Marka ve Patent Davaları

Marka ve Patent Davaları

Marka Nedir

 

Fikri ve sınai mülkiyet kapsamında yer alan markaya ilişkin hükümler genel kanun kapsamında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve markalara ilişkin özel hüküm niteliği taşıyan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ‘ de düzenlenmiştir. Marka, herhangi bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini başka bir teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlayan ve bu açıdan kişi adları, harfler, şekiller, sayılar, malların şekli ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen, baskı vasıtasıyla çoğaltılabilen işaretleri ifade etmektedir.

 

Tescilli bir markanın, sahibinden izin alınması yolu ile kullanılması, markayı taşıyan hizmet veya malın ithal edilmesi ve markanın temel olarak ayırt edici niteliklerinin değiştirilmeden markanın farklı mal ya da hizmetlerle birlikte sunulması markanın kullanılması olarak ifade edilebilir. Tescil edilmiş olan bir markanın başka bir kişiye devri söz konusu olabileceği gibi, miras yolu ile de intikali gerçekleşebilecektir. Bunun dışında marka, sahibi tarafından rehin ve teminat olarak da gösterilebilmektedir. Markanın tescil edilmemesi durumunda hak iddiasında bulunan kişiler yukarıda belirtilen haklardan yararlanamayacaktır.

 

Markaya Tecavüz Nedeniyle Tazminat Davası

 

Marka hakkına tecavüz sayılan fiiler başlıca şunlardır:

 

■     Marka hakkına sahip olmaksızın ve marka hakkı sahibinin izni olmaksızın markanın kullanılması,

■     Marka sahibinin izni bulunmaksızın, markayı ya da ayırt edilemeyecek şekilde benzerini kullanmak yoluyla markanın taklit edilmesi,

■     Markaya karşı tecavüz fiillerini gerçekleştirenler tarafından markayı taşıyan ürünleri dağıtmak, satmak veya başka bir şekilde ticaret faaliyetlerinde ortaya çıkarmak,

■     Marka sahibi tarafından kullanıcıya lisans aracılığıyla verilmiş olan hakları lisans sahibinin izinsiz olarak genişletmesi ya da bu hakkını 3. kişilere devretmesi.

 

Markaya tecavüz nedeniyle açılacak olan tazminat davasında marka sahibi, dava açma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra marka sahibi tarafından verilmiş olan lisans türüne göre lisans alan, rehin hakkı sahibi ve intifa hakkı sahibi de duruma göre dava açabilecektir. Tazminat davası, tecavüzü gerçekleştiren kişilere yönlendirilerek ikame edilecektir.

 

Marka hakkına tecavüz edilmesi durumunda marka sahibinin istemde bulunabileceği birtakım talepleri söz konusu olabilecektir. Marka hakkı sahibinin talep edebileceği başlıca durumlar şunlardır:

 

a) Marka hakkına tecavüz fiillerinin durdurulması,

 

b) Tecavüzün giderilmesi ve maddi ve manevi zararın tazmini,

c) Marka hakkına tecavüz dolayısı ile üretilmesi veya kullanılması cezayı gerektiren eşya ile bu eşyaları üretmeye yarayan araç, cihaz, makine gibi vasıtalara el koyulması talebi.

 

d) (c) bendi uyarınca el konulan ürünler üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması.

 

e) Marka hakkına tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle bu maddenin (c) bendine göre el koyulan ürünlerin ve araçların üzerlerindeki markaların silinmesi veya marka hakkına tecavüzün önlenmesi için kaçınılmaz ise imhası talebi.

 

 f) Marka hakkına tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının, masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak, ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya yayın yoluyla duyurulması.

 

Marka sahibi tarafından üçüncü kişilere karşı açılacak olan hukuk davalarında yetkili mahkeme, davacının ikametgah yeri mahkemesi ya da suçun fiilen işlendiği veya yukarıda sayılan nedenlerle tecavüz fiilinin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesidir. Ayrıca markalara ilişkin KHK ‘ nın 63. maddesinde genel yetki kuralı dışında birtakım yetki kuralları da ifade edilmiştir.

 

Marka hukukuna ilişkin olarak açılabilecek başlıca davalar şunlardır:

 

➢     Tecavüzün durdurulması ve önlenmesi davası,

➢     Maddi ve manevi tazminat davası,

➢     Tecavüzün giderilmesi davası,

➢     Tecavüzün tespiti davası,

➢     Delil tespiti davası.

 

Patent Nedir

 

Patent, bir buluş için devlet tarafından buluş sahibine belirli bir süre ile sınırlı olmak üzere tekel hakkı tanıyan ve bu amaçla ortaya konan buluşun ( ürünün ) üretilmesi, kullanılması, satılması ve ithal edilmesi hakkı sağlayan belgeyi ifade eder. Patent ya da faydalı model alınabilmesi için başvuru konusu buluşun birtakım özellikleri bünyesinde barındırması koşulu söz konusudur. Bu koşullar; buluşun yenilik arz etmesi, buluş konusu ürünün bilinen dışında teknik taşıması ve buluşun bilim ve sanayiye uygulanabilir nitelikte olması gerekmektedir.

 

Buluş sahibi kişilerin patent alabilmeleri için başvuruda bulunmaları ve başvurunun geçerlilik taşıması için bazı belgelerin Türk Patent Enstitüsü ‘ ne sunulması gerekmektedir. Patent başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

 

  •      Başvuru dilekçesi
  •      Buluş konusunu açıklayan yazı     
  •      Buluş için koruma istenen teknik özellikler
  •      Buluşa ait teknik çizimler
  •      Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir belge
  •      Buluşun özeti

 

Patent hakkının ihlali sayılan haller şunlardır:

 

  1.     Buluşun sahibinin herhangi bir izni ya da muvafakati olmaksızın ürünün kısmen ya da tamamen üretilmesi ve taklit edilmesi,
  2.     Başkaları tarafından taklit edilen ürünlerin piyasaya arz edilmesi veya ticari amaçlı olarak pazarlanması,
  3.     Taraflar arasındaki sözleşme gereği belirlenen lisans haklarının sahibinin izni dışında genişletilmesi veya 3. kişilere devredilmesi,
  4.     Patent hakkının ihlal edilmesi neticesine sebep olabilecek fiillere iştirak edilmesi,
  5.     Buna karşılık ürünün yapılışına ilişkin patent alınması durumunda benzer ürünlerin meydana getirilmesi patent hakkının ihlali sonucunu doğurmayacaktır.

 

Avukatlık büromuz, marka ve patent hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda hukuki ihtilafın müvekkil lehine en kısa sürede çözüme kavuşturulması amacıyla hukuki danışmanlık ve uyuşmazlığın mahkemeler önüne taşınması durumunda müvekkilin temsili hizmetlerini sunmaktadır.

 

Patent Hakkının İhlali Halinde Patent Sahibinin Talepleri

 

Patent hakkı sahibinin bu hakkına tecavüz edilmesi durumunda öncelikle tecavüz fiillerinin durdurulması talebinde bulunulabilecektir. Mahkeme kararıyla verilen ihtiyati tedbir kararıyla alacağın muaccel veya müeccel zararların önlenmesi ve tazmin edilmesi istenebilecektir. Ayrıca patent sahibi tecavüzün giderilmesi talebinde bulunabilecek, maddi ve manevi tazminat talebi ile de ortaya çıkan zararın giderilmesini mahkemeden talep edebilecektir. Patent hakkının haksız olarak kullanılması durumu dolayısıyla patent sahibinin muhtemel ( gelecekte doğabilecek ) kazanç elde etme imkanı kısıtlanmışsa bu husustan dolayı da tazminat isteminde bulunabilecektir.

 

Patent ve Endüstriyel Tasarım haklarına karşı gerçekleştirilecek eylemler neticesinde açılabilecek olan davalar başlıca şunlardır:

 

➢     Maddi ve manevi tazminat davası,

➢     Tecavüzün durdurulması ve önlenmesi davası,

➢     Tecavüzün tespiti davası,

➢     Tecavüzün giderilmesi davası,

➢     İtibar tazminatı davası,

➢     Delil tespiti davası.


Bu Makaleyi Paylaş