İş Kazası Davası Nasıl Açılır?

İş Kazası Davası Nasıl Açılır?

İş kazası, sigortalının ( çalışanın ); işyerinde bulunduğu sırada, işyeri dışında bulunmasına karşın işi ile ilgili sebeplerden dolayı başka bir yerde, işi ile ilgili olmamasına rağmen emir doğrultusunda başka bir yerde iken, işveren tarafından tesis edilen bir taşıtla işe gelip gidiyorsa bu sırada ve emziren kadınlar açısından çocuğuna süt vermek için ayrılan zaman diliminde başına gelen ve bunun sonucunda kişinin bedensel veya ruhsal bütünlüğüne zarar veren kazalardır.

 

İşveren tarafından koruma önlemlerinin ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda işçi, bu sebeplerden dolayı zarara uğraması halinde işverene yönelik tazminat davası aracılığıyla veya uzlaşma suretiyle zararının tazmini talebinde bulunabilecektir. İş kazası neticesinde açılabilecek olan davalar; Maddi ve Manevi Tazminat Davası, Ceza Davası ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılacak ola Rücu Davalarından oluşmaktadır.

 

İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nasıl Açılır

 

İş kazası nedeniyle açılacak olan tazminat davaları İş Mahkemesinin görevi kapsamındadır. Açılacak olan davada kazanın meydana geldiği yer veya işverenin yerleşim yeri mahkemesi iş kazasından doğan davalarda yetkili mahkemelerdir. Dava, iş kazasında zarar gören kişi tarafından önlem almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene yönelik olarak ikame edilecektir. İş kazası sonucunda işçinin ölmesi durumu söz konusu ise işçinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları destekten yoksun kalma istemiyle maddi tazminat davası açabilecektir.

 

İş kazası nedeniyle açılacak olan manevi tazminat davası yalnızca bu sebeple zarara uğrayan işçi tarafından ikame edilebilecektir. Buna bağlı olarak işçi tarafından ölümünden önce manevi tazminat davası açılmamış ise yakınlarının manevi tazminat davası açma olanağı bulunmamaktadır. Ancak işçi, ölümünden önce manevi tazminat davası açmış ise bu durumda mirasçılarının davaya devam etmesi mümkündür.

 

İş Kazası Davası Kime Karşı Açılır

 

İş kazası nedeniyle tazminat davası, kazanın meydana gelmesine sebebiyet veren önlem almayan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve tam kusurlu olan işverene karşı açılacaktır. Bunun yanı sıra dava işverenin çalıştırdığı kişi veya aracı kişilere de yöneltilebilecektir.

 

İş kazası nedeniyle zarara uğrayan işçi ortaya çıkan tüm zararının tazminini bütün sorumlulardan birlikte veya her birinden ayrı ayrı müteselsil sorumluluk sebebiyle talep edebilecektir.

 

İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat Davası

 

İş kazası neticesinde bedensel ve ruhsal bütünlüğü zarara uğrayan işçi, ortaya çıkan zarar sebebiyle Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde haksız fiil hükümlerine dayanarak dava açma hakkına sahiptir. Haksız fiil hükümleri doğrultusunda iş kazası nedeniyle zarara uğrayan işçi ortaya çıkan cismani zararların giderilmesi talebinde bulunabilecektir. Ayrıca ölüm ve bedensel zarar sebebiyle işçinin işverenden istemde bulunabileceği birtakım tazmin talepleri söz konusudur. Bedensel zarar halinde talep edilebilecek giderler şunlardır:

 

➢     İşçinin tedavi giderleri,

➢     İşçinin uğramış olduğu kazanç kaybı,

➢     İş kazası sonrası çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,

➢     Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.

 

Ölüm halinde talep edilebilecek olan giderler ise şunlardır:

 

➢     İşçinin ölümünden önce bir tedavi sürecinin söz konusu olması durumunda tedavi giderleri,

➢     Cenaze giderleri,

➢     İş kazası nedeniyle çalışma gücünün azalmasında ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,

➢     Ölenin bakmakla yükümlü olduğu ( destekten yoksun kalan ) kişilerin bu sebeple uğradığı kayıplar.

 

İş kazası geçiren işçi bu sebeple önlem almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenden mevcut zararların tazminini talep edebileceği gibi muhtemel ( geleceğe yönelik ) zararlarının da tazmini talebinde bulunabilecektir.

