Yabancı Ülke Vatandaşlarının Türkiye'de Evlenmesi

Yabancı Ülke Vatandaşlarının Türkiye'de Evlenmesi

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile ya da farklı bir ülke vatandaşı ile evlenme işlemini gerçekleştirebilmesi hukuken olanaklıdır. Evlilik işleminin gerçekleştirilebilmesi için yabancı uyruklu kişiler, vatandaşlık bağı ile bağlı bulundukları ülkelerin Türkiye’de bulunan konsolosluklarından evlenmeye engel herhangi bir durumun olmadığını gösterir belgeyi alarak evlenme dairesine ilgili belgeyi vermek durumundadır.

Yabancı Ülke Vatandaşlarının Türkiye’de Evlenmesi İçin Gereken Belgeler

Türkiye’de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı kişi veya aynı devlet vatandaşı olmayan iki yabancı uyruklu kişi ancak yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilecektir. 1985 tarihli Evlendirme Yönetmeliğinin 20. maddesi gereğince evlenme dosyasında bulunması gereken belgeler şunlardır:

➢     Beyanname (İzin belgesi talebinde evlenme izin belgesi iki örnek olarak düzenlenir.),

➢     Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu / resmi sağlık kurumu raporu,

➢     Rıza belgesi,

➢     Vesikalık fotoğraf,

➢     Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi,

Bunun dışında yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye’de gerçekleştirilecek olan evlenme için yabancı ülke vatandaşının uyrukluğuna sahip olduğu ülke makamlarından alacağı evlenme ehliyet belgesinde kişinin evlenmesinde sakınca bulunmadığının yanı sıra medeni halini gösteren evlenme ehliyet belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yabancılar için yetkili merkezi makamlarca ya da o devletin yerel temsilcilikleri tarafından kişinin adını, soyadını, ana ve baba adı ile doğum tarihini ve evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını gösterir şekilde düzenlenerek verilmiş ve usulüne göre tasdik edilmiş olan belge, evlenme ehliyet belgesi kabul edilir.

Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının Türk kanunlarına göre evlenmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak ilgili kişiler, bağlı bulundukları konsolosluktan evlenmeye izin belgesi aldıktan sonra doğrudan ya da noter vasıtasıyla yetkilendirdikleri bir avukat aracılığıyla evlendirme dairesine başvuracaklardır. Avukata verilecek olan vekaletnamede evlenme işlemlerinin yapılmasına dair yetkili olduğu hususunun açıkça belirtilmesi gerekir. Gerekli evrakların tamamlanması, yetkili memur önünde evlilik sözleşmesinin yapılması ve evliliğin yabancı kişilerin bağlı olduğu konsolosluğa bildirilerek evlenme resmiyet kazanacaktır.

Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de evlenmesi hususunda gerekli belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması ve kişilerin hak kaybı yaşamamaları adına hukuk bürosu olarak danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bu açıdan ilgili kişilerin hukuksal sorunlarını çözüme kavuşturmak adına etkin ve profesyonel bir bakış açısıyla gereken hizmeti sağlamaktayız. Yabancı ülke vatandaşlarının uluslararası sözleşmeler bağlamında her ülke açısından birtakım belgelerin de aranması gerektiği dikkate alınarak müvekkillerin hukuki danışmanlık hizmetinden faydalanmaları önem arz etmektedir.

Yabancı Kişilerin Türkiye’de Evlenmesine Yönelik Hukuki Dayanaklar

Yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde uygulanacak hukuk, Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi, yabancı kararların tanınması ve tenfizi 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK) kapsamında değerlendirilmektedir. Bu açıdan Türk vatandaşı bir kişi ile yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de evlenmesi kişi yönünden yabancılık unsuru teşkil etmektedir. Yabancı uyruklu iki kişinin Türkiye’de evlenmesi ise yer yönünden yabancılık unsuru taşıyan bir husustur ve bu durumun belirlenmesi ihtilafın çözümü açısından önem taşımaktadır.

Yabancı ülke vatandaşlarının özel hukuka ilişkin işlemlerinden olan evlilik hususunda ehliyet ve evliliğin genel hükümleri MÖHUK kapsamında değerlendirmeye tabi tutulacaktır. İlgili mevzuatın 2. maddesine göre hakim, Türk kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku re’sen uygulayacaktır. Uygulanacak olan yabancı hukukun kanunlar ihtilafı kurallarının başka bir hukuku yetkili kılması, yalnızca kişiler hukuku ve aile hukukuna ilişkin ihtilaflarda dikkate alınır ve bu hukukun maddi hukuk hükümleri uygulanacaktır. Bu açıdan evlenmenin aile hukuku içerisinde yer almasından dolayı yapılacak olan atıf uygulanacak olan hukuk kurallarının belirlenmesinde önem taşıyacaktır.

Hak ve fiil ehliyeti, ilgili Kanunun 9. maddesi çerçevesinde ilgili kişinin milli hukukuna tabidir. Bu açıdan atıf hükümleri de dikkate alınarak milli hukukuna göre ehliyetsiz olan bir kişi evlendiği yer ülke hukukuna göre ehliyetli olsa dahi evlenme geçersiz olacaktır. Kanunun 13. maddesine göre evlenme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlenme anındaki milli hukukuna tabi olacaktır. Evliliğin şekline ise yapıldığı ülke hukuku yani Türk hukuku uygulanacaktır. Evliliğin genel hükümleri (evlilik birliği içerisindeki hak ve yükümlülükler), eşlerin müşterek milli hukukuna göre gereken çözüme kavuşturulmaktadır. Tarafların farklı vatandaşlıkta olmaları durumunda müşterek mutad mesken hukuku (evli çiftin ortak yaşam alanı), müşterek mutad mesken bulunmamakta ise Türk hukuku uygulanacaktır.

Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de evlenmesi durumunda şekle ilişkin Türk hukuku uygulama alanı bulacaktır ve buna göre de ayrı cinsiyetteki iki kişi nikah memuru ve iki şahit huzurunda evlenme iradelerini ortaya koyacaklardır.


Bu Makaleyi Paylaş