Miras İstihkak Davası Nasıl Açılır?

Miras İstihkak Davası Nasıl Açılır?

Miras İstihkak Davası Nedir?

 

   Miras sebebi ile istihkak davasının hukuk açısından önemi davacı tarafın mirasçılık sıfatının varlığı nedeniyle tereke üzerinde var olan hakkıdır.Başka bir deyiş ile; miras bırakanın vefatının ardından terekede var olan malların tamamına ya da bir kısmına sahip olan kişilere karşı, mirasçı olduğu için üstün hakka sahip olan kişilerin bu hakkı ileri sürerek açacakları davaya miras nedeniyle istihkak davası denilmektedir.Miras istihkak davası külli bir dava çeşididir.

  Mirasçı kişiler, el konulan taşınırları,zilyetlik yada istihkak davaları ile; başka kişinin adına tescil edilen taşınmazları ise  tapu kütüğünün düzeltilmesi davası ile, tecavüz edilen taşınmazları ise  müdahalenin men’i davası ile; sahip oldukları alacak hakları için de bu hakları ileri sürerek ya da tespit davası ile koruyabilirler.

 

Miras İstihkak Davası Kimler Tarafından Açılır?

 

    Miras istihkak davası açacak kişilere baktığımızda kanun yalnızca yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılara bu hakkı tanımıştır.Bu nedenle miras nedeniyle istihkak davası açılırken mirasçı olunduğunun kanıtlanması gerekecektir.Mirasçı olmayan kişilerin miras istihkak davası açabilmeleri mümkün olmayacaktır.

  Miras varlığı nedeniyle istihkak davası açacak olan kişi yasal ya da atanmış mirasçı sıfatına sahip olmalıdır demiştik ve bu  kişiler bunu ispat etmelidir.

 

Miras İstihkak Davası Kimlere Karşı Açılır

 

 Terekede bulunan bir hakkı veya malı iade etmesi gereken kişilere karşı bu dava açılabilecektir.

 Zira terekede bulunan ayni haklar dışındaki haklar yani fikri haklar, alacaklar hakları vs. da miras nedeniyle istihkak davasına konu olabilecekleridir.Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilirler, sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanacaktır.. Davalı olan kişi malı elden çıkarmış ise bunun karşılığında temin ettiği bedel ya da yarar üzerinden dava açılır veya davaya bunun üzerinden devam edilir.

 

Miras İstihkak Davası ;

  • Haklı kanuni veya mansup yani murisin mirasçılığına dayanan mirasçı olduğunu iddia eden kişi ancak gerçekte böyle bir hakkı bulunmayan kişilere  

  • Kendisine mal vasiyeti yapıldığını iddia eden kişi, ancak bu konuda bir vesika ibraz edemeyen veya ibraz ettiği vasiyetname iptal edilmiş olan kişilere  

  • Kanıt olarak sunduğu ölüme bağlı tasarrufa karşı açılmış olan tenkis davası kazanıldığı halde tenkis edilen miktara karşılık gelen tereke mallarını iade etmeyen kişilere

  • Tereke mallarını hukuki neden sunmadan alıkoyan kişilere

  • Bu saydığımız şahısların mirasçılarına karşı açılabilir.  

   Miras istihkak davasının açılması gereken yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir ya da Asliye Hukuk mahkemesinde bu dava açılabilmektedir.Mirasçıların miras nedeniyle istihkak davası açmak istemeleri halinde ise miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesinde miras istihkak davası açabileceklerdir.Dava için hangi mahkemenin yetkili olacağı dava değerine göre farklılık gösterebilir.

Miras İstihkak Davası Varlığında Mirasçının Hakını Koruması Nasıl Olur?

 

  Açılacak olan miras sebebiyle istihkak davası içinde  hakim davacının istemi üzerine mirasa dair var olan hakkın korunabilmesi için davalı tarafın güvence göstermesi ya da tapu kütüğüne şerh konulması gibi kararlarla miras hakkının korunmasını sağlamak için tedbirler alabilmektedirler

 

Miras İstihkak Davası Sonucu Nasıl Etki Yapar?

 

   Miras sebebiyle istihkak davasının kabul edilmesi durumunda tereke ya da terekeye dahil olan mallar için, davayı açan kimseye zilyetliğe ilişkin hükümler uyarınca bu mallar verilecektir.Yani mirastaki hakkını korumak isteyen kimsenin açacağı miras istihkak davası istenilen biçimde sonuçlanırsa mirasa ilişkin haklar hak sahiplerine iade edilecektir.

 

Miras İstihkak Davasının Konusu Nedir?

 

  Miras sebebiyle açılan  istihkak davasının konusu tüm tereke yada terekenin bir kısmı olabilecek ise de, terekeye giren münferit mal ya da haklar da olabilecektir. Miras İstihkak davası açabilmek için mirasçının mirasın açılmasından itibaren fiilen zilyetliğini elde edememiş olduğu tereke veya terekeye ait bir malı olması gerekir. Mirasın açılmasından sonra söz konusu mal veya haklar mirasçının eline geçmiş ,ancak sonra izni olmaksızın onun elinden alınmış ise genel hükümlere göre adi miras istihkak davası açılması gerekmektedir.

 

Miras İstihkak Davasında Zamanaşımı Süresi?

 

  Miras istihkak davasında, davalı olan  haksız zilyet iyiniyetli ise, yani davacının hakkını ve kendi haksızlığını bilmiyor ve bilmesi de gerekmiyor ise;zamanaşımı süresi olarak davacının mirasçılık hakkını ve davalının zilyetliğini öğrenmesi tarihinden itibaren 1 yıl ve bu saydıklarımızı öğrenmemiş olsa bile, yasal mirasçı ya da atanmış mirasçı ise miras bırakan kişinin öldüğü tarihten itibaren 10 yıl süre olarak belirlenilmiştir.Buna karşılık davalı iyiniyetli değilse söz konusu zamanaşımı 20 yıl olacaktır.

 

Miras hukuku medeni hukukun bir alt dalı olarak karşımıza çıkan ve dava süreçlerinde bir avukat ile geçirilmesi gereken önemli bir hukuk dalıdır.Proaktif hukuk ailesi olarak sizlere alanında deneyimli avukatlar ile hizmet vermekteyiz.

 


Bu Makaleyi Paylaş