Mobbing nasıl ispatlanır?

Mobbing nasıl ispatlanır?

Mobbing nedir?

Onurlu iş hayatının sürdürülmesinin önündeki en büyük engellerden biri olan mobbing,iş yerinde duygusal taciz,psikolojik şiddet,dışlama,aşağılama,rahatsız etme,çalışma motivasyonunu ve özgüvenini kırma ve mutsuz etme gibi pek çok davranışı içinde barındırır.

Mobbing yapan işveren olabileceği gibi,eşit statüdeki çalışan ya da derece olarak daha düşük bir çalışan da mobbing yapabilmektedir.

Mobbing çalışma hayatını etkileyen ,barışı zedeleyen,kişilerin sağlığını,aile ve sosyal çevresini olumsuz etkileyen,işletmelerin ekonomik ve kalifiye eleman kayıplarına kadar pek çok probleme sebebiyet veren bir olgudur.

Psikolojik tacizde hedef çalışanı etkisizleştirmek,çaresiz bırakmak ,istifa etmesini ya da işyerinden uzaklaştırmayı sağlamaktır.

Psikolojik tacizde kamu çalışanları da dahil tüm çalışanlar maruz kalabilir.

Mobbing durumunda çalışanın hakları nelerdir?

Mobbing durumu iş hayatında en sık rastlanan sosyal durumlardan biri olmasına karşın iş hayatındakilerce henüz tam olarak bilinmemektedir ve yanlış yorumlanmaktadır.

Mobbing çoğu durumda iş yaşamındaki günlük tartışmalarla ve iş anlaşmazlıklarıyla karıştırılır.Mobbinge maruz kalan işçi çoğu zaman bunu dile getirmez ,bu durum karşısında daha büyük sorunlara sebebiyet vermeme,işini kaybetmeme sebebiyle susar.

Mobbinge maruz kalan işçi ;

-İş sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshedebilir,

-Belirli şartlarda ayrımcılık tazminatı isteme hakkı doğar,

-Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu uyarınca tazminat isteme hakkı doğar

-Mobbinge uğrayan işçi mobbing yapan işvereni dava edip manevi tazminat talep edebilir

-Şartları varsa kötü niyet tazminatına başvurabilecektir.

-Mobbing durumunda çalışanlar başkaca şu eylemlerde bulunabilir :

-Mobbing yapan kişiye açıkça itiraz edilmelidir ve ondan taciz edici söz ve davranışların durdurulması istenmelidir.

-Olaylar ,verilen anlamsız emirler ve uygulamalar kaydedilmelidir.

-İlk fırsatta taciz eden üst birimlere ,yönetim kuruluna ya da insan kaynakları gibi benzer departmanlara şikayet edilmelidir.

-Gerekirse tıbbi veya psikolojik destek alınmalıdır.Bu hem yardımcı olur hem de kanıt oluşturur.

-İş arkadaşlarıyla durum paylaşılmalıdır ; onlar da aynı şekilde rahatsız olabilirler .Toplu hareket etmek daha etkili olabilir.

Mobbing durumu nasıl ispat edilir?

Mobbing uygulayan kimse bunu e-posta yoluyla gerçekleştirebiliyor olabilir.Yazışmalarda kaba,aşağılayıcı bir dil kullanılıyor olabilir.E-postaların saklanması ileride bunların mahkemede delil olarak ileri sürülebilmesi açısından önem arz eder.

Kişinin iş sorumlulukları veya pozisyonu bıktırma amaçlı sürekli haksız yere değiştiriliyorsa bu süreçte mobbinge uğrayan tarafa yapılan bildirimler ya da sistem çıktıları ileride delil olarak kullanılabilir.

Tanık beyanları hakimde kanaat uyandırır.Dolayısıyla iş arkadaşlarının maruz kalınan mobbinge hakim huzurunda şahitlik etmeleri önemlidir.

Mobbing durumunda psikiyatr -doktora gidilmesi durumunda alınacak reçeteler,doktor raporları mahkemede ileri sürülerek hakimde izlenim uyandırabilecektir.

Mobbing uygulayıcıları mobbingi ne yazık ki artık ispatı zor yollarla yapmaktadırlar.Bu süreçte hukuki yardıma ,avukata başvurmanız gerek delillere ulaşılması açısından ,gerek doğru strateji üretmek açısından size yardımcı olacaktır.

Proaktif hukuk ve danışmanlık bürosu olarak işveren-işçi-iş ilişkilerinde deneyimli  avukatlarımızla sizlere hukuki destek sağlamaktayız.İnternet sitemiz üzerindeki iletişim numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da hukuki destek almak için ‘’avukata soru’’ sor kısmından avukatlarımıza soru sorabilirsiniz.

İyi bir çalışma hayatı dileriz.


Bu Makaleyi Paylaş