İstirdat Davası Nasıl Açılır?

İstirdat Davası Nasıl Açılır?

İstirdat Davası Ne Zaman Açılır

 

   İcra takibi sonucunda sebepsiz yere borçlu tarafından tahsil edildiği iddia edilen edimin geri alınması içim açılacak dava istirdat davasıdır.Yani istirdat;takibe itiraz etmemiş olan veya itirazının kaldırılmış olması nedeniyle borçlu olmadığını iddia ettiği  bir parayı tamamen ödemek zorunda kalması durumunda borçlu şahıs, bu parayı ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, genel hükümler itibari ile mahkemeye başvurarak parayı geri isteyebilir.

 

İstirdat Davası Neden Açılır

 

   İcra takibinden önce borçlu olan kişi menfi tespit davası açmış olup tedbir almamış ise borçlu icra takibindeki borcu ödemek zorundadır. Bu halde bile  borçlu gerçekten borçlu olmayabilir veya borcu olmadığını düşünerek bunu ileri sürebilir.Daha öncesinde itiraz konusunda dava açılmış olmadığı için borçlu olmadığına dair bir mahkeme kararı da bulunmayacaktır.Böyle bir durumdaki borçlu  menfi tespit davası açmadığı için de cebri icra tehdidi altında borcu ödemek zorunda kalmış olan borçlu ödediği paranın geri verilmesi için istirdat davası açabilecektir.

 
 

İstirdat Davası Şartları Nelerdir

 

İstirdat davası maddi hukuk alanında düşündüğümüzde sebepsiz zenginleşme davaları gibi düşünülebilir.Bu dava borçlu açısından eda davasıdır.Bu davalarda borçlunun borcu olmadığını ispatlaması ile bu parayı ödememesi gerektiğini ispatlaması gerekmektedir.

Şartları;

  • Borçlu borçlu olmadığını düşündüğü bir paranın ödenmesi durumunda İstirdat davası açabilir

  • Paranın borçlu tarafından İcra takibi sırasında ödenmiş olması durumunda istirdat davası açılacaktır

  • Paranın borçlu tarafından cebri icra tehdidi altında ödenmesi nedeniyle istirdat davası açılabilir.

  • İstirdat Davası Bir yıl içerisinde açılmış olmalıdır.

 

İstirdat Davasında Hak Düşürücü Süre Ne Kadardır

 

     Borçlu görünen  takibe itiraz etmemişse veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalmış ise borcu  ödediği tarihten itibaren bir sene içinde istirdat davasını açması gerekir.Bu süre içerisinde açılmadığı takdirde hak düşürücü sebep sayılacaktır ve davayı açma hakkını kaybedecektir.

 

İstirdat Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir

 

  İstirdat davası ve konusu para olan tüm uyuşmazlıklar da görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. İstirdat davasında yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri veya icra takibinin yapıldığı yer mahkemesi olacaktır.

 
 

Menfi Tespit Davasının İstirdat Davasına Dönüşmesi

   

   2004 sayılı icra iflas kanununca borçlu olan kişi, menfi tespit davasında tedbir kararı almamışsa ve borcuda ödemiş olursa, açılmış olan menfi tespit davası (borçlu olmadığının tespiti)  istirdat davasına dönüştürülerek devam edilebilir borçlu görünen kişi.

 

İstirdat Davasının Sonuçları Nelerdir

 

Eğer ki istirdat davası açılır ve bu dava kabul edilirse borçlu icra takibinde ödediği paranın, harç ve giderleriyle birlikte davacıya (yani borçluya) ödenmesine karar verilecektir. Ayrıca istirdat davası nedeniyle yargıla giderlerine mahkum edilir.

 

Bu Makaleyi Paylaş