İpotek Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

İpotek Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

İpotek Nedir?

 

  İpotek dediğimizde doğmuş veya ileride doğacak bir borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi aklımıza gelir.Bankalarca yahut kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapılabildiği gibi,satıcı  parasının tamamını alamadığı durumda da  alınan borç için teminat istenildiğinde yahut  ticari faaliyetlerde de teminat olarak göstermek amacıyla taşınmaz ipotek ettirilir.

 İpotek  mevcut veya ileride doğması muhtemel olan bir alacağı teminat altına alan bir taşınmaz rehin şeklinde tanımlanabilir demiştik.İpotek alacağa bağlı bir haktır ve , geçerli bir alacağın olmaması halinde, ipotekten bahsedemeyiz.

  Yani asıl borç ilişkisinin varlığı gerekir. Bütün ayni haklar da olduğu gibi ipotek de tapu kütüğüne tescil ile doğacaktır.

 İpoteğin doğması için geçerli kazanım sebebi, tarafların ipotek kurması konusunda anlaşış olmaları  ve tapu memuru tarafından resmi sözleşmenin yapılmasına bağlıdır. Tescil ise  sadece ipotek hakkının varlığına karine teşkil edecektir.

 Alacak sona erdiği takdirde buna bağlı olan ipotekte kendiliğinden sona erecektir. Bunun için taşınmaz maliki ipoteğin terkinini isteyebilecektir. Alacaklı buna uymaz ise , taşınmaz maliki tapu kütüğünün tashihi davası açarak kaydın düzeltilmesini sağlayabilecektir

 

İpotek İşleminde Talep

 

 İpotek işlemi yapılabilmesi için yazılı bir talep gerekir. Bu talep dilekçesinde; süresi, derecesi, ipoteğin miktarı, ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgileri, eğer tüzel kişi ise ünvanı bildirilmelidir.

 

İpotek İşleminde Gerekli Belgeler Nelerdir

 

1. Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.

2. Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları

3. İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

4. Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış imza sirküleri,yetki belgesi, kaşe vergi levhası fotokopisi  ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri

5. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.

 

İpotek İşleminde Damga Vergisi Ve Harç

 

 Harçlar Kanununa  akdin icrasından önce, ipotekle temin edilen borç miktarı üzerinden, Binde 3.6 tapu harcı ve  Damga Vergisi Kanununa göre de Binde 7.5 oranında damga vergisi, ipotek borçlusundan tahsil edilecektir.

 

İpotek İşleminin Kaldırılması İşlemi

 

   Ev alırken bir bankadan konut kredisi kullanıldığı takdirde banka ev üzerine ipotek koyacaktır. Konulan bu ipotek ise ancak kredi taksitlerinin tamamının ödenmesi sonucunda kalkar.Tapudan ipoteğin kalkması işlemi ancak banka tarafından ipoteğin kaldırılması ile olabilecektir.

   Banka kredi taksitlerinizin bitmesi durumunda ipotek edene ipotek fek yazısı verir. Bu yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gidilir tapu üzerinden ipotek kaldırılması işlemi yapılmış olunur.

Bankalardan alınacak olan ipotek fek yazısı masraflı bir işlem haline gelir. İpotek fek yazısı için her banka kendi içerisinde değişik ücretler talep edebilirler. İpotek kaldırma işlemi ise sadece ipotek fek yazısı mümkün olacaktır.

  İpotek fek yazısı banka tarafından tapu sicil müdürlüğüne gönderilecektir.Bazen bankalar bu yazıyı tüketiciye elden verebilirler.

 

İpotek işlemlerini için bir avukata danışılması bu süreçte tarafa yardımcı olacak önemli bir unsurdur.2001 yılından beri Proaktif Hukuk Ve Danışmanlık olarak sizlere deneyimli avukatlar ile hizmet vermekteyiz.Zekeriya Karataş önderliğinde kutulan hukuk büromuz çeşitli hukuk alanlarında hizmet vermektedir.Proaktif ailesi olarak her türlü sorunuza online destek ve büromuzda destek vermek için sizleri beklemekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş