Nafaka Nedir
Boşanma davalarına baktığımızda bu davalar Medeni Hukukunun bir alt dalı olan Aile Hukuku alanına giren davalardır. Boşanma davaları neticesinde boşanan eşlerden, ihtiyacı olan çocuğa veya eşe yardımda bulunmak amacıyla yapılan ödemelere nafaka denilmektedir.
Boşanma davasından oluşan 3 çeşit nafaka türü vardır;
Tedbir Nafakası
Yoksulluk Nafakası
İştirak Nafakası
Nafaka ödemesinde karar kılınan kişi her ay düzenli bir şekilde nafaka miktarını banka hesabına ya da elden düzenli şekilde ödüyor ise, nafakanın tahsil işlemi bakımından herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ve icra yoluna başvurulmasına gerek kalmayacaktır.
boşanan eşler kimi zaman bu nafaka yükümlülüklerini yerine getirmezler.Ve nafakanın nasıl tahsil edileceği sorunu ortaya çıkacaktır.Bu durumda icra yolu ile nafaka tahsili söz konusu olacaktır.
İcra takibi yoluyla nafaka talep edilmesinin amacı; nafaka ödemelerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığının denetimini nafaka alacaklılarına sağlamak olmakla birlikte ; aynı zamanda nafakaların ödenmemesi durumunda nafaka borçlusuna yaptırım uygulanmasıyla nafakanın ödenmesini sağlayabilmektir.
Tedbir Nafakasında İcra İşlemleri Nasıl Yapılır
Tedbir nafakası boşanma davası sırasında talep edilebileceği gibi, dava öncesinde de ihtiyaç sahibi eş ya da çocuk yararına hükmedilebilen bir nafakadır.
Boşanma davası öncesi ya da boşanma davası sırasında talep edilen nafakalar için Aile Mahkemelerine ve bu mahkemeler olmadığı takdirde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulacaktır.
Nafaka ödemekten kaçınan nafaka borçluları hakkında icra makamları aracılığıyla gerçekleştirilen düzenlemeler öngörülmüştür.
Boşanma davası sırasında karar verilen nafaka hakkında Mahkemece düzenlenen tensip zaptı vasıtasıyla hüküm kurulacaktır. Tensip zaptının onaylı bir örneği İcra Müdürlüklerine sunularak takip talebine eklenir.
Bu noktada önemli bir husus olarak belirtmek gerekir ki, ortada kesinleşmiş bir ilam bulunmadığından tercih edilmesi gereken takip yolu ilamsız takip yolu olacaktır. Buradaki tedbir nafakası, ihtiyati tedbir niteliği taşır. Boşanma kararı kesinleştiğinde bu nafaka hüküm ifade etmez.
Yoksulluk Nafakası Ve İştirak Nafakasında İcra İşlemleri Nasıldır
Yoksulluk nafakası dediğimizde boşanma davası sonucu yoksul duruma düşeceğini ispatlayan eş lehine verilir.Ancak yoksul duruma düşecek olan diğer eşten daha az kusurlu olması halinde verilir.
İştirak nafakasında, çocukların velayetini almış olan eş lehine hükmedilen nafaka türüdür.Bu nafaka türünde nafakanın sahibi genel olarak çocuktur, velayeti alan tarafa nafakanın ödenmesini şeklinde olur.
Nafaka borçlusu nafaka borcunu ödemediği takdirde,yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasının tahsili, kesinleşen ilamın aslının icra takibine eklenmesiyle İcra Müdürlüklerine yapılacaktır.İcra Müdürlüğü tarafından borç bedelini içeren bir icra emri borçlu kişiye gönderilir.
İcra emri olmasına rağmen nafaka kararlarına uymayan her çeşit nafaka borçlusu için alacaklı İcra Mahkemelerine başvurur ve yapacağı şikayet üzerine üç aya kadar tazyik hapsine karar verilmesini sağlayabilir.Tazyik hapsi nafaka borçlusunun borcunu düzenli şekilde ödemesini göz ardı ederek oluşturulmuş bir kurumdur.
Nafaka Genel Olara Nereye Yatırılır
Nafaka borçlusu nafakayı kendisine yapılan bir icra takibi var ise ve kişi bu takipten haberdar ise icra dosyası dahilinde,ilgili icra müdürlüğünün hesabına yatırır, icra takibi yapılmamış veyahut yapılmış ancak kişinin bundan haberi yoksa nafaka alacaklısının hesabına ödeyerek ifa edebiliri
Uygulamada çok karşılaşılan bir durum da nafaka borçlusunun nafakayı, nafaka alacaklısına başka bir şekilde ifa etmesinden kaynaklanan sorundur.
Yargıtay önceleri nafaka alacaklısının banka hesabına açıklama yapılmaksızın yapılan ödemeleri nafaka ödemesi olarak saymıyordu. Yargıtay’ın bu görüşü sebebi ile yerel mahkemeler, nafaka borçlusu olan kişi aylık nafakasını düzenli bir şekilde yatırmış olsa da nafaka ödemesi için yapıldığına dair bir açıklama bulunmadığı için ödemeleri geçerli saymıyor ve ikinci kez ödeme gündeme gelmiş oluyordu.
Hakkaniyete aykırı olan bu durum sonradan Yargıtay’ın içtihat değişikliğine gitmesi ile sona erdi.
Nafaka alacağı herhangi bir sebepten dolayı ödenmeyebilir. Böyle bir durumda nafaka alacaklısı kişi, geçmişe dönük yani birikmiş nafaka alacağını tahsil etme yoluna gitmesi gerekir. Biriken nafaka alacağını toplu bir şekilde icra yolu ile tahsil edebilecektir.
Birikmiş nafaka alacağının tahsili için nafaka alacaklısı olan icra müdürlüğüne bir başvuru yapması halinde icra takibinin başlatılmasını sağlayabilir.
Nafaka alacaklısının biriken nafakayı tahsil etmesi için uygulanabilecek yöntemlerden bir diğeri ise maaş haczi dediğimiz ve nafaka borçlusunun her ay aldığı maaştan otomatik kesinti yapılmasını öngören yöntemdir.
Birikmiş nafaka alacağı borcunun tahsili maaş haczi ile yapılabilecektir fakat burada nafaka borçlusu kişi ücretli olarak çalışıyor olmalıdır.
Birikmiş Nafaka Alacağının Tahsilinde Süre Nedir
Birikmiş nafaka alacağı olan ve tahsil etmek isteyen kişiler, geçmişe yönelik olarak 10 yıllık nafaka alacağını tahsil etmek için girişimde bulunabileceklerdir.Birikmiş nafaka alacağında geriye dönük süre 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Alacaklı yine icra kanalıyla biriken nafaka alacağını 10 yıl geçmişe göre tahsil edebilecektir.
Nafaka alacağı için icra takibi için yapılması gereken işlemler için bir avukat desteği alınması önemlidir.Dava süreci açısından bir avukatın desteği altında bu dava süreci kısalacaktır.2001 yılından beri hizmet vermekte olan ofisimiz deneyimli avukatlar ile birlikte size en iyi hizmeti sunmaya çalışmaktadır.