Tapu Kayıtlarındaki Hataların (sicilinin) Düzeltilmesi Davası

Tapu Kayıtlarındaki Hataların (sicilinin) Düzeltilmesi Davası

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Hangi Durumlarda Açılır

 

 Tapu kaydının düzeltilmesi için öncelikle bir dilekçe yazılmalıdır.Bu dilekçede hangi tapu müdürlüğüne yazılacaksa o sicil müdürlüğüne, delilleri sunarak (nüfus kaydı,şahit beyanı ve diğer resmi belgeler ve sair belgeler ) yapılmalıdır.

Tapu kaydının düzeltilmesi davası öncelikle isim değiştirilmesinden ileri gelse de bu dava ile baba ismi  yanlışlığı yüz ölçümü yanlışlıkları da düzeltilebilmektedir.

 

Tapu Kaydının Düzeltilmesinde Dilekçe Yazımı

 

1.Davacının adı,soyadı,Tc No’su

2.Davalı olan sicil müdürlüğü

3.Davanın yani tapuda düzeltilmesi istenen yanlışlığın açıklaması

4.Deliller(nüfus kaydı,şahit beyanı ve diğer resmi belgeler)

5.İstem ve sonuç yer almalıdır.

Tapu Kaydında Düzeltilmesi Davaları Genelgesi

  Tapu kaydında düzeltim davaları hakkında genelge  5 Ağustos 2014 tarihinde yayımlandı. Genelgede yazan bilgilere göre tapu sicilindeki  ait bilgilerin tapu kaydına eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağı olarak ifade edilmiş olup belirli başka hususlar dahilinde de açılabileceği belirtildi.

 

  Tapu kaydı düzeltim davalarında , mahkeme tarafından  sağlıklı bir inceleme yapılmalı,tapu davasında isim düzeltilmesi varsa  kayıt maliki ile ismi düzeltilecek kişinin aynı kişi olduğu şüpheye yer vermeyecek şekilde belirlenmesi gerekiyor.

 

   Kayıt düzeltilmesi davaları,özünü Türk Medeni Kanunu' nun 1027. maddesinden ileri gelmektedir.. Bu madde hükmüne göre; ilgili kişilerin  yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, Tüzük’te var olan  kurallar uyarınca re'sen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları dışında, mahkeme kararı olmadıkça ,tapu memuru  hiçbir düzeltmede bulunamaz.

 

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  Düzeltilecek tapu kaydı tüm dayanakları ile birlikte dava dilekçesinde olmalı ve şahitlerin beyanı ile getirtilmelidir.

1. Nüfus Müdürlüğünden, kayıtta geçen kişi ile aynı kimlik bilgilerine sahip bir başka kişinin kaydının bulunup bulunmadığı sorulmalıdır, tapu kaydı düzeltilecek olan  kişinin nüfus kaydı, tapu ve delilleri ile bağlantı oluşturacak şekilde incelenmeli, gerekirse kişinin  kök kayıtları da istenmelidir.

2. Taşınmazın bulunduğu yerde kayıtta malik gözüken kişinin aynı ismi taşıyan başka kişilerin varlığı olup olmadığı araştırılmalıdır.

3. İstem konusunda tanık dinlenmelidir.

4. Tüm bu araştırmalara bakıp sonucu hala kesin bir şekilde oluşmamış bir tapu kaydı varsa tanıklar ve varsa tespit bilirkişileri de taşınmazın yanında dinlenerek mahkemece keşif yapılmalıdır.

 Tapuda isim tashihi, tapu kaydında düzeltme  davası vs. davaları tapu iptal ve tescil davalarının açılması, tapuda hak sahibi olmayan kişiler tarafından dava açılması, Tapu Müdürlüğü husumeti ile davaların açılıp görülmesi gibi hususlardır. Bu tür davaların, konusu tapu kaydında düzeltme  ya da isim  tashihi davası olsa bile  beklenmeksizin  takibi için Hazine Avukatlığına bildirilmesi kesin suretle mahkeme kararlarının temyize başvurulmasının sağlanması büyük önem arz etmektedir.

    Tapu kaydında düzeltim davalarının ad, soy ad, baba adı, cinsiyet, doğum tarihleri gibi kimlik bilgilerinin tapu siciline eksik ya da hatalı işlenmesinden doğan basit yazım hatalarından doğan   davalar olduğu unutulmamalıdır.

 

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme

 Yürürlükte olan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 383. maddesine bakıldığında çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme,aksine bir düzenleme bulunmadıkça Sulh Hukuk mahkemeleridir.Bu bilgiler doğrultusunda , çekişmesiz yargı işi olan tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarına sulh hukuk mahkemeleri tarafından bakılması gerekmektedir.



Tapu sicilinin düzeltilmesi davası basit hatalardan dolayı oluşan önemli bir dava çeşidi olup gerekli bilgiler ışığında kaliteli avukatlar çerçevesinde ilgilenilmesi gereken bir dava türüdür.Bünyemizde barındırdığımız 50 den fazla avukat iş birliğinde  online danışmanlık ve daha fazlasını sizlere sunmaktayız. 2001 yılında kurulan Avukatlık Büromuz Zekeriya Karataş’ın büyük çabaları sonucu kurulmuş olup size en kaliteli ve en olası çözümleri ortaya sunarak yolumuza devam etmekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş