Parselasyon işlemi kim tarafından nasıl yapılır?

Parselasyon işlemi kim tarafından nasıl yapılır?

Parselasyon işlemi nedir?

İşlenmemiş halde olan arazilerin imar parseline çevrilmesi sürecinde gerçekleştirilen idari işlemler dizisine parselasyon denir.

Parselasyon,parseller içindeki yol,meydan,yeşil alan ,park,otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan bölümlerden herhangi birini kaplayacak şekilde yapılan taşınmaz malları ayırma işlemidir.Parselasyon işlemi belediyelerce ya da belediyeler tarafından özel bir kuruluşa yaptırılabilir.

Parselasyon planı,kesin parselasyon durumunu içeren ve tapuya tescil işlemlerinde nazara alınan toplumsal hizmet alanlarının devlet eline geçmesini de sağlamak amacı ile hazırlanan ,arazi ve arsa düzenleme işlemini ve kıyı kenar çizgisini de gösteren ,dağıtım cetveli ve bu cetvele ilişkin açıklama tutanağı ile bir bütün olarak yürürlükteki harita yapımı standartları ile tapu ve kadastro ölçütlerine  uygun olarak,bakanlık tarafından düzenlenen harita müelliflik yeterlilik belgesine sahip mühendislerce hazırlanan planlar olarak karşımıza çıkar.

Parselasyon planları belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni  ; belediye ve mücavir alan dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer .Bu planlar 1 ay boyunca ilgili idarede asılır,ayrıca belirli yöntem ve usullerle duyurulur.Bu sürenin sonunda planlar kesinleşir ; düzeltilecek planlar hakkında da bu hükümle uygulanır.

Parselasyon planı aile içi arazi bölüşmeleri,kooperatif evleri gibi durumlarda sık sık revize ediliyor.

 

Parselasyon işlemleri nasıl yapılır?

İmar sınırları içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin rızaları aranmaksızın ,birbirleri ile,yol fazları ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait olan yerlerle birleştirmeye ,bunları tekrar imar planına uygun ada ve parsellere ayırmaya müstakil ,hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir.

Yukarıda bahsi geçen alanlar belediye ve mücavir alanlar dışında ise yukarıdaki sayılan yetkiler valiliklere ait olur.

Belediyeler ve valiliklerce düzenlemeye tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüz ölçümlerinden yeteri kadar saha ,düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında ‘düzenleme ortaklık payı’ olarak indirilebiliyor.

Ancak bu hükme göre alınacak düzenleme ortaklık payları düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaları düzenlemeden önceki yüz ölçümlerinin %35 ini geçemez.

Proaktif hukuk&danışmanlık bürosu olarak birçok alanda uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.Yukarıda anlatılanlar bağlamında yaşamış olduğunuz hukuki ihtilaflarda bizimle irtibata geçebilirsiniz.Web sitemiz üzerinden sorularınızı sorabilir veya çalışma saatlerimizde hukuk büromuzu ziyaret edebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş