Uluslararası Alacak Takibi Ve Tahsili

Uluslararası Alacak Takibi Ve Tahsili

Uluslararası Alacak Takibi

    Uluslararası ticaret ile ilgilenen kişilerin gönderdikleri malların karşılıklarını alamadıkları durumlarda ortaya çıkan bir konudur.Globalleşen dünyamızda uluslararası bir çok sözleşmeler yapılıp bu sözleşmelerden doğan bir çok alacak ortaya çıkmaktadır.Bununla birlikte bu alacakların nasıl tahsil edileceği konusunu yazımızda bulabilirsiniz.Bir çok yabancı firmanın bulunduğu ülkemizde bu firmaların uluslararası ticaret ile yapmış oldukları alacakların bazen karşılıkları alınamamaktadır.

   Bundan dolayı ki Türk Hukukunda uluslararası ticaret konusuna değinilmiştir.Türk Hukuku bakımından ihraç edilecek olan malın karşılığının süresi içerisinde ülkeye getirilmemesi halinde belli yaptırımlar belirtilmiştir.Dış ticaret ve uluslararası tahsilatı kolaylaştırmak için çeşitli ödeme yöntemleri getirilmiştir.

 Çeşitli yöntemler getirildiği halde akreditif ve benzeri finansman ve ödeme yöntemlerinin kullanılmaması ve düzenlenen belgelerde hata yapılması gibi genel durumlarda hala çeşitli zorluklar vardır uluslararası tahsil konusunda.

 

Yurt dışı Alacaklarının Vazgeçilme Nedeni Olarak Reklamasyon

  Reklamasyon; satılan  malın istenilen kalitede olmaması sebebiyle  ortaya çıkan bir uygulamadır. Yurt dışına yapılan mal satışlarında satılan ve istenen nitelikte olmadığı anlaşılan malın iade edilmesi  ve yerine yenisinin verilmesinin ekonomik bir yararı olmadığı durumlarda  istenen kalitede olmayan mal iade olarak geri  alınmamasına rağmen  yerine yeni mal verilir genel olarak. Satılan malın geri alındığı  durumda ticari kazancın tespiti açısından bir sorunla karşılaşılmayacaktır.Geri verilen mal fatura ile veya gider makbuzu ile geri alınmalıdır, yerine fatura ile yeni bir mal verilmelidir.Reklamasyon genel olarak taraflar arasında kurallara bağlanmış olsa da bile  yabancı şirketler buna uymadan kendi beyanlarını yaparak  sorunların var olmasını bahane ederek kesintiler yapıp sorunlara yol açmaktadırlar.

  Uluslararası tahsilde bir dostane çözüm bir de uluslararası tahsilat yolları gelmektedir.Bu çözümler şirketin durumları alacağın şekli ve olaya göre ya da sözleşmenin içeriğine göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Uluslararası Alacağın Tahsilatı Nasıl Yapılır

    Uluslararası alacaklar için MÖHUK e bakılması ve çok dikkatli şekilde takip edilmesi gerekmektedir.Takibin hangi ülkede açılacağı gibi hususlar burada önem taşımaktadır. Sözleşmeden doğan borç ilişkilerine bakıldığında  tarafların açık olarak seçtikleri hukuka tabi oldukları görülür.

     Sözleşme hükümlerine bakılarak  veya hâlin şartlarından anlaşılacağı üzere  tereddüde yer vermeyecek biçimde anlaşılabilen taraflar arasında ki hukuk seçimi de yapılabilir.Taraflar kendi aralarında seçilen hukukun sözleşmenin tamamına veya bir kısmına uygulanacağını kararlaştırabileceklerdir.

  Eğer taraflar hukuk seçimi yapmamış olmaları durumunda sözleşmeden doğan ilişkiye, o sözleşmeyle en sıkı bağda  ilişkili olan hukuk uygulanır denilmektedir.

   Bu uygulanacak  hukuk, karakteristik edim borçlusunun, sözleşmenin kurulduğu andaki  mutad meskeni hukuku, ticari veya mesleki faaliyetler doğrultusunda  kurulan sözleşmelerde ise karakteristik edim borçlusunun iş yeri, karakteristik edim borçlusunun birden çok iş yeri varsa söz konusu sözleşmeyle en sıkı ilişki içinde bulunan iş yeri hukuku uygulanacağı  olarak kabul edilir.

 

MÖHUK e baktığımızda uluslararası nitelik taşıyan davalarda Türk mahkemelerinin yetkisi iç hukukun yetki kurallarına göre tespit edilecektir. Türkiye’de yetki kurallarının yer aldığı HMK ya göre de genel yetkili mahkeme olarak  davalının ikametgâhı mahkemesidir gösterilmiştir. Fakat sözleşmelerden doğan borçlarda sözleşmenin  ifa edileceği yer de yetkili olmaktadır denilmektedir.

 

  Uluslararası alacaklarda tahsilin gerçekleşeceği yer, borçlunun ikamet ettiği  ülkedir.Bununla birlikte  sözleşmenin tarafları aksini sözleşmede kararlaştırmamışlarsa, bu hükümler gereği Türk mahkemelerine başvuramamaktadırlar. Bu durumun çözülebilmesi  için tek yol,tarafların  yetki sözleşmesi yapmasıdır.

     Taraflar, ancak doğan uyuşmazlıklarda sözleşmede belirterek  Türk mahkemelerini yetkili kılmışlarsa, uluslararası alacak tahsili için Türkiye’de dava açabileceklerdir. Buna rağmen dava açılması sonucunda alacaklının haklı çıkıp bunun ayrıca borçlunun ülkesinde de  uygulanabilmesi gerekmektedir.Yani o ülkede tenfiz ve tanıma işlemi yapılabilir olması gerekmektedir.Bu konu ise her ülke tarafından kendi kanunlarında düzenlenmiştir.

 

 

Sonuç Olarak; uluslararası hukuk alanında yapılan sözleşmeler dahilinde bu konuların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.Bünyemizde barındırdığımız uluslararası alanda yetkin ve deneyimli avukatlarımız sayesinde yabancı şirketlerin Türkiye’de yapacağı ticari işlerde hukuki destek verme ve hukuki zemin yaratma gibi ayrıca Türk şirketlerinin yabancı ülkelerdeki şirket kurma, ticari iş yapma gibi hukuksal işlemlerde hukuki görüş vermek, danışmanlık yapmak ve yabancı mevzuatların analizini çıkartmak gibi çeşitli alanlarda hizmet vermekteyiz.

    Uluslararası alacakların tahsili ve icra kanallarından alacağın temin edilmesi,uluslararası şirketler arasındaki rekabet yasağı ve marka-patent uyuşmazlıklarını ilgilendiren konularda hukuki destek verme, uluslararası tahkim yollarını kullanarak uyuşmazlıkların çözümünü sağlama açısında online destek verebileceğimiz gibi ofisimize gelip bizzat yardım alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş