Nafakanın Kaldırılması Şartları ve Davası

Nafakanın Kaldırılması Şartları ve Davası

NAFAKA NEDİR ? NAFAKANIN  TÜRLERİ NELERDİR?

 

Nafaka, mahkemenin boşanma sırasında ve boşanma sonrasında ekonomik durumu boşanma sebebiyle  kötüleşen tarafı,ekonomik durumu daha iyi olan taraftan alacağı mali güçle  ayakta tutmasıdır.

 

Tedbir nafakası,iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak 3 tür nafaka vardır.Her bir nafakayı kazanmak için belirli şartların varlığı gerekir.

 

Tedbir nafakası ,boşanma davası sürerken eşlerden ekonomik darlığa düşecek olan tarafa verilecek mali destektir.Tedbir nafakasına hükmedilebilmesi için nafaka isteyen eşin bunu mahkemeden talep etmesi gerekir.Tedbir nafakası geçici bir nafaka çeşididir ve tedbir nafakasının ödenme süresi boşanma sürecinin bitmesiyle sona erer.

 

Yoksulluk nafakası,boşanma sonrası alınabilecek nafaka çeşididir.Bundaki amaç evlilik içinde belli bir mali gelire sahip olan eşin boşanma sonrasında bu mali imkanı kaybedip yoksulluğa düşmesidir.

Boşanmada eşinden daha çok kusuru olan taraf yoksulluk nafakası alamaz.Örneğin eşini aldatan bir kadına yoksulluk nafakası verilemez.

 

İştirak nafakası, çocuğun bakımı içi gerekli olan mali desteğin sağlanması için ödenen nafaka türüdür.İştirak nafakası alabilmek için tek şart çocuğun velayetini almış olmaktır.Hakim çocuğun velayetini alan tarafa iştirak nafakası verilmesine hükmeder.



KİMLER NAFAKA ALABİLİR ?

 

-Düşük gelire sahip yahut geliri olmayan kişiler

-İşten çıkarılmış kişiler

-Ev hanımları

-Asgari ücretle çalışan eşler

-Düzenli işlerde çalışmayan sabit geliri olmayan kişiler yoksulluk nafakası alabilirler.

 

KİMLER NAFAKA ALAMAZ?

 

-Resmi olarak evli olmasa da fiili olarak başkasıyla yaşayanlar

-Düzenli geliri olanlar ve ekonomik refaha sahip kişiler

-Kumar bağımlısı olanlar

-Eşiyle aynı gelire sahip eş

-Eşi yoksul olan eş yoksulluk nafakası alamaz.

 

NAFAKA MİKTARININ  ARTIRIMI ,İNDİRİMİ VEYA İPTALİ  MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?

 

Değişen hayat koşullarına bağlı olarak nafaka miktarında artırım ve indirim mümkün olabilecektir.

Örneğin çocuk için alınan nafaka çocuğun okula başlamasıyla birlikte artırılabilir.Gerek nafaka alan taraf gerek nafaka ödeyen taraf mahkemeden nafakanın günlük hayatın ekonomik şartlarına göre uyarlanmasını isteyebilir.

 

Bunlarla birlikte nafakanın iptali de mümkündür.Nafaka ödeyen taraf artık bu yardımı vermesini gerektiren bir durum söz konusu değilse mahkemeye başvurarak nafakanın iptalini isteyebilir.

 

Tüm bu davalara bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.Nafakanın ödenmemesi halinde icra uygulamalarıyla nafaka borcu ,nafaka veren taraftan tahsil edilecektir.

 

Bu konularda aklınıza takılan soruları alanında uzman avukatlarımıza sorup bilgi veya hukuki yardım almak için web sitemizdeki iletişim kısmından online olarak hizmet alabilirsiniz.

 


Bu Makaleyi Paylaş