Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet Davası Nedir?

   Velayet davası açma hakkı, henüz ergin olmayan bireyler hakkında eğitim,bakım,barınma vb. her türlü ihtiyaçlarının karşılanması konusunda söz sahibi olma hakkını talep olarak gösteren bir dava türünü  ifade etmektedir.

   Evlilik birliği içinde müşterek olan çocuklar hakkında bu velayet davası açma hakkı eşler tarafından birlikte kullanılabilirler.

   Boşanma davasının açılması ile hakim bu hakkın hangi eşe verileceğine de karar vermesi gerekir, ayrıca bir velayet davası açmaya gerek olmayacaktır.Bu hakkın kendisine bırakılmayan tarafı, müşterek olan çocuğun giderleri için boşanma süresince tedbir nafakası ayrıca  boşanma davasının kesinleşmesi  de iştirak nafakası ödeyecektir.

  Velayet davası ile çocuklar genelde  anaya bırakılır.Ancak bu mutlak bir kural olarak karşımıza çıkmaz.Bu hakkın ve görevin gereği gibi kullanılmaması durumunda  kaldırılması ve değiştirilmesi hali ancak velayet davası ile olacaktır.

Velayet Davasını Kimler Açabilir?

   Velayet davası hakkı kanun gereği sadece birbiriyle evli olan ana ve babaya tanınmış bir haktır.Ayrıca  evlat edinen kimsenin de ergin olmayan evlatlık üzerinde velayet hakkı var denilmektedir.Eğer ki ana ve baba evlilerse onların velayet hakkı çocuğun dünyaya geldiği anda doğrudan doğruya kanun sebebiyle doğmuş bulunur.

 Evlatlık üzerinde evlat edinen kişiye tanınan velayet hakkı da evlilik içinde doğmuş çocukta olduğu gibi doğrudan doğruya kanun sebebiyle doğar.Bu hakkı evlat edinen kişi tarafından evlat edinme işleminin tamamlanması ile  yani hakim karar verdiği an ile birlikte kazanılmış olur, ayrıca velayet davası açılmasına gerek bulunmayacaktır.

  Çocuk üzerinde ana ve baba ile evlat edinenin haricinde hiç kimseye velayet davası açma hakkı kanunda belirtilmemiştir.

 Bu kimselere örnek verecek olursak ,yaşça büyük kardeşler veya büyük ana ve babalar  gibi çocuğun ne kadar yakın dereceli kan hısımları ise de durum değişmez, velayet davası açamayacaklardır.

 

Velayet Davası Hangi Durumlarda Açılır?

 

  Aile mahkemesince çocuğun menfaati doğrultusunda bir karar verilir.Velayet davaları bir kamu davası olarak karşımıza çıkar.

  Velayetin değiştirilebilmesi için,haklı bir nedenin bulunması gerekir. Örnek olarak, anlaşmalı boşanmada velayet hakkını kazanan veya çocuğun hayatında oluşacak önemli değişiklikler velayetin değiştirilmesine için nedenlerden birkaçıdır. Anlaşmalı boşanmaya da çekişmeli boşanma olsun, çocuğun velayeti hakkında verilecek karar, kesin hüküm içermeyecektir. Diğer  bir deyişle değişen hayat koşullarına bakarak velayetin el değiştirmesi için dava açılabilirler.Her ne kadar anlaşmalı bir protokolde çocuğun velayeti belirlenmiş olsa da daha sonra velayet davası açılabilir.

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Açılacak Velayet Davası Süresi

   Anlaşmalı boşanma süreci içinde çocuğun eşine verilmesi yönünde beyanda bulunan kişi için, velayetin el değiştirmesi için açılacak olan velayet davasında herhangi bir süre beklenmesi gerekmeyecektir.Burada çocuğunun velayetini geri almak isteyen kimse, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra kişi istediği zaman velayet değiştirme davası açabilecektir.

Ancak  burada açılacak olan velayet değiştirme davası için haklı bir nedene sahip olunması ve çocuğun çıkarları gözetilerek çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayabileceğinin kanıtlaması gerekir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Usulü Nasıldır?

 

   Velayetin değiştirilmesi  davasında görevli mahkeme aile mahkemesi, aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesidir.

 Yetkili mahkeme ise davalının dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesi olacaktır.Bu davada mahkemenin yetkisi kamu düzenine ilişkin olmadığı için yetki itirazın en geç ilk oturumda yapılması gerekir.

Bu dava basit yargılama usulüne tabi şekilde görülür. Koşullar sağlanırsa  yargılamanın iadesi istenebilir.

  Gerekli olduğu durumda uzman görüşüne başvurulur.


Bu Makaleyi Paylaş