İhtarname Hazırlanması Ve Çekilmesi

İhtarname Hazırlanması Ve Çekilmesi

İhtarname Nedir?

    Her türlü hukuki işlemlerde muhatap olan kişinin  sözleşme, kanun,örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber edilmesi için yapılan işlemlere ihtarname denilmektedir.Sözleşmede ki  karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmesi için dava yoluna başvurmadan önce karşı tarafın son kez  uyarılması ve ihtarı istenen konunun hatırlatılması ihtar yolu ile olur.

  İhtarname yazılı şekilde düzenlenir ve genellikle noterde düzenlenir.İhtarnamenin noterden gönderilmesi zorunlu değildir.Ne kanun koyucu ne de içtihatlarda böyle bir zorunluluk öngörülmüştür.İhtarname ile birlikte dava açılmadan önce muhataba hak kaybı ile ilgili ve alacağın ödenmediği hatırlatılmış olur.

 

İhtarname Nasıl Çekilir?

 İhtar sözlü yapılabildiği gibi yazılı da  yapılabilir. İhtarın resmi bir boyuta bürünmesi ve karşı tarafı yani borçluyu  temerrüde düşürmek için noter daha faydalı bir yol olacaktır..

  Genel olarak PTT kanalıyla da ihtarname daha çok ortaya çıkan bir yoldur maliyet açısından.Bu şekilde PTT kanalı ile  ihtarname çekildiğinde iadeli taahhütlü gönderilmeli daha doğrudur,zarf üstüne yapıştırılan ve bir sureti de alınan etiketli kağıda, gönderilen PTT nin  içeriğinin ihtarname olduğu kesinlikle  postaya yazılmalıdır.Noter ile zorunlu olmayıp hakların zayi için noter daha sağlıklı bir yol oluşturmaktadır.

  İhtarname  PTT kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.PTT aracılığıyla gönderilen ihtarname zarfının içinin boş olduğunun karşı tarafça yani borçlu her zaman iddia edebilir.    

    Noterden çekilen ihtarnamede ise  satır ve sayfaya göre para alınacaktır.Bundan dolayı ki ihtarname i bir dava dilekçesi mantığıyla hazırlanmamalıdır,konunun net açık ve kısa bir şekilde yazılması daha doğru olup masrafın daha az çıkması için yapılacak işlemlerdendir.. İhtarnamedeki bir eksiklik davayı kaybetmenize veya davadaki bir takım haklarınızın zayi olmasına sebep olabilecektir.

 

İhtarname Hazırlanması

   En iyi şekilde ihtarname hazırlanması için bir avukat yardımı ile yapılmalıdır.Her taraf kendi ihtarnamesini hazırlayıp noter aracılığı ile karşı tarafa gönderebilmektedir.Kanun koyucu buna bir engel koymamıştır.

   Ancak burada yapılan ihtarname her  olay gereği farklı olacağı için buna bağlı hazırlanması gerekirler.Daha sonra ki evrelerde ve aynı zaman da kendi başında yazılan ihtarnamelerin hukuki boyutu düşünüldüğünde bir avukat yardımı alınması dava sürecinde yardım açısından daha iyi olacaktır.

   Kişinin yazmış olduğu ihtarname de eksikliklerin ve ya yanlışlıkların olması dava sürecini etkileyebileceği gibi taraf açısından zararlara yol açabilecektir.

İhtarnamenin belirli şartlara uyması gerekir ve bunlar noter kanununda belirtilmiştir.Aksi takdirde bu ihtarname karşı taraf için bağlayıcılığını kaybetmektedir.

   Bununla birlikte eksik ve ya yanlış yazılan ihtarnamelerde karşı taraf gereksiz olarak meşgul edileceği için karşı tarafın kişilik haklarına saldırı gibi düşünülebileceği için manevi tazminat durumlarına gidebilecektir karşı taraf.

  İhtarname yazım ücreti olayın gerektirdiklerine göre değişiklik göstermektedir.İhtarname hukuki araştırma gerektirdiği durumlarda fiyat artımı söz konusu olmaktadır.Ancak daha önce belirttiğimiz gibi avukat yardımı ile yazılan ihtarnameler dava süreci düşünüldüğünde yani uzun vadeli düşünüldüğü takdirde daha yararlı olacağı için bu husu önemlidir.İhtarname ücretleri için sitemizden online danışmanlık alabilir ve avukatlarımız ile ihtarname içeriğini konuşabilirsiniz.

İhtarname Nasıl Olmalıdır

   İhtarname ne konunun özünü anlatamayacak  kadar kısa ne de abartılı şekilde uzun olmalıdır.

 İhtarnamede konu net ve belirgin şekilde olmalı ve bir tartışmaya yol açmayacak şekilde hazırlanmalıdır.

   Noter aracı ile ihtarname çekilmekte tereddüt edilmemeli zira hakkınızı ispatlamak hususunda  size sağlayacağı yarar, ödenecek noter masrafından fazla olabilecektir.

  Noter aracı ile yapılan ihtarname sonucunda, davanızı dayandırdığınız olayları daha önceden ihtar etmiş olmanız karşısında, davalı taraf bunlardan bilgisi olmadığını ileri süremeyecektir.

İhtarname hazırlarken özgü ihtarname değil olaya özgülenmiş bir ihtarname ya da ihbarname şeklinde olması göz önünde tutulmalıdır. Aksi halde göndermiş olunan  ihtarname amacına hizmet etmeyeceği için , zaman,para ve hak kaybına uğrama ihtimali doğmuş olacaktır

 Bununla birlikte ihtarnamenin bir avukat ile yazılması konunun özüne yapılan bir ihtar oluşturacağı için sizin için daha yararlı olacaktır.İhtarname gönderdikten sonra, ihtarnamenin karşı tarafa tebliğ edilip edilmediğini tebligat yapıldığı için uygun bir süre geçtikten sonra noterden tebliğ şerhi alarak öğrenebilme hakkınız doğacaktır.

İhtarnamede Bulunması Zorunlu Hususlar

1.İhtar ve ihbar konusu

2.İstemde bulunan kişinin ve muhatabın isim,soy isim ve açık adresleri

3.İstemde bulunanın imzası

4.Tebliğ şerhi, noterin imza ve mührü ve tarih

Sonuç Olarak;deneyimli avukatlardan yarım alarak bir ihbarname hazırlanmasının önemine yazımızda değindik.Bununla birlikte Proaktif Danışmanlık ve Hukuk Bürosu olarak size ihbarname ile ilgili alanında yetkin avukatlar ile bizden destek alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş