Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası

Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası

Muvazaa Nedir?

 

 Yargıtay bir içtihat kararında muvazaa için şu tanımı kullanmıştır, kişilerin gerçek iradelerinin görünen işlemi yansıtmaması suretiyle  üçüncü kişileri aldatmaya yönelik anlaşmadır. Yani bu tanımdan muvazaanın üç unsurunun olduğunu çıkartabiliriz.

 

  • Gerçek iradelerin görünen anlaşmaya uymaması,

  • Üçüncü kişileri aldatma kastı,

  • Muvazaa anlaşması.

 

 Muvazaa nedeniyle kendini geçersiz kılan bir sözleşmeye dayanılarak bir taşınmazın tapuda devri yapılmışsa bu yapılan tescil yolsuz tescil hükmündedir.Tapuda yapılan işlemler bağlantılı işlemler olduğu için illilik olması gerekmektedir. Eğer ki sözleşme muvazaa nedeniyle geçersizse tapudaki devir işlemi de geçersiz olacağından tapu kaydının Medeni Kanun 1025 gereği iptali gerekir.

 

Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası

 

 Muvazaa nedeniyle sözleşmelerin kendini geçersiz kıldıklarını bundan dolayı da tapuda yapılan işlemlerin illiliği gereği sözleşme geçersizse tapudaki işleminde yolsuz tescil olacağı ve düzeltilmesi için tapu iptali ve tescil davası açılması gerektiğini söylemiştik.

 

 Açılan bu tapu iptal ve tescil davasında mahkemenin vereceği karar açıklayıcı nitelik taşıyacaktır. Ve önemle belirtmek gerekir ki ispat yükümlülüğü muvazaa olduğunu iddia eden tarafa ait olup muvazaanın varlığına dair delil araçlarına sahip olunması gerekmektedir. Yargıtay bir kararında muvazaanın ancak yazılı delillerle ispat edilebileceğini söylemiş ve sonrasına da şunu eklemiştir, muvazaalı işlemin iptalinde hukuki yararı bulunan üçüncü kişiler her türlü delille işlemin muvazaalı olduğunu ispat edebilir.



Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal Davası

 

 Uygulamada muvazaa nedeniyle tapu iptal davaları en çok muris muvazaası nedeniyle çıkmaktadır. Nedir peki bu muris muvazaası, miras bırakan mirasçısını mirasından mahrum bırakma adına gerçekte bağışlamak istediği tapuya kayıtlı taşınmazını tapu sicil memurundan iradelerini gizleyerek satış işlemi yapılmasıdır. Böyle bir işlemin varlığı halinde mirasçılar muvazaanın mevzuattaki ilgili hükümlerine dayanarak ilgili taşınmaz için muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açarak hak ve menfaatlerini koruma altına alabilirler.

 

 Proaktif Avukatlık Bürosu olarak gayrimenkul hukuku alanına giren hukuki ihtilaflarda vatandaşlarımıza, adli sürecin zorluğundan ve mahkeme esnasında delil ikamesinin profesyonel hukuk bilgisi gerektirdiğinden ötürü gayrimenkul hukuku alanında uzman avukatlarla çalışmalarını öneririz.



Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası Zamanaşımı

 

 Tapu iptali davalarında kanun bu davanın açılabilmesi için bir zamanaşımı süresi öngörmemiştir. Ancak muvazaa nedeniyle tapu iptali talep edecek kişilerin aklında muvazaadan kaynaklı soru işareti olabilir? Ancak muvazaa nedeniyle tapu iptali davalarında muvazaanın öğrenildiği andan itibaren süreye tabi olmaksızın bu dava açılabilecektir.

 

Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

 Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açarak ilgili taşınmazın aynında lehine hak ve menfaat yaratmak isteyen davacı taraf bu davayı görevli mahkemesi asliye hukukta açacaktır. Yetkili mahkeme Tayini ise 6100 sayılı HMK’na göre yapılacak olup, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.

 


Bu Makaleyi Paylaş