Herhangi bir arsanın birden fazla maliği varsa burada hisseli arsadan bahsedebiliriz.Bu hisse sahiplerinin her birine hissedar denilmektedir.Hissedarların hepsi bir araya gelerek bir ortak karar alırlarsa arsanın tamamını satabilirler.
Tek hissedar ise kendi hissesini satabilmektedir.Hisseli arsalar, hisseye paydaş olan yani hissedar olanlardan birine satılabileceği gibi ayrıca hissedar olmayan herhangi bir 3, kişiye de satılabilirler.
Hissedar olanlardan biri kendi hissesini satmaya karar verirse bu hisseyi satın almak için diğer hissedarların bir öncelikli satım alma imkanı vardır.Buna şufa hakkı ya da ön alım hakkı denilmektedir.
Paylı yani hisseli mülkiyete konu olan taşınmazlarla ilgilidir bu hak. Payını satmak isteyen hissedarın diğer hissedarlar açısından hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkını anlatmaktadır.
Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir taşınmazda bulunan bir hisse satılacağı takdirde, ilk olarak diğer hissedarlara hissedar tarafından satılacak olan hisseyi alıp almayacaklarını sormak gerekmektedir.
Ancak mevcut hissedarların bu satış işleminden önce satın almama beyanları ister yazılı ister sözlü olsun mevcut işlem için şufa hakkını yani ön alım hakkını ortadan kaldırmaz.
Yani hissedarın satımından önce şufa hakkı kaldırımı adına yapılan beyanlar geçersizdir.
Şöyle ki şufa hakkı hissedarın payını satışından sonra ortaya çıkan bir haktır. Bundan dolayıdır ki satış öncesinde yapılan anlaşmaların hukuken bir bağlayıcılığı olmayacaktır.
Ayrıca hissesini satacak olan hissedar bu payı diğer hissedarlardan birine satacak ise diğer hissedarların şufa hakkı olmayacaktır.
Hisseli arsa satışında veya mülkiyete konu olan bir taşınmazın hissedar tarafından hissedar olmayana satışı sonrasında, mevcut hissedarlar bu satış işleminden sonra şufa haklarını kullanarak bu satış işlemi için dava açabileceklerdir.
Bu dava diğer hissedarların önalım haklarından ileri gelmektedir.Bir hissedar hissesini satacak ise diğer hissedarların şufa hakkı gereği önceliği vardır.
Hisseli Arsa Satışında Şufa Hakkı Davasının (Önalım Davası) Süreleri
Hissedar sahibi hissedar olmayan birine hissesini satması durumunda, hissedar olan diğer kişilerden her biri satış işlemini öğrendikleri andan itibaren 3 ay içinde hisseyi hissedardan alan yeni kişiden ödediği rakamı geri ödeyerek satın alma hakkını elde edecektir.
Aynı zamanda hissedarlar 3 aylık süreyi geçirmiş olsalar bile her ne şartta olursa olsun 2 yıl içerisinde dava açma hakkına sahiptir. Dava açarak gene hissedardan hisseyi alan yeni kişiye ödediği rakamı geri ödeyerek hisseyi alma hakkına sahip olabileceklerdir.
Hisseli Arsa Satışında Hissedarlardan Biri Hissesini Satacaksa Gerekli Belgeler
Hisseder ile alıcı olan kişiyle birlikte anlaşma yapılarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilecektir.
Burada Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hisse devrinde istenecek evraklar belirlenerek orada öğrenilerek, temin edilecektir
Evraklar hazır edildikten sonra oradaki yetkililerden satış günü alınacaktır
Hisseli arsa satışı yapılacaksa sonradan bir sorun yaşamamak için, hisse sınırlarının noter ve Tapu Müdürlüğü tarafından belirlenmesi sorun çıkmaması açısından iyi olacaktır.
Parsel tespitlerinin yapılması ile birlikte paydaşlar üzerine düşen hisseyi herhangi bir hissedardan izin almadan satabilmektedir.
Hisseli arsa satışında yapılması gereken işlemler doğrultusunda ve şufa hakkından davalar sonucunda oluşacak dava sürecinde bir avukat yardımı alarak bu süreci geçirmek en mantıklı çözüm olacaktır.Hisseli arsa satışı yukarıda bahsettiğimiz gibi hissedarlar arasında ki işlemler doğrultusunda ortaya çıkan bir kavramdır.Proaktif hukuk ve danışmanlık bürosu olarak hem online hem de bizzat ofisimizden destek alabilirsiniz.2001 yılından beri hukukun çeşitli alanlarında ister size hizmet vermekteyiz.Hisseli arsa satışı ile ilgili her türlü sorununuzda bize başvurabilirsiniz.