Kira Tespit Davası Nasıl Açılır?

Kira Tespit Davası Nasıl Açılır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmakla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira sözleşmesi çerçevesinde tarafların kira bedeli belirlemesinde karşılıklı irade beyanı söz konusu olmaktadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 343’e göre kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacağı ifade edilmiştir. Son dönemlerde özellikle gayrimenkul sahipleri kiraya veren tarafından kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiraya belirli oranlarda zam yapılmaktadır. Kira bedelinin belirlenmesi noktasında uyuşmazlık yaşanması durumunda kira tespit davası açılarak bedelin hakim tarafından emsal kira bedellerine ve hakkaniyete uygun olarak belirlenmesi sağlanabilecektir.

Kira Bedelinin Belirlenmesi

Kira bedelinin belirlenmesi noktasında kiraya veren ile kiracı, yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Belirtilen kural, 1 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacaktır. Bununla birlikte sözleşme tarafları kira bedeli konusunda anlaşmaya varamamışlar ise kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla kiralananın durumu da göz önünde bulundurularak ve hakkaniyete göre hakim tarafından belirlenecektir. Taraflar arasındaki kira sözleşmesinde yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin herhangi bir hüküm mevcutsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak olan davada mahkeme tarafından belirlenecek kira bedeli yeni dönemim başlangıcından itibaren geçerli olacaktır.

Kira bedelinin belirlenmesi hususunda diğer önemli bir durum taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli ya da 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda yeni dönemde uygulanacak kira bedeli, ÜFE artış oranı, emsal kira bedelleri ve kiralananın duruma da dikkate alınarak hakkaniyete uygun şekilde hakim tarafından belirlenir.

Kira Tespit Davası Açma Süresi

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava, hem kiracı hem de kiraya veren tarafından mahkemeye dilekçe ile müracaatta bulunularak ilgili sözleşme dönemi sonuna kadar her zaman açılabilir. Bu dava, yeni kira döneminin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı veya kiraya veren tarafından ilgili süre içerisinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde mahkeme tarafından belirlenecek kira bedeli yeni kira döneminin başlangıcından itibaren geçerli olacaktır.

Kira sözleşmelerinin yazılı şekil zorunluluğuna tabi olmaması durumuna karşılık ihtilaflı vakıaların çözüme kavuşturulmasında yazılı şekil önem arz etmektedir. Bu açıdan tarafların başvuracakları hukuk mekanizmaları önünde gerekli delilleri öne sürmeleri menfaatleri açısından ve hak kaybı yaşamamaları adına önem taşır. Kira sözleşmesine ilişkin uyuşmazlıklarda yazılı metnin uzman bir avukat vasıtasıyla incelenerek buna bağlı hukuki araçların devreye sokulması tarafların yararına sonuç doğuracaktır. Proaktif hukuk bürosu, uzman avukat kadrosuyla özel hukuka ilişkin tüm uyuşmazlıklarda müvekkillerine kaliteli ve çözüm odaklı danışmanlık hizmeti sunmakta, ihtiyaç duyulması halinde yargı makamı önünde müvekkilin temsilini gerçekleştirmektedir.

Kira Tespit Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Kira bedelinin kararlaştırılması sırasında anlaşmazlık çıkması halinde kira bedelinin tespiti davası açılır. Kira tespit davası Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ nun 4. maddesi gereğince taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde açılacaktır. Genel yetki kuralı gereğince davalının yerleşim yerinde de kira tespit davasının açılması mümkün olmakla birlikte taşınmazın kira bedelinin tespiti ve gerekli incelemelerin yapılabilmesi adına taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde davanın görülmesi gerektiği genel kabul görmektedir.

 


Bu Makaleyi Paylaş