.

  Davacının lehine ihtiyati tedbir kararı almasıyla açmış olduğu esas hakkındaki dava sonuçlanmadan önce ihtiyati tedbirin haksız olup olmadığı kesin olarak anlaşılamaz. Bu sebeple kural olarak ihtiyati tedbir kararını almış olan taraf, asıl dava kesin olarak sonuçlanmadan önce, haksız ihtiyati tedbirden dolayı açılacak olan tazminat davasında tazminat ödemeye mahkum edilmeyecektir.

   Ancak lehine ihtiyati tedbir kararı verilmiş olan ve bu kararı uygulatan taraf, zamanında esas hakkındaki davasını açmaz ise ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkmış olacak ve  ihtiyati tedbir kararı haksız alınmış sayılacak ve bu halde  zarar gören kişiler tazminat davası açabileceklerdir.

Üçüncü Kişiler Açısından Haksız İhtiyati Tedbir?

   Üçüncü kişilerin açtığı tazminat davasında kişinin ihtiyati tedbir dolayısıyla uğradığı zarar, ihtiyati tedbir kararının haksız olması nedeniyle olabileceği gibi,ihtiyati tedbir kararı haklı olmasına karşın ;haksız olarak aleyhine tedbir kararı verilen kişinin malları yerine üçüncü kişinin mallarının üzerine ihtiyati tedbir uygulanmasından kaynaklanabilir  Bu durumda ihtiyati tedbir kararı haklı olarak alınmış olunmasına rağmen, ihtiyati tedbirin uygulanması sebebiyle haksız olarak zarara uğrayan üçüncü kişi tazminat davası açabilir.Davalı tarafta ise ihtiyati tedbir kararı alan kişi olacaktır.

Haksız İhtiyati Tedbir Sebebiyle Tazminat Nasıl Oluşur?

    İhtiyati tedbir sonrasında bu tedbirin haksız olması nedeniyle veya itiraz edilerek ihtiyati tedbir kaldırılırsa burada karşı tarafın veya ilgili görünen üçüncü kişilerin bir zarara uğramaları söz konusu olacaktır.Bu da bu kişilere tazminat davası açma imkanı sağlayacaktır.Bu tazminat davasının oluşumu ihtiyati tedbirin haksız uygulanması veya itiraz ile ortadan kaldırılmasından ileri gelmektedir.Ayrıca tedbir kararının kendiliğinden kalktığı durumlarda da tazminat davası ortaya çıkabilir.

İhtiyati Tedbirde Teminat Göstermek Zorunlu Mudur?

İhtiyati tedbir talep eden kişi, haksız çıktığı zaman karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu nedenden dolayı uğrayacakları zararlara karşılık teminat göstermek durumundadır. İhtiyati tedbirin uygulanabilmesi için ihtiyati tedbir talep eden kişi tarafından bu teminatı tedarik edilerek, mahkemenin göstermiş olduğu yere yatırılmış olması gerekir.

   Mahkeme teminatın tutarını ve şeklini serbestçe takdir edebilir. Hakim teminatın şeklini ve tutarını her somut olaya bakarak takdir edecek ve kararında belirtecektir.Taraflar eğer teminatın şeklini sözleşmeyle kararlaştırmışlarsa teminat ona göre belirlenecektir.

Haksız İhtiyati Tedbirden Doğan Tazminat davası

   İhtiyati tedbirden doğan tazminat davasında tedbir koyduran kişinin sorumluluğunun oluşması için ihtiyati tedbire karar verilmiş olması yetmez aynı zamanda ihtiyati tedbir kararının uygulanmış olması gerekir.İhtiyati  tedbir haksız olarak alınmış olsa bile uygulanmayan ve dolayısıyla da bir zarar meydana gelmediği durumda , lehine tedbir kararı verilmiş olan taraf aleyhine tazminat davası açılamayacaktır.

    Aynı zamanda ihtiyati tedbir kararı uygulanmadan da bir oluşmuş ise bu halde de tazminat talep edilebilir. Örnek verecek olursak; ihtiyati tedbirin uygulanmaması için teminat göstermiş olan karşı taraf veya üçüncü kişi de teminat gösterilmesi sebebiyle uğradıkları zararın tazmin edilmesini isteyebilirler.

  İhtiyati tedbirden ile tazminat davasında ihtiyati tedbir koyduran tarafın sorumluluğunun oluşabilmesi için gereken diğer bir şar ise aleyhine tedbir kararı verilmiş olan tarafın veya üçüncü kişinin bir zararının oluşmasıdır. Aynı zamanda meydana gelen zarar ile haksız ihtiyati tedbir kararı arasında bir illiyet bağı bulunması gerekir.Yani sonuç olarak zarar, haksız ihtiyati tedbir kararının uygulanması nedeniyle doğmuş olmalıdır.

Haksız İhtiyati Tedbirden Doğan Tazminat Davası Hangi Mahkemede Açılır?

    Haksız ihtiyati tedbirden doğan tazminat davasında görevli ve yetkili mahkeme esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkeme olarak belirtilmiştir. Esas hakkındaki davayı karara bağlayan mahkeme ,olaya  daha yakın ve olayı daha kolay algılayacak konumda olduğu için tazminat davasının bu mahkemede görülmesi daha mantıklı bulunmuştur.

  Eğer ki esas hakkındaki dava açılmadan ihtiyati tedbir kararı kalkmış ise  ve karşı taraf bu ihtiyati tedbirin uygulanması sebebiyle zarar görmüş ise tazminat davası, esas hakkında dava açılmış olsaydı, görevli ve yetkili mahkeme hangisi olurduysa o mahkemede açılacaktır.

Haksız İhtiyati Tedbirden Doğan Tazminat Davasında Zamanaşımı Süresi

 Tazminat davasını açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir yıl geçmesi ile zamanaşımına uğrayacaktır.Zamanaşımı süresi esas dava hakkında hükmün kesinleşmesi ile veya hükmün kesinleşmesinden önce ihtiyati tedbir kararı kalktıysa ihtiyati tedbirin kalktığı tarihten itibaren başlayacaktır.

 


Bu Makaleyi Paylaş