Müteahhitin Evi Geç Teslim Etmesi

Müteahhitin Evi Geç Teslim Etmesi

Müteahhidin Evi Geç Teslim Etmesi

 

 Ev satın almak isteyen kişilerin evin inşaat halindeyken ya da inşaat başlamadan müteahhitler ya taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ya da taşınmaz satış sözleşmesi yapmaktadırlar. Bu sözleşme sayesinde hakları garanti altına alınan tüketiciler ile ilgili uygulamada müteahhidin evi geç teslim etmesiyle ilgili uyuşmazlıklar çoğunluktadır.

 

 Ev satın alanlar müteahhitle aralarındaki sözleşmeye evin geç teslim edilmesiyle ile ilgili maddeler ekletmekte gecikme tazminatı, cezai şart, kira kaybı vs. ve uyuşmazlığı bu hükümlere göre çözmektedirler. Sözleşmeye bu hükümlerin eklenmesiyle müteahhide yapılması gereken ihtar şartı ortadan kaldırmaktadır. Sözleşmede yer alan bu şartlar sayesinde evi geç teslim edilen tazminat taleplerini ihtara gerek kalmaksızın müteahhide yönlendirebilecektir. O yüzdendir ki bu sözleşmelerin sözleşmeler ve eşya hukuku alanında uzman avukatların mensubu olduğu bir büro danışmalığında hazırlanması hem müteahhit hem de evi satın alan için en uygunu gözükmektedir.

 

 Peki sözleşmede bu hükümlerin yer almaması halinde evi geç teslim edilen ne yapacaktır? Bu halde evi geç teslim edilen yine hakkı olan ekonomik zararları tazmin edebilecektir ancak ilk etapta müteahhide borcunu geç ifadan dolayı ihtarda bulunması gerekmektedir. İhtar sürelerini bekleyen evi geç teslim alan bu sürelerin geçmesinden sonra tazminat taleplerini mahkemede yöneltebilecektir.

 

Müteahhidin Evi Geç Teslim Etmesi Tazminat Davası

 

 Türkiye’de son yıllarda inşaat sektörünün gelişmesi ve insanların bu inşaat firmalarının inşaat projelerinden ev almasını sağlamıştır. Bu durum beraberinde bazı sorunları da doğurmaktadır. Bu sorunların başında evin geç teslim edilmesi ve bu geç teslim edilmeden dolayı satın alan kişide doğacak olacak maddi zarardır.

 

 Başlanılan inşaatın sözleşmede belirlenen sürede bitirilmemesi halinde evi satın alan için sözleşmeyi fesih hakkı doğmakla beraber sözleşmeyi tek taraflı fesih eden alıcı taraf oluşan menfi zararlarını müteahhitten talep edebilir. Menfi zarar, uğranılan maddi zararı ifade etmektedir. Ancak fesih halinde müspet zararlar istenemez. Müspet zararların içerisine de kaybedilen kira geliri, cezai şart vs. girmektedir. Bunların müteahhitten talep edilebilmesi için sözleşmeni ayakta kalması gerekmektedir. Yani fesih halinde müspet zararlar talep edilemez.

 

 Evi geç teslim edilenin tazminat talebini doğru yapabilmesi ve hak, menfaat kaybına uğramaması adına dava sürecini alanında deneyimle bir avukat ile beraber yönetmesi gerekmektedir.

 

 Evi sözleşmede belirlenen süreye göre daha teslim edilmeyenler için şu noktaya önemle değinmek gerekmektedir. Müteahhitle alıcı arasında imzalanan sözleşmede gecikmeye bağlı olarak kira bedeli kaybının ne kadar olacağı ile ilgili tespit yapılmamışsa alıcılar telaşlanmamalılardır. Çünkü açılacak davada mahkemeden bunun tespiti ve tazmini talep edildiği takdirde mahkeme hakkaniyete uygun bir rakam tespit edecektir. Yani alıcıların tek yapması gereken noter aracılığıyla müteahhide ihtar da bulunmak ve bir Hukuk bürosuyla anlaşarak dava yoluna girmektir.

 

 

Müteahhidin Evi Geç Teslim Etmesi Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

 Müteahhidin evi geç teslim etmesinden doğacak olan uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin tespiti tarafların niteliğine göre değişmektedir.

 

 İlk olarak eğer taraflar arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi varsa bu sözleşmeden kaynaklanacak uyuşmazlığın yani müteahhidin evi geç teslim etmesine karşın açılacak dava asliye hukuk mahkemelerinde görülecektir.

 

İkinci olarak tarafların sıfatının tacir olup olmamasına göre görevli mahkeme de değişecektir. Eğer iki tarafta ticari amaç güdüyorsa ve sıfatları tacirse görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olacaktır.

 

 Üçüncü olarak görevli mahkemenin tüketici mahkemeleri olması ihtimali vardır. Bu da ancak iki tarafın da sıfatının tacir olmaması ve sadece müteahhitten ve arsa sahibinden evin satın alınması gerekmektedir.

 

 Müteahhidin evi geç teslim etmesi gibi bir durumda tüketicinin yani evi satın alan ve kendisine evin teslimi yapılmayan kişi görevli mahkemeyi tespit ettikten sonra davayı açabileceği yetkili mahkeme, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan davalarda uyuşmazlıkların içeriği taşınmazın devrini kapsıyorsa HMK. gereği bu dava taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Eğer ki açılacak dava geç teslim edilen evin noksanlıklar vs. tazminat talebini içeriyorsa bu dava sözleşmenin icra edileceği yer mahkemesinde de açılabilir.


Bu Makaleyi Paylaş