Kambiyo Senetlerinde İmzaya İtiraz Davası

Kambiyo Senetlerinde İmzaya İtiraz Davası

KAMBİYO SENETLERİNDE İMZAYA İTİRAZ

 

Kambiyo senetleri olan bono,poliçe ya da çeke dayalı olarak gerçekleştirilen takiplerde ödeme emrini tebellüğ eden borçluya ,kanun itiraz etme hakkı tanımıştır.

 

Borçlu bu itirazı 5 gün içerisinde takibi gerçekleştiren icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine yapacaktır.

 

Borçlu dilekçesinde imzaya itiraz ettiğini açıkça belirtmek zorundadır.Aksi taktirde kambiyo senedindeki imzayı kabul etmiş sayılır.Örneğin borçlu imzaya itiraz dilekçesinde yalnızca

‘borcum yoktur’ demekle yetinmişse kambiyo senedindeki imzayı kabul etmiş sayılır ; bu durumda itirazı borca itiraz niteliğinde olur.

 

İmzaya itiraz satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz.Ancak icra hakimi borçlunun sunduğu dilekçeden edindiği kanaate göre imzaya itirazı ciddi görmesi durumunda alacaklıya tebliğe gerek görmeden ,itirazla ilgili esas kararına kadar icra takip işlemlerinin  geçici olarak durdurulması yönünde karar verebilir.

 

İMZAYA İTİRAZIN İNCELENMESİ

 

İcra mahkemesi imzaya itiraz hakkındaki incelemesini duruşmalı olarak yapar.Dosya üzerinden inceleme yaparak nihai karara varmak yasaya aykırıdır.

 

İcra mahkemesinde imzaya itiraz eden borçlu , genel mahkemelerde de senedin sahteliği hususunda dava açabilir.Genel mahkemelerde açılan sahtelik davası , icra mahkemesindeki imzaya itiraz davasını durdurmaz.

 

Borçlu imzaya itiraz davasının ilk duruşmasında hazır bulunmak zorundadır.Borçlu eğer haklı bir gerekçe sunmadan ilk duruşmaya katılmazsa mahkeme itirazın geçici kaldırılmasına karar verir.

 

İcra mahkemesi yapacağı veya bilirkişiye yaptıracağı bilirkişi incelemesinden sonra inkar edilen imzanın borçluya ait olmadığına kanaat getirirse itirazın kabulüne karar verir böylelikle takip durmuş olur.



İMZAYA İTİRAZIN KABUL EDİLMESİ HALİNDE

 

İmzaya itirazın kabulüne karar veren icra mahkemesi ,alacaklının kambiyo senedini takibe koymakta kötü niyeti,kastı veya ağır ihmali olduğunu tespit ederse alacaklıyı takip konusu alacağın %20 sinden aşağı olmamak üzere tazminata mahkum eder.Bundan başka icra mahkemesi  alacaklı aleyhine alacağın %10 u kadar para cezasına hükmedebilir.

 

İcra mahkemesinin imzaya itiraz kararı ile takip durur ; kararın kesinleşmesi ile birlikte takip iptal edilir. Borçlunun malları haczedilmiş ise haciz kalkar ;borçludan haczedilen para alacaklıya ödenmiş idiyse ,para alacaklıdan alınıp borçluya geri verilir.

İcra mahkemesinin imzaya itirazın kabulü kararı ,takip konusu alacakta ihtilaflı kalan parasal miktarın temyiz sınırını geçmesi şartı ile temyiz edilebilir.

 

İcra mahkemelerinin vermiş olduğu  kararlar maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden,takibi iptal edilmiş olan alacaklının genel mahkemelerde alacak davası açma hakkı mevcuttur.

 

Alacaklı genel mahkemelerde dava açarsa hakkında verilmiş tazminat ve para cezasının tahsili hükmün açıklanmasına kadar ertelenir.

 

Alacaklı genel mahkemede açtığı alacak davasını kazanırsa icra mahkemesinin hükmettiği tazminat ve para cezası kalkar.

 

İMZAYA İTİRAZIN REDDEDİLMESİ HALİNDE

 

İcra mahkemesi yapılacak inceleme sonucunda inkar edilen imzanın borçluya ait olduğunu hükmederse itirazın reddine karar verir.

 

Bu durumda mahkeme borçluyu alacağın % 20 sinden aşağı olmamak kaydıyla icra inkar tazminatına mahkum eder.Ayrıca icra mahkemesi borçluya alacağın % 10 u kadar para cezası verir.

 

Yargıtay kararlarına göre,mahkeme bilirkişi incelemesine başvurmadan imza itirazının reddine karar vermişse,daha önce takibin geçici durdurulması kararı verilmiş olsa dahi mahkeme alacaklı lehine inkar tazminatına hükmedemez.

 

İmzaya itirazın reddi kararı üzerine alacaklı, takibe devam edilmesini isteyebilir.

 

İmzaya itirazın reddi kararı,takip konusu alacakta muhtelif tutarın temyiz sınırını geçmesi kaydıyla  temyiz edilebilir.

 

İcra mahkemesi kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden,imzaya itirazının reddine karar verilen borçlu,borçlu olmadığının tespiti için veya ödediği paranın geri alınması için menfi tespit davası yahut istirdat davası açabilecektir.




Bu Makaleyi Paylaş