 

İş kazası nedeniyle işçinin çalışamamaktan doğan zararları sebebiyle geçici iş görmezlik durumuna düşen sigortalıya SSK tarafından her gün için geçici iş görmezlik ödeneği verilmektedir. SSK tarafından yapılan bu giderler kusuru oranında işverene rücu etme imkanı sağlamaktadır. Maddi tazminat talebinde bulunacak olan  İş kazası nedeniyle açılacak olan davalarda başvurulacak olan en önemli belgelerden biri, Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) müfettişleri tarafından iş kazası sonrası yapılan incelemeler neticesinde oluşturulun belgelerdir.

 

İş hukukuna ilişkin davalarda kişilerin hak kaybı yaşamamaları ve hızlı şekilde sonuca ulaşabilmek maksadıyla uzman bir iş avukatı vasıtasıyla süreci takip etmeleri tavsiye edilmektedir. Hukuk bürosu olarak iş hukuku alanında uzman ve deneyimli avukatlarımızla iş hukukuna ilişkin ihtilaflarda hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Hukuki uyuşmazlığın mahkemelere taşınması durumunda ise müvekkil lehine sonuç alabilmek maksadıyla ve en kısa sürede ihtilafı sona erdirmek maksadıyla müvekkilin temsilini gerçekleştirmekteyiz.

 

İş Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat Davası

 

İş kazası neticesinde ağır şekilde bedensel zarara uğrayan işçi veya ölümlü iş kazalarında işçinin ailesi ve yakınları meydana gelen olay neticesinde çektikleri acı, elem ve ıstırap sebebiyle manevi tazminat davası açabilecektir. Olayın boyutu ve niteliğine göre hakim, manevi tazminat tutarını takdir ederek işveren tarafından ödenmesine hükmedecektir.

 

İş kazası nedeniyle manevi tazminata hükmedilebilmesi için gerçekleşmesi gereken şartlar şunlardır:

 

➢     İş kazasının meydana gelmesine sebep olan fiil,

➢     Fiil neticesinde zarar meydana gelmesi,

➢     Fiil ile zarar arasında uygun nedensellik bağının bulunması,

➢     Meydana gelen fiilin hukuka aykırı olması,

➢     İşçinin cismani nitelikte zarara uğramış olması gerekmektedir.

 

İş Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır

 

İş kazası neticesinde tazminata hükmedilmesi durumunda, tazminatın hesaplanması açısından işçinin net ücreti dikkate alınmaktadır. İşçinin asgari ücretle çalışan bir sigortalı olması durumunda sonraki dönem ücretleri de artırımlı olarak hesap edilmektedir. Buna karşılık tazminat hesaplamasında işçinin gelir etmediği dönem dikkate alınmayacaktır. İşçinin ölümü durumunda aktif döneme ait zararların yanı sıra pasif dönem zararları da eklenerek tazminata hükmedilecektir.

 

İş Kazası Dava Açma Süresi ve Zamanaşımı

 

İş kazası nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Genel kural çerçevesinde zamanaşımı başlangıç tarihi belirlenirken iş kazasının gerçekleştiği tarih dikkate alınmaktadır. Bu açıdan iş kazası nedeniyle dava açma süresi üst sınır olarak iş kazasının gerçekleştiği tarihinden itibaren 10 yıldır.

 

İş kazasına bağlı olarak sigortalının çalışma gücünün kaybında artış meydana gelmesi durumuna bağlı olarak yeni durumun artış tarihi de zamanaşımı başlangıç tarihi teşkil etmektedir.

 

İş Kazası Davası Ne Kadar Sürer

 

İş kazası davasının ne kadar süreceğine ilişkin net bir bilgi vermemekle birlikte uygulamada görülen davalar dikkate alınarak ortalama bir süre belirtebiliriz. İş kazası nedeniyle tazminat davalarında tazminatın hesaplanması noktasında genellikle bilirkişi kurumuna başvurulmakta ayrıca tarafların ilgili bilirkişi raporuna itirazda bulunması söz konusu olmaktadır. İş kazası nedeniyle açılacak davalarda verilen kararın temyiz edilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu açıdan iş kazası nedeniyle açılan tazminat davaları iş mahkemelerinin yoğunluğuna göre değişiklik göstermekte ve genel olarak 1 - 2 yıl içerisinde karara bağlanmaktadır.

 

 


Bu Makaleyi Paylaş