Kayıtlı Elektronik Posta (Kep) Uygulaması

Kayıtlı Elektronik Posta (Kep) Uygulaması

KEP ELEKTRONİK POSTANIN ( E-POSTA, E-MAİL ) HUKUKİ DELİL NİTELİĞİ KAZANMIŞ NİTELİKLİ ŞEKLİDİR.

Elektronik Tebligat Yönetmeliğinin 7. Maddesine göre: “Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.” Bu hüküm 19/01/2013 tarihinde Bilişim Hukuku ile uyarlı olarak yürürlüğe girmiştir. Aynı maddenin 3. Fıkrasına göre de : “Kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur.”


Tebligat Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre elektronik tebligat:

MADDE 7/a - (Ek madde: 11/1/2011-6099/3 md.)  Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Türk Ticaret Kanunu’na ve Bilişim Hukuku ‘na göre de tarafların açıkça anlaşmaları ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza uğrayabilir ve kabul edilmişse hüküm ifade eder. Yani tacirlerin ve ticaret şirketlerinin iletişimlerini Bilişim Hukuku tabanında tamamen e-posta ile yapabilmesi mümkündür. Ancak e-postaların ilgili kişiye gönderilip gönderilmediği, gönderilmişse ulaşıp ulaşmadığı, gönderilen epostaya erişilip erişilmediği, e postanın tam olarak ne zaman tespit edildiği, içeriğin değişmediğinin garanti edilmesi, hukuken geçerli delil oluşturacak şekilde muhafaza edebilmesi açısından “Kayıtlı Elektronik Posta” sistemi Bilişim Hukuku ‘nun da gelişmesiyle ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.

TTK’nın 1525/f.2 hükmü gereğince  01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır. Yönetmelik KEP’in kullanım amacını “KEP sistemi, bir elektronik iletinin tarafları veya muhatapları arasında KEP hesabı vasıtasıyla hukuki ve teknik güvenliği sahip bir şekilde gönderilip alınmasını sağlamak ve güvenli iletişimde bulunmak gibi amaçlarla kullanılır.” Şeklinde tanımlanmıştır ve Bilişim Hukuku ile uyumlu hale getirilmiştir.

KEP hesabını, hesap sahibi kendi nam ve hesabına kullanmak zorundadır. Tüzel kişilerde KEP hesabı Yönetmelik hükümlerinde belirtilen şekilde kendilerine yetki verilmiş olan işlem yetkilisi tarafından hesap sahibinin nam ve hesabına kullanılır.

KEP hesabı kullanılarak yapılacak işlemler ve sonuçları KEP satın alınan firma ile hesap sahibi arasında imzalanan sözleşmeye göre belirlenir.

KEP hesabının her gün kontrol edilmesi esastır. Mücbir sebepler dışında KEP hesabına erişilmemesi durumunda o işgünü içinde gelen iletinin ertesi işgünü hesap sahibine ulaştığı ve okunduğu kabul edilmektedir.

KEP, bir elektronik iletinin gönderilmesi ve alınması dışında elektronik belgelerin saklanması, güvenli iletişim ve elektronik ortamda güvenilir üçüncü taraf hizmetleri gibi katma değerli hizmetler de sunabilmektedir.

KEP hesabı kullanılarak gerçekleştirilen tüm işlemlere ilişkin hukukî sonuçlar hesap sahibi üzerinde doğar.

KEP sistemi üzerinden sunduğu hizmetlere ilişkin olarak oluşturduğu kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmündedir ve aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır.

Şu anda ülkemizde 5 tane KEP Hizmet Sağlayıcı şirket vardır. ( http://www.tk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/kayitli_elektronik_posta/kephs.php )

Çıkarmaya Yetkili Kamu Kurumlar:

Türkiye Büyük Millet Meclisi – Cumhurbaşkanlığı – Başbakanlık - Anayasa Mahkemesi-Yargıtay-Danıştay-Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu-Sayıştay-Adalet Bakanlığı-Millî Savunma Bakanlığı-İçişleri Bakanlığı-Dışişleri Bakanlığı-Maliye Bakanlığı-Millî Eğitim Bakanlığı-Sağlık Bakanlığı-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı-Kültür ve Turizm Bakanlığı-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı-Avrupa Birliği Bakanlığı-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ekonomi Bakanlığı-Gençlik ve Spor Bakanlığı-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı-Kalkınma Bakanlığı-Orman ve Su İşleri Bakanlığı-Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği-Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı-Jandarma Genel Komutanlığı-Sahil Güvenlik Komutanlığı-Emniyet Genel Müdürlüğü-Diyanet İşleri Başkanlığı-Hazine Müsteşarlığı-Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı

KEP Üzerinden Tebliğ Yapmaya Yetkili Özel Bütçeli Kurumlar & Denetleyici Kurumlar

Yükseköğretim Kurulu-Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı-Tüm devlet üniversiteleri-Savunma Sanayi Müsteşarlığı-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu-Atatürk Araştırma Merkezi-Atatürk Kültür Merkezi-Türk Dil Kurumu-Türk Tarih Kurumu-Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Türkiye Bilimler Akademisi-Türkiye Adalet Akademisi-Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu-Karayolları Genel Müdürlüğü-Spor Genel Müdürlüğü-Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü-Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü-Orman Genel Müdürlüğü-Vakıflar Genel Müdürlüğü-Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü-Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü-Türk Akreditasyon Kurumu-Türk Standartları Enstitüsü-Türk Patent Enstitüsü-Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü-Türkiye Atom Enerjisi Kurumu-Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı-Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı-GAP Bölge Kalkınma İdaresi-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı-Kamu Denetçiliği Kurumu-Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri -İş Yurtları Kurumu-Meslekî Yeterlilik Kurumu-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı-Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı-Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı-Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı-Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı-Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü-Türkiye Su Enstitüsü-Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu-Türkiye İnsan Hakları Kurumu-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu-Sermaye Piyasası Kurulu-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu-Kamu İhale Kurumu-Rekabet Kurumu-Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu-Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu-Sosyal Güvenlik Kurumu-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü


Bu Makaleyi Paylaş