Taşeron Muvazaa Davası

Taşeron Muvazaa Davası

Taşeron Muvazaa

Günümüzde alt işverenlerin, işçilere göre hakları daha kısıtlıdır. İşçilerin sahip olduğu birtakım haklara taşeronlar sahip değildir, bu yüzdendir ki işverenler muvazaa yaparak işçileri sahip oldukları bazı haklardan mahrum etmekte,kadrolarını vermemekte, hatta alabilecekleri maaşları da azaltmaktadırlar. Fakat zor durumda olan veya böyle bir hak mahrumiyetine uğrayabileceğini bilmeyen işçiler, bu duruma boyun eğmek zorunda kalıyorlar maalesef.

Haklarından mahrum olan işçiler, bu durumu fark ettiklerinde ise işten çıkarılma korkusu ile dava açamamaktadırlar. Lütfen hakkınızı almaktan korkmayın, bu durumdan muzdarip yüzlerce işçi geriye dönük maaşlarını ve kadrolarını aldı, siz de uzman bir avukat yardımıyla bu davayı açıp başarıya ulaşabilirsiniz.

 

Asıl İşveren - Alt İşveren (Taşeron) İlişkisi

Asıl işveren - Alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için;

  • Asıl işverenin işyerinde mal veya hizmet üretiminde çalışan kendi işçileri de bulunmalıdır.

  • Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.

  • Alt işveren, üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece o işyerinde aldığı işte çalıştırmalıdır.

  • Alt işverene verilen iş, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin bir iş olmalı, asıl işe bağımlı ve asıl iş sürdüğü müddetçe devam eden bir iş olmalıdır.

  • Alt işveren, daha önce o işyerinde çalıştırılan bir kimse olmamalıdır. Ancak daha önce o işyerinde çalıştırılan işçinin bilahare tüzel kişi şirketin ya da adi ortaklığın hissedarı olması, alt işveren ilişkisi kurmasına engel teşkil etmez.

 

Alt İşveren (Taşeron) Muvazaa Tespiti

Söz konusu işyeri için Kanuna aykırılık veya muvazaa kanaatini oluşturan delillerin bulunması hâlinde, söz konusu belgeler gerekçesi ile birlikte incelenmek üzere bölge müdürlüğünce iş teftiş grup başkanlığına iletilir.

 

Muvazaanın incelenmesinde özellikle;

  • Alt işverene verilen işin, işyerinde asıl işveren tarafından yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin asıl işin yardımcı işlerinden olup olmadığı,

  • Alt işverene verilen işin işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olup olmadığı,

  • Alt işverenin daha önce o işyerinde çalıştırılan bir kişi olup olmadığı,

  • Alt işverenin işe uygun yeterli ekipman ile tecrübeye sahip olup olmadığı,

  • İstihdam edeceği işçilerin niteliklerinin yapılacak işe uygun olup olmadığı,

  • Alt işverene verilen işte asıl işveren adına koordinasyon ve denetimle görevlendirilenlerden başka asıl işverenin işçisinin çalışıp çalışmadığı,

  • Yapılan alt işverenlik sözleşmesinin iş hukukunun öngördüğü kamusal yükümlülüklerden kaçınmayı amaçlayıp amaçlamadığı,

  • Yapılan alt işverenlik sözleşmesinin işçilerin iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi yahut mevzuattan kaynaklanan bireysel veya kolektif haklarını kısıtlamaya ya da ortadan kaldırmaya yönelik yapılıp yapılmadığı,

            hususları göz önünde bulundurulur.

 

İnceleme Sonucu Yapılacak İşlemler

Asıl işveren - alt işveren ilişkisinin iş müfettişlerince incelenmesi sonucunda muvazaanın tespitine ilişkin gerekçeli müfettiş raporu ve tutulan tutanaklar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce işverenlere tebliğ edilir.

İşverenlerce bu tebliğe karşı yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilir.

Rapora süresi içine itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaalı işlemin tespitini onaylamış ise tescil işlemi iptal edilir ve alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır.

 

Taşeron Muvazaa Sonuç Olarak;

İşvereniniz, normal işçi olmanıza rağmen sizi taşeron işçi olarak gösteriyorsa ortada muvazaa var demektir. Bu muvazaa tespit edildiğinde de hem işverene idari para cezası kesilmektedir, hem de işçiler geriye dönük eksik aldıkları maaşlarını ve sahip olamadıkları kadrolarını alabilmektedirler.

Mahkeme kararı sonucu, emredilenin yapılması zorunludur. Yani işvereniniz size kadro sağlamak zorundadır. Aksi halde bu durumu idareye bildirebilir veya işe iade davası açarak kadronuzu alabilirsiniz.

Şu an taşeron olarak gösterilen ve haklarını almaya çekinen yüzlerce işçi var, siz onlardan biri olmayın, bir avukattan yardım alarak davanızı açın ve hakkınız olanı alın.

 

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Fikri Mülkiyet Kanunu kapsamında eser hükümlerine uygun olarak korunur. Proaktif Hukuk Bürosunun izni alınmaksızın işlenmesi, çoğaltılması ve yayınlanması yasaktır.

 

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12459&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch

 


Bu Makaleyi Paylaş