Tenkis Davası Nasıl Açılır?

Tenkis Davası Nasıl Açılır?

Tenkis Davası Nedir?

  Mirasta saklı pay sahibi mirasçılar, miras bırakanın yani murisin tasarruf edebileceği alanı aşan tasarruflarının tenkisini talep edebilirler.Kanun hükmüne göre tenkis davası açma hakkı mirasçılara tanınmıştır.

  Söz konusu miras kanun hükümlerine göre,miras bırakacak olan şahıs sağlığında mal varlığının  üzerinde tasarruf hakkına sahip olacaktır.Ancak şöyle ki saklı pay oranında mirasçıların hakları da korunmuştur.Başka bir deyişle miras bırakacak olan şahsın saklı pay oranını aşan şekilde bir tasarrufta bulunması halinde mirasçılar tenkis davası açabileceklerdir.

Saklı Pay Mirasçısı Kimler Olabilir?

 Saklı pay sahibi olan mirasçı,miras bırakan kişinin yapmış olduğu tasarruflara karşı miras payları kanunda belirli oranlarda korunmuş olan mirasçılardır.Yani şöyle ki miras bırakan kişinin  müdahale edemeyeceği,tasarruf edemeyeceği şekilde miras hakkına sahip kişilere “saklı pay sahibi mirasçı” denilir. Medeni Kanunda bu mirasçılar sınırlı sayıda sayılmıştır.:

  • Miras bırakanın kişinin  altsoyu (Çocukları,  torunları,onların çocukları ve evlatlıkları,)

  • Miras bırakanın kişinin anne-babası

  • Miras bırakanın kişinin eşi.

Daha önce ki kanunlarda saklı paylı mirasçı olarak  miras bırakanın kardeşleri de sayılırken yapılan değişiklikle saklı paylı mirasçı olmaktan çıkmışlardır.Ancak şöyle ki bu değişiklik  10 Mayıs 2007 tarihinde yapıldığı için bu tarihten önce gerçekleşen ölüm var ise  bundan sonraki bir tarihte açılan tenkis davasında kardeşlerin de saklı payı göz önüne alınması gerekir.

Tenkis Nedir?

  Miras bırakanın yapmış olduğu  bazı ölüme bağlı ve sağlararası kazandırmaların saklı paylı mirasçılar kişilerin saklı paylarını ihlal ettikleri oranda etkisizleştirilmesine tenkis denir.Diğer bir ifade ile yapılan bu işlemlerden dolayı bir ifa borcu doğuyorsa ,saklı paylı mirasçı kişilerin bu ifa borcundan kurtulabilmesine  ya da ifa edilmiş ise ifa oranda geri iadelerinin kararlaştırılmasına tenkis denilmektedir.

Tenkis Davası Nedir?

Tenkis davası dediğimizde kural olarak saklı paylı mirasçı kişilerin ve istisnai olarak da bu mirasçıların alacaklılarının, miras bırakanın mirasının tasarrufu için  kazandırmaları sonucunda   aşan oranda etkisiz hale getirilmesinin mahkemeden talep edilmesi ile açılan davadır.

  Tenkis davası ancak miras bırakanın ölümü durumunda açılır.Saklı paylı mirasçılar, miras bırakanın sağken yapmış olduğu kazandırmanın saklı paylarını ihlal ettiğini kesin suretle bilseler bile ve ya onun ölümü beklenildiğinde  telafisi edilemeyecek zararlar doğuracak olsa bile bu halde de  tenkis davası açamazlar.

 Mirasçıların hakları miras bırakanın ölümü ile doğacaktır.

Tenkis Davası Kime Karşı Açılabilir?

   Tenkis davalarında davalılar; miras bırakanın tasarruf oranını aşmış olan ayrıca saklı paylara tecavüz ederek ve kanunen tenkise konu olan kazandırmaların yapıldığı kişilerdir. Bu kişiler üçüncü kişiler veya mirasçı olabilir.Kazandırma işlemi birden fazla ve farklı kişilere yapılmış ise birden fazla kişi davalı olur.

  Genel olarak tenkis davası kazandırma yapılan kişilere karşı açılır.Ancak Yargıtay istisnai olarak kazandırma konusu olan malın üçüncü kişilere devredilmiş yahut satılmış olması durumunda da bu kişilere karşı açılabileceğini kabul etmiştir.

Tenkis Davasını Kimler Açabilir ?

Medeni Kanun da tenkis davasını sadece saklı paylı mirasçılar açabilir denilmektedir.Yukarıda saymıştık saklı paylı mirasçıları.Saklı paylı mirasçı eğer ki fiil ehliyetine sahip değilse tenkis davasını kanuni temsilcisi onun adına açabilir.Bunun ihmal edilmesi durumunda  veli veya vasinin sorumluluğuna dair hükümler kapsamında sorumlu olacaktır.

Tenkis Davası Açılma Süresi Ne Kadardır?

  Tenkis davası açma hakkı süresi, mirasçıların saklı paylarına tecavüz edildiğini öğrendikleri tarihten itibaren bir yıllık süredir.Vasiyetnameler hakkında açılacak olan davalar da  vasiyetnamenin açıldığı tarihten itibaren ve diğer tasarruflar hakkında mirasın açıldığı tarihten itibaren on yıl geçmekle düşecektir.

Tenkis Davasında Görevli Mahkeme Neresidir?

   Tenkis davasında görevli mahkeme  Asliye Hukuk Mahkemesidir.Miras hukuku Medeni Kanun altında düzenlenmiş özel hukuk alanıdır. Özel hukukta yaşanan uyuşmazlıklara bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili Mahkeme de miras bırakanın son ikamet ettiği yer mahkemesi olacaktır.

Miras hukuku medeni hukukun özel hukuk alt alanlarından birdir.Miras davası olarak geçen tenkis davası açılacak kişiler ya da açanlar olsun kanunda belirtilen ve kanunun iyi anlaşılması dahilinde iyi sonuçlar elde edilecek davalardan biridir.Bu yüzden ki bu davların bir avukat yardımı ile çözüme kovuşturulması daha sağlıklı olacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş