Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası

Parada Sahtecilik Suçu Ve Cezası

Parada Sahtecilik Suçu Nedir

      

     TCK’nın 197.maddesinde tanımlanan parada sahtecilik bir diğer adı ile kalpazanlık suçu;kamu güvenine karşı işlenen suçlardan biridir.Suçta para kavramı geçtiği için burada para dediğimiz kavram; para, değere ölçüsü ve değiş olarak kullanılmak amacıyla devlet tarafından bastırılan maden ya da kağıt parçasıdır.

   Sadece devletin para basma yetkisi vardır.Para basmak devletin egemenlik kavramı içinde düşünülen bir kavramdır. Bu sebeple ki toplum içinde belirli hizmetlerden faydalanmak adına yapılan madeni ya da kağıt nesneler para olarak düşünülemez.Bu nesnelerde yapılan sahtecilik para sahteciliği olarak değerlendirilemez.

   Bu tür nesneleri üretmek, satmak v.b. fiilleri gerçekleştirmek,unsurları gerçekleşmiş olmak koşuluyla, dolandırıcılık suçu çerçevesinde değerlendirebiliriz.

 

Parada Sahtecilik Suçunda Para Tanımı Nedir

 

     Yabancı ülkelerde veya memlekette kanunen tedavülde bulunan parayı,yasal olmadan sahte olarak üreten, parayı ülkeye sokan,muhafaza eden,nakleden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

   Burada kanun koyucu paranın kanunen tedavülde olmasını yani paranın sürülebilir ve gerçek olmasını ifade etmektedir.

    Para tedavüle çıkarılınca hukuken gerçeklik kazanmış olur ve ancak o zaman değer ifade edecektir.Parayı tedavüle çıkarmak yani parayı piyasada sürülebilir yapmak bir yasayla gerçekleşebilir.

  Bu bağlamda bakıldığında tedavülde olmayan paralar bu suçun unsuru olamazlar. Madde gerekçesine baktığımızda da,tedavülden kaldırılmış olan ve antika özelliği taşıyan paranın sahte olarak üretilmiş olması,ancak dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirebiliriz.

 

Parada Sahtecilik Suçundaki Fiiller Nelerdir

 

    Maddede parada sahtecilik fiilleri, paraları sahte şekilde üretmek, nakletmek, ülkeye sokmak, muhafaza etmek veya tedavüle koymak şeklinde belirtmiştir. Bu terimler anlam olarak açıktır. Ancak, bir nokta önem taşımaktadırlar.Fail olan kişi Türk parasını ya da yabancı parayı sahte olarak üretirse suç oluşmuş olur.

   Üretmek fiilinden sonra yapılacak fiiller için paranın sahte olması bir ön şart oluşturmuş olur. Fail, sahte parayı ülkeye sokmalı,  muhafaza etmeli,nakletmeli ya da piyasaya sürmelidir.Bu fiiller seçimlik hareketler olarak görülmektedir. Bir olayda bu hareketlerden herhangi birinin gerçekleşmesi ile suç oluşmuş kabul edilir.Ancak birden çok harekette, tek suç işlenmiş olur.

 

Parada Sahtecilik Suçunda Sahte Parayı Kabul Etmek

 

    Sahte parayı kişi bilerek kabul ederse, ayrı bir suç oluşur.Bu durumun uygulanmasının temelinde, paranın sahte olunduğunun bilinmesi yatar.Bu halde bu suçun oluşması için yalnızca sahte paranın kabul edilmesi yeterli olacaktır. Bunun dışında bir fiil aranmayacaktır.

   Madde de yer alan sahte parayı“muhafaza etmek” fiili ile, yer alan,“sahte parayı bilerek kabul etmek” fiili aynı olayda karşımıza çıkabilir.Bu durumda failin muhafaza etmek fiili cezayla cezalandırılması gerekir, çünkü bu ceza ikinci fiilin cezasından daha ağırdır.

 

Parada Sahtecilik Suçunda Paranın Sahteliğinin Bilinmemesi

   

   Sahteliğini bilmeden kişi parayı kabul ederse ve  parayı bu şekilde bilerek tedavüle koyan kişi cezalandırılacaktır. Bu suçun oluşmasına baktığımızda süreç şöyle işler : Fail, ilkin sahteliğini bilmediği bir parayı kabul etmelidir. İkinci aşamada fail bu paranın sahte olduğunu öğrenmelidir. Üçüncü aşamada da bu parayı tedavüle koymalıdır, yani piyasaya sürmelidir.

 

Parada Sahtecilik Suçunda Etkin Pişmanlık Ve Yargıtay Kararları

 

    Sahte olarak para üreten, nakleden,ülkeye sokan,  muhafaza eden veya bu parayı kabul eden kişi, bu para tedavüle koyulmadan diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para yerlerini merciine haber verir ise verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen paranın ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmayacaktır..       Sahte para kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten,  satan,ülkeye sokan, satın alan,devreden,kabul eden veya muhafaza eden kişi,resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.Bu hüküm etkin pişmanlık adı altında değerlendirilir.

 

Parada sahtecilik suçunda;toplumun olağan şartları değerlendirildiğinde para olgusunun önemi doğrultusunda davaların önemi de buradan gelmektedir.Deneyimli avukatlarımız ile size en iyi hizmeti sunmak için sizi ofisimize beklemekteyiz.

 

Bu Makaleyi Paylaş