İmar planlarına nasıl itiraz edilir?

İmar planlarına nasıl itiraz edilir?

İmar Planlarına Genel Bakış

İmar planları şehrin yaşanılabilir ve düzenli olması adına önem teşkil eden ve uygulayıcıları tarafından dikkatle hazırlanması gereken planlardır.

İmar planlarına sağlıklı,güvenilir ve yaşanılabilir alanlar sağlama ,yaşan kalitesini artırma gibi misyonlar yüklenmiştir.Bu açıdan, imar planları yapılırken tüm beklentiler göz önünde bulundurulmalıdır ve tüm ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmalıdır.

İmar planları yurttaşları ilgilendirecek biçimde iki şekilde meydana gelir.Nazım İmar Planları(NİP) ve Uygulama İmar Planları(UİP).NİP’ler genellikle büyükşehir belediyeleri tarafından ; UİP’ler ise genellikle ilçe belediyeleri tarafından hazırlanmaktadır.

Uygulama imar planlar ,nazım imar planlarına uymak zorundadır.Hiyerarşik olarak üstte bulunan nazım imar planı genel esasları belirler ,uygulama imar planında ise detaylar belirlenmektedir.Örneğin ; Nazım imar planlarında bir alanın yeşil alan olacağı belirtilir,uygulama imar planlarında ise o alan katiyen yeşil alan olarak kalır ancak  o alanın park mı top sahası mı olacağına karar verilir.

Peki arsanızın olduğu bölgede yeni bir imar planı uygulaması yapılırsa ve bu uygulamadan dolayı mağdur edildiğinizi düşünüyorsanız ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Aşağıda tüm bunları açıklayacağız.Proaktif hukuk & danışmanlık bürosu olarak alanında uzman avukatlarımızla sizlere hukuki destek vermekteyiz.Web sitemiz üzerinden veya iletişim numaralarımız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İmar planlarına nasıl itiraz edilir?

Uygulamaya konmak istenen imar planları uygulamayı yapan kuruluş  tarafından o binada askıya konmaktadır.Planların askı ilan süresi 1 aydır.Askıya çıkan ilanlar o kurumun internet sitesinden muhakkak duyurulur.

1 aylık askı ilan süresinde mağduriyeti belirten bir dilekçe ile işlemi yapan birime başvurulması gerekir.İtiraz dilekçesinde tapu fotokopisi de bulunmalıdır.

Plan askıdan indikten sonra itiraz edilemez,askıdan indikten sonra yapılan itirazlar geçersiz sayılacaktır.Bu süreyi kaçırırsa kişinin ileride dava açma hakkı tehlikeye girebilir.

Bu itiraz dilekçesi işlemi yapan kuruma hitaben yazılacak bir dilekçedir ; mahkemeye yazılacak dava dilekçesi değildir.

Uygulamaya konulmak istenen imar planları askıdan inmeden dava açılamaz.Askıdan inmeden yürürlüğe girmeyeceği için uygulamada olmayan plana karşı dava açmak uygun olmayacaktır.

Askı süresi sonunda yapılan itiraza  60 gün içinde cevap gelmezse itiraz zımni olarak reddedilmiş sayılır.

Askı süresinin bitiminden  itibaren 60 gün içinde ilgili kuruluş bir cevap vermediyse yine 60 gün içinde bu sefer idari dava açma hakkı doğacaktır.

İdari mahkemelerde dava açmak idari işlemin  yürütmesinin durdurulmasını sağlamayacaktır.İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlara sebep olunması durumlarında mahkeme yürütmedin durdurulması kararı verebilecektir.

İmar planının uygulanması durumunda telafisi güç zararlara uğrayacağınızı düşünüyorsanız dava dilekçenizde yürütmenin durdurulması talebinizi ileri sürmeniz gerekir.


Bu Makaleyi Paylaş