İcra Hukukunda İtirazın Kaldırılması

İcra Hukukunda İtirazın Kaldırılması

İtirazın Kaldırılması Prosedürü  Ne Demektir?


  Eğer borçlu taraf ödeme emrine süresi içinde itiraz etmiş ise alacaklının bu itirazı bertaraf etmek için iki yolu bulunmaktadır.

  Alacaklı ya genel mahkemelere giderek itirazın iptali davası açacaktır yahut icra mahkemelerine gidip itirazın kaldırma prosedürünü uygulatacaktır.Burada itirazın kaldırılması prosedürü bir dava değildir.

  Oysa ki genel mahkemeye yapılan itirazın kaldırılması bir davadır.Ancak alacaklının elinde iki seçenek olabilmesi için kanunda belirtilen

(İİK 68/68a) belgelerden biri bulunması gerekecektir

 .Eğer ki elinde bu belgelerden yoksa alacaklı sadece itirazın kaldırılması için itirazın iptali davasını genel mahkemelerde açabilir.

  Daha önce belirttiğimiz gibi itirazın kaldırılması prosedürü bir dava değildir.

 Ayrıca öncelikle itirazın kaldırılması için itirazın iptali davası yolunu kullanan alacaklı sonrasında itirazın kaldırılma prosedürünü uygulanamaz.Ancak tam tersi olasıdır.Çünkü burada korunan şet itirazın iptali zaten bir dava olduğu için sonrasında bir itirazın kaldırılması prosedürü uygulanmasında hukuki bir menfaat olmayacaktır.

İtirazın İptali Davası Nedir?

   Alacaklı tarafın ,borçlunun ödeme emrine itiraz etmiş olması nedeniyle bu itirazın kaldırılmasının amaçlayarak genel mahkemede açtığı davaya itirazın iptali davası denilmektedir.İİK da belirtilen belgeleri elinde bulunduran alacaklı bu yola gidebilecektir.

   Aynı zamanda belgeler varsa itirazın kaldırılması prosedürüne de gidebilir icra mahkemelerinde.Ancak Elinde bu belgeler yoksa yani itirazı bu belgelere dayanmıyorsa kesin suret ile alacaklı itirazın iptali davasını açabilecektir.

Bu dava normal bir eda davası şeklinde yürür.Bu dava ile istenilen sonuç;

   Borçlunun yaptığı itirazın iptaline karar verilmesi

   Alacağın varlığının tespiti, dava konusu yapılmış alacağın, icra takibinde bulunduğun bu takipte ödenmesi isteminde bulunur.Alacaklı itirazın iptali davasında itirazın kaldırılmasında ki gibi itiraz sebepleri ile bağlı değildir.Alacaklı isterse öncesinde yetki itirazını sebep olarak göstermemiş olsa bile bu dava ile yetki itirazında başvurabilir.

İtirazın İptali Davasında İcra İnkar Tazminat

Eğer ki alacaklı icra inkar tazminatı istiyorsa alacaklı bunu itirazın iptali dilekçesinde kesin suret ile belirtmesi gerekir.Aynı zamanda bu davanın açılması içim gerekli masraflar alacaklının yatırmış olduğu masraflardan karşılanır.

Alacaklının bu icra inkar tazminatı istemi ile alacaklı eğer haklı görülürse ve borçlu taraf dava sürecini uzatmak amacıyla kötü niyetli şekilde davranmış ise davada hükmolunan şeyin miktarında da bakarak yüzde 40 tan az olamamak üzere bir tazminata borçlu hükmedilir.

İtirazın İptali Davasında Hak Düşürücü Süre

  Burada süre borçluya tanınan yani ödeme emrine itiraz da tanınan 7 günlük süre kadar kısa değildir.Eğer ki borçlu 7 gün içinde itiraz etmiş olsun alacaklıda bu itiraza karşılık 1 yıl içerisinde itirazın iptali davası açabilecektir.Eğer 1 yıl içinde dava açılmaz ise ilamsız takip düşer.Ayrıca bu süre ödeme emrine itiraz edildiğinin alacaklıya tebliğinden başlamaktadır.


İtirazın İptali Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme

  İcra ve İflas Kanununda  itirazın iptali davası ile ilgili herhangi bir yetkili mahkemeye ilişkin düzenleme yoktur ve  itirazın iptali davasında yetkili mahkeme genel hükümlere göre tespit edilecektir.

  Buna göre baktığımızda itirazın iptali davasında yetkili mahkeme  davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemedir.İtirazın iptali davasına konu olan alacak sözleşmeden kaynaklanıyorsa dava, ifa yeri mahkemesinde de açılabilir. Buna göre, borcun ifa yeri taraflarca açıkça belirlenmişse dava bu yer mahkemesinde açılır.Ancak sözleşmeden borcun ifa yeri anlaşılamıyor ise ve borcun konusu bir miktar para ise, itirazın iptali davası ödeme zamanındaki alacaklının ikametgâh mahkemesinde açılabilmesi gerekir.

İtirazın İptali Davasının Sonuçlanması

   Eğer alacaklının açmış olduğu itirazın iptali davası reddedilirse ortamda bir alacağın olmadığı kabul edilir,bu red kesinleşirse icra takibi iptal edilmiş olacaktır.Ancak alacaklı itirazı için itirazın kaldırılma prosedürünü tercih etmiş olsaydı ve kaybetmiş olsaydı burada icra takibi iptal olmazdı burada olacak olan borçlunun yapmış olduğu itirazın haklı olduğu anlaşılmış olacaktı.Yani burada bir farklılık olarak itirazın kaldırılması prosedürü dava niteliği taşımaz.

Eğer dava kabul edilir ve onay alırsa alacaklı takibe kaldığı yerden devam edecektir.

İtirazın iptali davası kesin hüküm oluşturmaktadır.Çünkü burada esasa ilişkin bir karar verilmektedir.

İcra konularında sürelerin büyük bir önemi vardır.Kaçırıldığı takdirde bu süreler hak düşürücü süreler oldukları için önemi mevcuttur.Bu nedenlerden ötürü bu dava süreleri avukatlar yardımı ile yapılması en doğru olacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş