Tutanak Tutularak işten çıkarma

Tutanak Tutularak işten çıkarma

İşveren Tarafından Yapılan Uyarının Etkisi Nedir

   İş yasasında ki maddelere bakıldığında uyarı cezası diye bir kavram yoktur.Bu şekilde verilen disiplin cezaları iş yerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmelerinde yahut  iş yerinde ki iş sözleşmesinin eki niteliğinde olan iç yönetmeliklerde bulunmaktadır.

   Bu sözleşmelerde  hangi hallerde hangi cezaların verileceği belirtilmiş olabilir.Yapılan bu düzenlemelerde  yasaya aykırı olamaz.

  İşverenlerin bir çoğu işçiye iş kurallarını hatırlatmak için ve işçinin hatalı hareketlerini düzeltmek için ikaz etme yoluna başvurabilir.Sözlü olarak yapılan uyarıların hiçbir hukuki boyutu bulunmamaktadır.

  İşveren açısından bu uyarıların fesih hakkı doğurabilmesi için iş verenin bu uyarıları kanun da gösterilen yol doğrultusunda yapması gerekmektedir.

 Bu uyarıların bir olaya ya da davranışa bağlı olması gerekmektedir.Bu durum  ile ilgili iş kanununda açık bir hüküm bulunmamaktadır,kanunda işverenin  işçinin sözleşmesini feshetmek istemesi halinde  hakkında bir iddia da bulunmuş ise,işçinin savunmasının alınması gerektiğini vurgulamıştır.Uyarı sürecinde yapılan tüm formlar ve  bildirimler  resmi makamlara karşı ispat niteliği taşıyacaktır.

 

İş Kanununda Tutanak Kavramı Nedir

 

   İş kanununda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekmektedir. Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir.İşveren taraf  fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.

  Hakkındaki iddialara karşı işçinin  savunmasını almaksızın  bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle fesih yapılamaz.

 

İşveren Tarafından Tutanak Hazırlanmasında İzlenecek Yol Nedir

 

   Uyarıyı veya iş sözleşmesinin feshini gerektiren bir olay gerçekleştiğinde, durumu ilgili mercilere aktarabilmek için bir  Olay Tespit Tutanağı  oluşturulmalıdır işveren tarafından. Bu tutanak, olayın gerçekleştiği anda  orada bulunan kişilerin imzasının var  olduğu bir tutanak olup olayı olduğu gibi aktaran bir tespit formu niteliğindedir.Form hazırlandıktan sonra bu form  feshe yetkili mercii, işveren, işveren vekiline iletilir.Form olayı bilen kişi tarafından hazırlanmalıdır.

 

İşçinin Savunma Talep Formu Ve Personel Formu Nasıl Olmalıdır

  İşçinin savunması, işçi tarafından kendisine el yazısı ile  iletilen savunma talep formuna cevaben yazılmalıdır.Ve işçinin imzası bu formda yer almalıdır. Bilgisayar ortamında veya başka bir kişi tarafından yazılmış savunmalar geçerli kabul edilmez.Savunma talep formunda personele savunmasını vermesi için geçerli bir süre tanınmalıdır. Bu süreler içerisinde savunmanın verilmesi istenebilir.

Uyarı ve ihtar Varlığında Kıdem Tazminatı Alınır Mı

    

     Kıdem tazminatı dediğimizde, iş sözleşmesi ile yasada öngörülen durumlardan  birisi ile sona ermiş olan  ve belirli bir süre kıdemi bulunan işçiye verilen veya işçi öldüğü takdirde   mirasçılarına işveren tarafından ödenmesi zorunlu olan , işçinin çalışma süresine ve ücretine göre belirlenen parasal bir hak olarak tanımlanmıştır.

 

  Kıdem tazminatının ödenmeyeceği durumlar şu şekilde belirtilmiştir;

  • İşçi işi kendi iradesi  ile bırakıyorsa kıdem tazminatı ödenmeyecektir

  • İşçinin çalışma süresi 1 yılın altında kalmış ise kıdem tazminatı ödenmeyecektir.

 

Ancak;

  • İşçi askere gitmek veya  emekli olmak için işi  bırakıyorsa kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

  • Kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içerisinde işi kendi istekleri ile bıraksalar dahi kıdem tazminatı hak edeceklerdir.

 

  İş sözleşmesi işveren tarafından kanun maddesinde ki;

 
  • Zorlayıcı nedenler,sağlık nedenleri,tutukluluk veya gözaltına alınma hali gibi nedenlerden dolayı fesih edilirse işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır..

  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması gibi durumlar  ve buna benzer nedenlerden iş sözleşmesi fesih edilirse işçiye kıdem tazminatı ödenmeyecektir

  • İş sözleşmesi işçi ve işverenin anlaşması durumunda  sona erdiriliyorsa kıdem tazminatı söz konusu olmayacaktır.

  • Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin süresinin sona ermesi halinde de kıdem tazminatı ödenmeyecektir.

 

İşçi ile işveren arasında ki hukuki olaylar toplum da ki çalışan sayısını düşündüğümüzde hukuki olarak önemli bir boyut taşımaktadır.Proaktif ailesi olarak size deneyimli avukatlar sayesinde danışmanlık ve dava hizmeti sunmaktayız.


Bu Makaleyi Paylaş