Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle İlamlı Takip

Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle İlamlı Takip

Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takip Nasıl Olur?

   Taşınmaz rehni ve taşınır rehni TMK da düzenlenmiş olup; ayni bir teminat olan rehnin özelliği neticesinde İİK'da rehinli alacaklar için ilamlı ve ilamsız şekilde 2 ayrı takip yolu öngörülmüştür.Bu tür bir takipte haciz aşaması olmayıp takip öncesinde zaten paraya çevrilecek olan mal yahut hak üzerinde rehin konmuş olacaktır.Kural, önce rehne başvuru zorunluluğu olup, bu kuralın TTK ve TBK’da  istisnaları bulunmaktadır.Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip kural olarak ilamsız takip yolu ile olur.

   Rehin alacaklısının takip yapabilmesi için ilama veya ilam niteliğindeki bir belgeye kesin bir şekilde ihtiyacı yoktur.Alacak veya rehin hakkı ya da her ikisi eğer ki bir ilama veya ilam niteliğindeki bir belgeye dayanıyorsa rehin alacaklısı bu şekilde ilamlı icra yoluna başvurabilir.

   Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibin önemli yönlerinden biri,alacaklı alacağı bir rehinle güvence altına  alınmış olan bir alacak ise ve alacağına cebri icra yoluyla ulaşmak isterse seçeceği yol zorunlu olarak rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip olmasıdır.Öncelikle başvurulması zorunlu gereken bu takip yoluna başvurulmuş ama bu takip yolu ile satış bedeli rehinli alacağı karşılamaya yetmemiş ise,böyle bir durumda alacaklı kalan kısım için haciz veya iflas yoluyla takip isteyebilecektir.

Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi İle İlamsız Takip Nasıl Yapılır?

 Bu takip yolunda takip talebi varlığında  borçlu ve rehin sahibi 3. kişiye ödeme emri gönderilir. Gönderilen ödeme emrine borçlu 7 gün içinde itiraz etmesi gerekir.

7 gün içinde itiraz etmez ise  ve 15 gün içinde borcu da ödemez ise yahut itiraz etmekle birlikte bu itirazı alacaklı tarafından icra mahkemesinde itirazın kaldırılması yoluyla veya genel mahkemede itirazın iptali prosedürü yoluyla ortadan kaldırılırsa alacaklı rehinli olan taşınırın satılmasını isteyebilecektir.

 Ödeme emrine itiraz edildiği durumda genel haciz yoluyla takibe ilişkin İİK hükümleri uygulanacaktır.Rehin hakkına açıkça itiraz edilmediği durumlarda bu rehin hakkı takip evresi içinde tartışma konusu yapılamayacaktır.Sadece rehin hakkına itiraz edildiği takdirde alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takipten vazgeçerek takibin haciz yoluyla devam etmesini isteyebilir.

İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İlamsız Takip Nasıl Yapılır?

 Alacaklı eğer böyle bir takip yolunu seçtiyse  takip talebine ipotek belgesi ve sözleşme ekler. Borçlu taraf 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edebilecektir.

  Ancak rehin hakkı bu  itirazın konusu olamaz.Borçlu 7 gün içinde itiraz etmez ise ve 30 gün içinde borcu ödemez ise  veya itiraz etmekle birlikte alacaklı itirazın kaldırılması veya itirazın iptali prosedürü yoluyla bu itirazı ortadan kaldırırsa alacaklı tarafından ipotekli taşınmazın satışı istenebilecektir.

 İpoteğin limit ipoteği olması durumunda takip itirazsız kesinleşse bile borçlu ipotek limitini aşmış alacak kısmının iptali için icra mahkemesine süresiz şekilde şikayet yoluna gidebilir.  

Yetkili Mahkeme Neresidir?

  Yetkili icra dairesi İİK ya göre yetkili daire taşınmazın bulunduğu yer icra dairesidir.

İpotek bir cari hesap yahut işleyecek kredi vs. gibi bir mukavelenamenin teminatı olarak verilmiş ise icra mahkemesi bu mukavele ve bununla ilgili belge ve makbuzları inceleme yetkisini sahiptir.Eğer ki itirazın kaldırılması kararının temyizi olunursa İİK uygulanır.Yani takip konusu alacak için %15 oranında teminat yatırmadığı takdirde temyiz süresince satış durmayacaktır.

Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İlamlı Takip Nasıl Olur?

  Rehin hakkının veya alacağının veya her ikisinin bir ilamda yahut ilam mahiyetine haiz belgelerde tespit edilmiş olması durumunda ilamların icrasına dair hükümleri kıyasen uygularız. Sonuç olarak icra emrini alan borçlu 7 gün içinde borcu ödemez ve icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirmez ise alacaklı rehnedilmiş taşınırın satılmasını isteyebilecektir.

İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip Nası Yapılır?

1- Eğer ki alacak veya ipotek hakkı bir ilam yada ilam niteliği gösteren bir belgeye bağlanmışsa alacaklı bu yola başvurabilecektir.

2- İpotek akit tablosu kayıtsız şartsız para borcu ikrarını içeriyorsa ve borç muaccel olmuş ise ilamlı icra yoluna başvurulabilir. Bu icra emri yapıldıktan sonra borcun 30 gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez ve icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasına dair bir karar alınmaz ise alacaklının taşınmazın satışını isteyebileceği tarafına bildirilir.

 Borçlu zamanaşımı itirazında bulunamayacaktır.Temyiz talebinin geçerliliği için borçlunun teminat yatırmasına gerek bulunmayıp borçlu takip konusu alacağın %15'i kadar teminat yatırmadığı takdirde satış durmayacaktır.

3- İpotek akit tablosu para borcu ikrarını içermese dahi krediyi kullandıran alacaklı taraf hesap özetini tazmin talebini veya ihtarı krediyi kullanan tarafa gönderecek ve bu belgeyi de icra müdürüne ibraz ettiği takdirde icra müdürü borçluya icra emri gönderecektir.

 Anılan belgelere karşı, borçlu kendisine tebliğ edildiği yahut tebliğ edilmiş sayıldığı tarihten itibaren 8 gün içinde noterden itiraz etmiş olduğunu ispat ederek icra mahkemesine şikayette bulunma hakkı vardır.

Rehnin paraya çevrilmesi ve bu yolla icra takibi yapılması genel olarak dikkatle ve sürelerin varlığı nedeniyle özenle takip edilmesi gereken bir süreçtir.Bu yüzden ki bu sürecin bir avukat yardımı ile yapılacak olması taraflar için en uygun yol olacaktır.Proaktif hukuk ve danışmanlık ailesi olarak sizlere en iyi hizmeti sunmaktayız.Deneyimli avukatlarımız ile birlikte bu dava sürecini iyi bir hizmet alarak rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş