Kooperatif Üyeliğinin İhraç Kararının İptali Davası

Kooperatif Üyeliğinin İhraç Kararının İptali Davası

Kooperatif Ortaklığından Çıkarılan Kişinin Başvuru Yolları Nelerdir?

 

   Ortaklıktan çıkarılma kararı yönetim kurulu tarafından verilmişse ortağın 3 aylık süre içinde genel kurula itiraz etmesi gerekir.Bu itiraz noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek ve bu yazı ilk toplanacak genel kurulda sunulmak üzere yönetim kuruluna yapılacaktır.

 Genel kurula itiraz edildiği zaman yönetim kurulunun vermiş olduğu çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamayacaktır.Burada seçimlik bir hak mevcuttur.

 İtirazın yapılması üzerine genel kurulca verilecek olan karara karşı itiraz davası hakkı vardır.Yani genel kurula itiraz edilirse yönetim kurulu çıkarma kararında itiraz davası yokken genel kurulca verilecek bir karar olduğu takdirde bir itiraz davası hakkı vardır.Üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurulmadığı takdirde itiraz edilmeyen çıkarılma kararı kesinleşmiş olacaktır.

 

Kooperatif Üyeliğinden Çıkarma Kararına İtiraz Edilmesinde Süre Ne Kadardır?

 

   Ortaklıktan çıkarılan ortağa gerek genel kurul tarafından gerek yönetim kurulu tarafından  verilen ortaklıktan çıkarılma karanın noter aracılığı ile tebliğ edilmesi gerekir.Bu bir şekil şartıdır.Ortağın itiraz etme yahut dava açma hakkı ortaklıktan çıkarılma kararının kendi tarafına noter aracılığı ile tebliğ edilme tarihinden itibaren başlar.3 aylık bir itiraz ve dava açma süresi vardır.İtiraz veya dava açma süresi hak düşürücü sürelerdir.Bu sebepten dolayı hakim tarafından resen göz edilir.Bu süreleri dava sırasında tarafların ileri sürmesine gerek yoktur.

 

Kooperatif Üyeliğinden Çıkarılma Kararını Kimler Alabilir?

 

 Kooperatiflerde en geniş yetkiye sahip  organ genel kuruldur.Genel olarak ortağın ortaklıktan çıkarılma yetkisi genel kurula aittir.Ancak bu yetkiyi genel kurul devredebilir.

 Bu nedenle kooperatif genel kurulu, yetkisini ana sözleşme ile ya da ana sözleşmeye konulacak yetki ile yönetim kuruluna devredebilecektir.Bu yetki ile de ortaklıktan ortağı, ana sözleşmedeki yetkisine dayanarak yönetim kurulu da çıkarabilecektir.

Yani kooperatif üyesini;

  • Genel Kurul,

  • Yetki sahibi olan  yönetim kurulu çıkarabilir.

 

Kooperatif Üyeliğinden Çıkarma İptali Davası Nerede Açılır?

 

  Ortak olan, genel kurulun vermiş olduğu çıkarma kararının kendisine tebliğ edildiği tarihinden itibaren 3 aylık hak düşürücü süresinde mahalli Ticaret Mahkemesine açılır.Bu mahkeme olmadığı takdirde bu işlemlere bakmaya görevlendirilen Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacaktır.

  Eğer ki ortak, kooperatif yönetim kurulu kararı ile çıkarılmış ise;öncelikle ortak kooperatif genel kuruluna çıkarma kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren üç aylık sürede baş vurarak ortaklıktan çıkarılma kararının iptalini isteyecektir. Çıkarma kararının kaldırılması için genel kurula  başvuru dilekçesi yapılması gerekir ve bu dilekçe kooperatif yönetim kuruluna verilir.

 

   Genel kurula iletilmesi için kooperatif yönetim kuruluna verilen  dilekçenin ispatı bakımından noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü mektupla gönderilmesi ortak açısından önemli bir lehine hareket olacaktır.Çünkü  bu dilekçenin veriliş tarihi 3 aylık hak düşürücü süre için önem arz eder.

 

Hem Ticaret Mahkemesine Hem Genel Kurula Dava Açılması Durumu Nasıl Sonuçlanır

 

  Ortaklıktan yönetim kurulunun kararı ile çıkarılan ortak, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde hem genel kurula başvurur, hem de çıkarma kararının iptali için Ticaret Mahkemesine başvurur ise  bu durumda halde ne olacaktır?

  Mahkeme, bu durumda genel kurul kararının sonucunu bekleyecektir.Eğer ki genel kurul, yönetim kurulunun ortaklıktan çıkarma kararını iptal ederse,dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmelidir.

  Genel kurul ortağın yapmış olduğu başvuruyu kabul etmez ise mahkeme olağan usullere göre delilleri toplayacak ve delil durumuna göre davanın red veya kabulüne karar verecektir.

   Ortak eğer ki,yönetim kurulunca ortaklıktan çıkarılmasına karşın genel kurula başvurmazsa, 3 aylık hak düşürücü süresinde Ticaret Mahkemesine başvurarak çıkartma kararının iptalini dava edebilecektir.Yani ortak olan öncelikle genel kurula başvurmadan yönetim kurulu kararının iptalini doğrudan doğruya mahkemeden talep edebilecektir.  

 

Kooperatif üyeliğinin ihraç kararının iptali işlemlerinde yukarıda anlattığımız gibi sürelere rivayet edilmesi ve kimlere karşı yapılması açısından karışık hale gelebilecek durumdaki davalardır.Bu nedenle ki bu davaların bir avukat yardımı alarak dava süreci geçirilmesi gerekmektedir.Proaktif hukuk ve danışmanlık olarak sizlere hem online destek sağlamakta hem de hukuki destek vermekteyiz.

 

Bu Makaleyi Paylaş