İnternetten İçerik Kaldırma

İnternetten İçerik Kaldırma

İnternetin son 20 yılda gelişmesi ve sosyal platformların kullanımının yaygınlaşması internetin insanların hayatında büyük bir yer kapladığının kanıtıdır.

 

Kullanımı etkinleşen sosyal platformlarda (sözlükler, forum siteleri vb.) ve haber sitelerinde gerçek ve tüzel kişilikler için pek çok içerik bu mecralarda yayınlanmaya başlamıştır. İşte bu yayınlanan ve paylaşılan içeriklerin denetimi bilişim hukukunda önemli bir yer edinmektedir. Bu yayınlanan içeriklerin (fotoğraf, video, yazılı metin vb.) bilişim hukukundaki önemli yeri kötü niyetli kişilerin ellerinde aleyhine yayınlanan gerçek veya tüzel kişinin kişilik haklarını ihlal etmesinden ve online itibar zedelenmesine neden olmasından ileri gelmektedir..

 

İnternet ortamında gerçek ve tüzel kişileri karşı bu içeriklerle yapılan saldırılara karşı alanında uzman, mevzuatı takip eden bilişim avukatlarının yardımıyla bu içeriği kaldırtma veya çıkarma, düzeltme metni yayınlatma ya da içeriğe erişimi engelleme gibi 5651 sayılı İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN’da sayılan savunma mekanizmalarını devreye sokabilir.  Proaktif Hukuk&Danışmanlık bu savunma mekanizmalarını müvekkillerinin menfaatleri için etkin olarak kullanma da tecrübe sahibi bir hukuk bürosudur.

 

Özellikle online itibar yönetimine önem veren şirketlerin bu nevi tecavüzleri önlemek adına bilişim hukuku alanında tecrübeli avukatlar ve hukuk bürolarıyla çalışmaları gerekmektedir.

 

İnternetten Hangi İçerikler Kaldırılabilir?

 

 İnternet ortamında kendileriyle ilgili içeriğin kaldırılmasını isteyen gerçek veya tüzel kişilerin bu talepleri sınırsız mıdır peki? Tabi ki de değildir. Bu içerikler ancak hakaret barındırırsa, özel hayatın gizliliğini ihlal ederse, özel hayata dair bilgi belgeleri izinsiz sızdırırsa, yalan yanlış haberler yayınlanırsa, bu haberde kişiyi veya kurumu karalayıcı öğeler yer alırsa, yani kişilik haklarını ihlal ederse kaldırılması mahkemeden talep edilebilir. Yani hukuka aykırı oluşturulmuş her türlü içerik (fotoğraf, video, yazılı metin vb.) kaldırılabilir.

 

Şikayet siteleri adı verilen sosyal platformlar bu saydığımız içeriklerin oluşturulmasında dikkat çekilmesi gereken bir platformdur. Bu sitelerde yer alan şikayetler asılsız iddiaları ve hakaretleri ile firmaların itibarlarını zedelemekte ve markalarının prestijlerini düşürmektedir. O yüzdendir ki saldırıya uğradığını düşünen gerçek ve ya tüzel kişilerin içeriğin internet ortamında daha büyük bir hızla yayılmaması için bu saldırıyı gerçekleştiren içeriğin kaldırılması veya engellenmesi adına çabuk hareket etmelidirler. Bu sayede şirketler itibarını ve markalarının prestijini koruyabilirler.

 

İnternetten İçerik Kaldırtmak İçin Ne Yapılmalı?

 

İnternet ortamlarında yer alan yani sosyal platformlarda, haber sitelerinde, şikayet sitelerinde yer alan karalayıcı, hakaret içerikli, özel hayatın gizliliğini ihlal eden, şirketlerin itibarını zedelemeye yönelik olan içeriklerin saldırısının kanunun getirdiği savunma mekanizmaları ile önlenebilmesi için Proaktif Avukatlık Bürosu olarak bünyemizde bulunan bilişim hukuku alanındaki uzman avukatlar ekstra çaba sarf etmektedir. Bütün internet alemin yer alan bu içerikleri temizlenebilmesi adına avukatlarımız teknik ve hukuki açıdan bilgilerini her geçen gün artırmaktadır.

Mahkemeden talep edilmesi halinde içeriğin kaldırılmasına karar verilip bu kararın içeriğin bulunduğu siteye tebliğ edilmesi halinde içerik kaldırılacaktır. Ancak akıllara şöyle bir soru gelmektedir. Türkiye’de ofisi olmayan sosyal medya adreslerindeki içerikleri nasıl kaldıracağız? Buna da Telekomünikasyon iletişim Başkanlığı aracılığıyla şöyle bir çözüm getirilmiştir. Olumsuz nitelik taşıyan içeriğe erişim sağlayan url adresinin TİB aracılığıyla tedbir amacıyla engellenmesi. Bu çözüm sayesinde Türkiye’de ofisi bulunmayan internet adreslerinin yayımını yaptığı içeriklerin saldırısı böylece engellenebilecektir.


Bu Makaleyi Paylaş