İşveren ve işçi arasında ki koşullar açısından değişikler olduğu takdirde bu işçiye ne gibi imkanlar verir yazımızda buna değineceğiz.İş koşullarında değişiklikler olduğu takdirde işçiye haklı olarak fesih yapabileceği ve bundan dolayı tazminat alabileceği durumlar oluşabilecektir
Bu durumlar nelerdir bunların üzerinde durarak işçinin ve işverenin haklarını anlatmaya çalışacağız.4857 sayılı kanunun 22. maddesinde çalışma koşullarında değişiklik halinde iş sözleşmesinin feshi anlatılmıştır.İşçinin alehine işveren tarafından iş ve ya işletme alanında yapılan değişiklikler fesih hakkı tanır.Bu değişiklikler esaslı olduğu takdirde fesih hakkı doğacaktır işçinin.
Bunlar;
1) İş türünde yapılan değişiklikler
2) İş yeri bakımından değişiklikler
3) Ücret bakımından esaslı değişiklikler
4) Çalışma koşullarında değişiklikler
İş yerinde ki esaslı değişiklikler çok çeşitli olabilir.Örnek olarak bir firmanın bir şehirden başka bir şehre taşınması olabilir.Başka bir örnek olarak işe giriş sözleşmesinde personel ulaşımının işverence yapılacağı anlaşılmış ve servis ise ve servis kaldırılırsa burada iş yerinin değişmesinden bahsedilebilir.Ve bu şartlar altında işçiye haklı fesih imkanı doğmuş olacaktır.
İş türünde çeşitli değişiklik yapmak isteyen işverenin, değişiklik içeren i işin işçinin önceki işine benzer bir iş olmasına ve işçinin işe giriş sözleşmesinde ki vasıflarına uygun olmasına dikkat etmesi gerekir.İş sözleşmesinde ki iş türünün değişmesi ile işçinin durumunun ağırlaşması esaslı değişiklik olarak karşımıza çıkacaktır.
Yapılan iş türünde ki değişiklik işçinin eski işine göre daha yüksek değerde olabilir,yani maaşı daha iyi olabilir Fakat sorumluluklarının artmış olması veya yapılacak işin mesleki bilgi tecrübesinin artması, yapılan eski işe göre yeni işin daha ağır şartlarda olması gibi durumlar da esaslı değişiklik olarak nitelendirilir.
İşçinin çalışma zamanı,işçinin işin ifasını hangi günlerde ve günün hangi saatlerinde gerçekleştireceğini ifade eder.İşçinin, işte çalışmasını,işe yetişmesini değiştirecek çalışma koşulları da işçinin nitelikli çalışmasını engelleyeceği için bunlarda işçinin haklı feshinin oluşturan işverenin çalışma koşullarını değiştiren nedenlerinden birisidir.Çalışma şartları ağırlaştırılan işçi, iş sözleşmesini çalışma koşullarında ki esaslı değişiklik olması nedeniyle feshedebilecektir.Nitekim çalışma şartlarında ağırlaşma genellikle çalışma süresi olarak uygulamada karşımıza çıkar.
İşveren Çalışma Koşullarında Değişikliği Nasıl Yapmalıdır
İşçinin çalışma koşullarında değişiklik yapılması, tamamen işverenin keyfi halde yaptığı bir husus olarak görülmemelidir.İşveren, işçinin çalışma şartlarını değiştirmek istiyorsa bunu işçiye yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.İşçiye yazılı olarak bildirilmeden yapılan değişiklikler işçileri bağlamayacak olup fesih hakkı doğurur.İşverenin çalışma koşullarındaki değişiklik teklifinin işçi tarafından 6 gün içerisinde yazılı olarak olumsuz veya olumlu olarak cevaplanması gerekmektedir. İşçinin bu şartlara sessiz kalması bu şartları kabul ettiği anlamına gelmemektedir.
İşverenin Çalışma Koşullarında Değişiklikte ki Geçerli Nedenleri
Çalışma koşullarındaki değişikliği kabul etmeyen işçiye karşı işveren, eski sözleşmede ki şartlarla birlikte çalışmasına devam edeceğini söyleyebilir. Çalışma koşullarını kabul etmeyen işçiye işveren isterse;
Çalışma koşullarındaki değişikliğin geçerli nedene dayandığını söyleyebilir
İş sözleşmesinin feshi için başka bir nedenin varlığını beyan ederek iş sözleşmesini feshedebilir.
Çalışma koşullarındaki değişikliğin işçi tarafından kabul edilmemesi üzerine işveren, iş sözleşmesini feshetmek istese dahi bildirim sürelerine uymakla yükümlüdür. Aksi halde ihbar tazminatı ödemeye mahkum olacaktır.
Çalışma koşullarının değiştirilmesinin istenmesinde amaç işçinin yeterliliğinden yada davranışlarından veya işletme gereklerinden kaynaklanan geçerli bir neden olması gerekmektedir.
Ancak işçinin performans düşüklüğünün olması ya da o pozisyonda verimli olmaması gibi geçerli nedenlerin olması halinde çalışma koşullarında değişiklik yapılması işverenin değişiklik talebini haklı çıkaracak ve buna uymayan işçinin sözleşmesi geçerli olarak feshedilebilme hakkına sahip olacaktır.
İşveren ile işçi arasında olacak bu değişiklikler günlük hayatımızda birçok yerde karşımıza çıkabilecek olaylardır.Bu yüzden bu süreç avukatlar ile birlikte yapılması takip edilmesi gerekmektedir.Sizleri bu konuda yetkin avukatlarımız danışmanlık hizmeti alarak ve deneyimli avukatlarımız ile takip ederek size en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz.