Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır?

Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır?

Tereke Tespiti Nasıl Yapılır?

 

    Miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimi,tarafların  istemi üzerine veya hakim re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini için gerekli bütün önlemleri alacaktır.

   Bu önlemler,  kanunda belirtilmiş olan durumlarda terekede bulunan mal ve hakların yazımına,  terekenin resmen yönetilmesine ,terekenin mühürlenmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkin olacaklardır.

  Alınan bu önlemlerle ilgili giderler,daha sonraki evrede terekeden alınmak üzere,terek için  başvuran kişi tarafından,eğer ki önleme hâkim re'sen karar vermiş ise de  Devlet tarafından karşılanacaktır.

  Eğer miras bırakan kişi, yerleşim yerinden başka yerde ölmüşse, o yerin sulh hakimi bu ölüm olayını yerleşim yeri sulh hakimine hemen bildirir ve miras bırakan kişinin ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alır ve  bununla ilgili dosyayı varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderecektir.

 Terekenin tespitinin yapılabilmesi için muris olan kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; bu yerin tespit olunamadığı takdirde ise muris olan kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer Mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.

 

Tereke Davası Neden Açılır?

 

 Tasarrufu yerine getirme yükümlülüğü olan kişi ,miras bırakandan önce ölmüş ya da mirasçılığı veya kendisine bırakılan kazandırmayı reddetmiş veya mirastan yoksun kalmış olsa bile tasarruf yürürlükte kalacaktır, yerine getirme borcu, bu durumlardan yararlananlara geçecektir.

 Yasal veya atanmış mirasçı olan kişi, mirası reddetmiş olsa bile lehine yapılmış bir tasarrufun yerine getirilmesini isteyebilecektir.

 

Terekenin Tespiti Davası

 

  Mirasçılardan ve ilgililerden birisi, terekenin mühürlenmesini ,terekeye giren malların tespitini isteyebilecektir. Dava ise miras bırakanın son yerleşim yeri olan Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacaktır

  Tereke tespiti davaları delil tespiti görevi görürler.Bu nedenle mahkemenin yapması gereken şey terekeye ait olduğu bildirilen mal varlığı unsurlarını tespit ederek deftere geçirmek ve bunlardan muhafaza imkanı olmayanlar var ise satıp paraya çevrilmesini sağlamaktır

 Ayrıca menkullerin için de para ya da döviz vb. varsa bunları da tereke malvarlığı olarak bankaya yatırmaktır. Altın vb. ziynet eşyaları var ise bunları tereke mahkemesi kasasına alarak kaydetmek ve diğer eşyaları ise ilgili kişilere  veya üçüncü bir şahsa yediemin sıfatıyla teslim etmektir.

  Mirasçıların hepsinin onayı alınarak tereke malvarlığı unsurlarının tamamının veya bir kısmının bir mirasçıya yediemin sıfatıyla teslimi de olasıdır. Mirasçıların tamamının onayı alınmadan terekenin paylaştırılması şeklinde bir karar verilemez.

 Bu şekilde tereke emanet hesabına bırakılan  malvarlığı unsurlarının terekeye ait olmayıp kendisine ait olduğu iddiasıyla her  mirasçının istihkak davası açma hakkı olacaktır; dava kişinin lehine sonuçlanırsa mahkemeden tereken bu malın kendisine teslimini iteyebilir.

 

Tereke Tespit Davası Nerede Açılır

 

Mirasçılardan ve ilgililerden birisi, terekenin mühürlenmesini ,terekeye giren malların tespitini isteyebilecektir. Dava ise miras bırakanın son yerleşim yeri olan Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacaktır

 

Tereke Tespit Davasında Harç Ne Kadardır?

 

   Terekenin tahrir ve tespiti, mirasın taksimi, tasfiyesi ve idaresinde, bunların konusunu teşkil eden değerler üzerinden binde 3,96 değerinde bir harç uygulanır.Ayrıca miras idaresinde her sene ve kesirler için harç alınır.

 

Terekenin Tespiti Davası Ne Kadar Sürer

 

   Miras davası süresi 3 4 yılı bulabilir,ancak açılacak olan miras davasının hukuki temellere dayandırılamaması durumunda davanın reddi de söz konusu olabilecektir.Miras davasının en kısa süreçte  sonuçlanabilmesi için hukuki prosedürün  doğru bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.Açılacak olan miras davası türüne göre 1 ile 2 yıl arasında değişen zaman dilimlerinde sonuçlanır.

 

Terekenin tespiti davası miras hukukunun davalarından biridir.Miras hukuku açısından bu davalar bir avukat yardımı ile yapıldığı takdirde dava süreçleri kısalacaktır.2001 yılından beri deneyimli avukatlar ile sizlere hizmet vermekteyiz.Aile hukuk alt dallarından miras hukuku alanında deneyimli avukatlarımızdan online destek alabileceğiniz gibi aynı zamanda ofisimize gelerek de destek alabilirsiniz.Deneyimli avukatlar ile bu dava sürecini kısaltabilir aynı zamanda hak kaybına uğramadan bu süreci geçirebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş