Hisse Senedi ve Tahvillerle İlgili Hukuki Bakış

Hisse Senedi ve Tahvillerle İlgili Hukuki Bakış

HİSSE SENEDİ NEDİR?

 

Anonim ortaklıkların çıkardığı, belirli ortaklık sermayesine katılma payını temsil eden ve kanuni şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmiş kıymetli evrağa hisse senedi denir.

 

HİSSE SENETLERİNİN MALİKLERİNE SAĞLADIKLARI  HAKLAR NELERDİR?

 

.Ortaklık hakkı

.Yönetime katılma (oy) hakkı

.Kardan pay alma hakkı

.Rüçhan hakkı (yeni pay alma hakkı önceliği)

.Şirketin tasfiyesinden pay alma hakkı

.Şirketin faaliyetleriyle alakalı bilgi alma hakkı

.Pay alma hakkı

HİSSE SENEDİNİN TÜRLERİ

Hisse senetleri nama veya hamiline yazılı olarak çıkarılabilir.Hamiline yazılı hisse senetlerinin devir işlemleri teslimle tamamlanmış olur.

Nama yazılı hisse senetlerinin devri ise ciro işlemi ile birlikte zilyetliğin devralan tarafa geçirilmesiyle olur.

Nama yazılı hisse senetlerinin borsada işlem görebilmeleri için yönetim kurulunun nama yazılı payların devrinin beyaz ciro yapılabilmesine dair karar alması gerekir.

Hisse senetleri esas sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sahiplerine eşit haklar verir.Bu tip hisse senetlerine adi hisse senedi denir.Kimi hisse senetleri ise sahiplerine karar almada, oy kullanmada ve benzeri konularda imtiyazlı haklar tanır.Bu imtiyazlı hisse senetleri borsada farklı sıralarda işlem görürler.

HİSSE SENEDİNİN GETİRİSİ NELERDİR?

Hisse senedi sahipleri kar payı geliri ve sermaye kazancı geliri elde ederler.Kar payı geliri şirketin faaliyetleri sonucu yıl sonu elde ettiği kardan alınan paydır.Hisse senetleri borsada işlem gören şirketler kar dağıtıp dağıtmama konusunda serbesttir.kazancı ise süreç içinde hisse senedinin değer kazanmasına bağlı olarak elde edilen gelirdir.

TAHVİL NEDİR?

Tahvil devletin veya özel sektör şirketlerinin borç altına girerek orta ve uzun vadeli fon sağlamak üzere çıkardıkları borç senetleridir.

Kamu borçlanma aracı dışındaki tahvillerin ihraç ve halka arzı için kurula kaydettirmesi gerekir.Tahviller sahiplerine herhangi bir ortaklık hakkı vermez ; yalnızca ihraççıya karşı alacak hakkı verir.

Tahvil sahibinin bir şirkete kullandırdığı sermaye yabancı sermayedir.Tahvil sahibi,tahvili çıkaran kuruluşun uzun süreli alacaklısıdır.Tahvil sahibi şirketin aktifi üzerinde alacağından başka hiçbir hakka sahip değildir.Şirketin yönetimine katılamaz.Şirketin brüt karından öncelikle tahvil sahiplerinin faizi ödenir.

Tahvil sahibi ile şirket arasındaki hukuki ilişki vade sonunda sona erer.Tahvil sahibi tahvili çıkaran şirketin kar-zarar mevcuduna katılmaz.Şirketin zarar etme ihtimalinde de vadesi gelince anapara ve faizini alır.

Tahvil bir borç senedi olduğu için,vadesi geldiğinde tahvil alacağını tahsil edemeyen tahvil sahibi yargı yoluyla bu alacağını tahsil etme imkanına sahiptir.

 


Bu Makaleyi Paylaş