Şike ve Teşvik Suçu Nedir?

Şike ve Teşvik Suçu Nedir?

Şike ve Teşvik Prim Suçu Nedir?

  Spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek amacıyla maddi ya da manevi bir çıkar amacıyla varılan anlaşma şike olarak tanımlanmış; teşvik ; belirli bir iktisadi yahut sosyal sonuca ulaşmak amacıyla maddi destek ve hukuki kolaylıklar şeklinde verilen bir ödül olarak tanımlanabilir.

  Sportif anlamda teşvik primine baktığımızda ise, bu tanıma benzer olarak,başka bir takımın oyuncularına müsabakayla alakalı,üçüncü takımların yararına bir performans ortaya koymaları için verilen kayıt dışı para veya menfaatlerde teşvik primi denilir.

Şike Ve Teşvik Suçunun Faili Kimdir?

 Suç oluşturan fiili gerçekleştiren şahıs suçun aktif süjesi ya da faili olarak karşımıza çıkar. Kanun maddesine baktığımızda suçun faili bakımından herhangi bir özellik veya nitelik belirtilmemiştir ve bu suçun faili herkes olabilir.Suç özgü suç değildir.Suç failinin sıfatı suçun oluşumu açısından bir etkisi olmasa bile, ağırlatıcı sebebin tatbiki açısından önem taşımaktadır.

Şike Ve Teşvik SuçununMağduru Kimdir?

  Bu suçun hukuki bir değer veya menfaatin ihlali olması durumu, suçun bir mağdurunun olmasını ve bu suçtan bir zarar gören kişinin olmasını ortaya çıkarır.Şike suçunun mağduru da, topluma karşı işlenen diğer suçlarda ki gibi toplum olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Şike veya teşvik primi sebebiyle şampiyon olamayan bir futbol kulübü, bu suçlar nedeniyle zarar gördüklerinden dolayı davaya katılabilmeli gereklidir.Çünkü futbol kulübü şampiyon olamadığı için mali olanaklardan yoksun olmakta ve gerçek bir maddi zararlara uğramış olmaktadır.Bu nedenle şike veya teşvik primi fiillerinden zarar gören kişiler suçun mağduru olmazlar fakat suçtan zarar gören olarak düşünülürler.

Şike Ve Teşvik Suçunun Hukuki Konusu Nedir?

 Suçun hukuki konusuna baktığımızda,suç tarafından ihlal edilmiş olan hukuki varlık veya menfaat olarak karşımıza çıkar.Şike ve teşvik primi suçunun konusuna baktığımızda da, spor ve spor müsabakalarıdır.Buna göre spor müsabakası dediğimizde, “Federasyonların düzenlediği veya düzenlenmesine izin verdiği ya da katkıda bulunduğu her türlü sportif karşılaşma ve yarışmayı” belirtmektedir.

Şike  Suçunun Fiil Unsuru Nedir?

Bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek nedeniyle, bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin edilmesi şike suçunun fiil unsurudur.

Teşvik Suçunun Fiil Unsuru Nedir?

 Bir müsabakada bir takımın başarılı olması için teşvik primi verilmesi veya bu primin vaat edilmesi suretiyle işlenmesi halinde şike suçunun cezasının yarı oranında indirilmesini sağlayan bir durumdur.

Şike ve Teşvik Suçlarının Manevi Unsuru Nedir?

 Şike ve teşvik primi suçlarının manevi unsuruna baktığımızda  kast karşımıza çıkar.Kast,  ise suçun kanunda ki tanımını bilerek ve isteyerek yapılmasıdır.

Şike ve Teşvik Suçuna Uygulanan Cezalar

1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile tatbik edilir.

Suçun;

  • Kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması ile işlenmesi,

  • Federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin, yönetim kurulu ve genel kurul başkan veya üyeleri,idari yahut teknik yöneticiler ile kulüplerin ve sporcuların menajerleri veya temsilciliğini yapan kişiler tarafından işlenmesi

  • Suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi

  • Bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla, işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılmıştır ve suçun spor kulüplerinin veya sair bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, ayrıca bunlara, şike veya teşvik primi miktarı kadar idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idari para cezasının miktarı yüzbin Türk lirasından az olamayacaktır.

Şike ve Teşvik Suçlarının Yargılama Usulü



 Bu suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendirdiği sulh veya asliye ceza mahkemeleri yetkili olacaktır.

Ceza Muhakemesi Kanununun  hükümlerine baktığımızda,  tanımlanan suç açısından da uygulanır denilmiştir.Şike ve teşvik primi suçları, asliye ceza mahkemelerinin kapsamına giren suçlardan kabul edilmiştir.

Ancak bu suçların cebir ve tehditle yapıldığı suç örgütü kapsamında işlendiği iddia edildiği durumda, yargılama makamı  ,yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri olur.Suç örgütünün cebir veya tehditte bulunmadığı iddia edildiği takdirde, yargılama makamı yine asliye ceza mahkemesi olacaktır.

 


Bu Makaleyi Paylaş