Yabancı Uyruklu(Vatandaş) Eşten Boşanma

Yabancı Uyruklu(Vatandaş) Eşten Boşanma

Yabancı Uyruklu Eş Durumu

  Yabancı uyruklu birisi ile evlenen bireylerin boşanma davalarında neler yapması gerektiklerini yazımızda anlatacağız.Bu boşanma davası Türkiye’de açılabilir.Yabancı uyruklu birinden  boşanmak istenilmesi durumunda Türkiye’de dava Medeni Kanunun çerçevesi içerisinde yürütülmelidir.

   Eşlerden birisinin yabancı uyruklu olması durumu Türkiye’de boşanma davası açılması önünde bir engel taşımamakta ve boşanma yapılabilmektedir.Yabancı uyruklu birinden  boşanılmak istenmesi durumunda bu boşanma da  yetkili mahkemeye başvuru ile yapılacaktır.

 

Yabancı Eşten Boşanmanın Yabancı Ülkede Açılması

  Yurt dışında açılacak olan boşanma davalarında boşanıldığı takdirde bu boşanma  Türkiye’de direk olarak geçerli olmayacaktır.Yabancı uyruklu eşten yurt dışında boşanacak olan kişilerin, boşanma işlemleri o ülkede yani boşanılan kesinleştikten sonra Türkiye’de tanıma tenfiz davası açmaları gerekecektir. Boşanma işlemleri özellikle yabancı uyruklu bireyden boşanma işlemleri için bir avukat ile görüşerek yapmanızı öneririz.

 

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

 Türk Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatında 13.madde Boşanma ve ayrılık sebepleri  hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir der. Eşlerin ayrı vatandaşlıkta olması durumunda uygulanacak olan hukuk  müşterek ikametgah hukuku, bulunmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukukudur.

 

Yabancı Uyruklu Eşten Ayrılma Süreci

   Boşanma davasında  görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.Davanın açılması gereken yer olarak kanun eşlerin birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi olan Aile Mahkemesini öngörmüştür.Eğer ki bu  eşlerin bulunduğu yerde Aile Mahkemesi bulunmuyor ise  boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilir.Genel yetki kuralları geçerli hale gelecektir.

     Çekişmeli boşanma davası varsa  yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır(Mk168). Boşanma davası anlaşmalı açılacak ise yetkili mahkeme problemi yoktur, taraflar dilediği yer mahkemesinden davayı açabilme hakkına sahiptir.

   Türkiye’de ikametgahı bulunmayan Türk vatandaşlarının durumlarında  kişi hallerine ilişkin davaları var ise ikamet ettikleri ülke mahkemesinde açılmadığı veya açılamadığı durumda Türkiye’de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması halinde ilgilinin mutad  olduğu yer, Türkiye’de mutad değilse Türkiye’de ki son ikametgahı mahkemesinde , o da bulunmadığı durumda  Ankara, İstanbul veya İzmir Mahkemelerinden birinde bakılacaktır.

 

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Ne kadar Sürer

Burada açılacak boşanma dava türü ve bir avukat ile bu dava süreci yürütülüp yürütülmediğine göre süre değişmektedir.Eşlerin kendi aralarında anlaşarak yani anlaşmalı boşanma durumlarında anlaşmalı boşanma avukatı ile bu süreç 1 hafta ile 3 ay arasında değişebilmektedir.Çekişmeli boşanma davası varsa ve eşler bireysel olarak bu dava sürecine gireceklerse 3-4 yıl kadar sürebilmektedir.Bir avukat yardımı ile yapıldığı takdirde 8-9 ay sürecektir.Bu süreçlerde avukat zorunlu değildir ancak süreç kısalımı ve işleyiş olarak doğru bir gidişat için tavsiye edilmektedir.

 

Yabancı Ülkede Alınan Boşanma Kararının Türkiyede Geçerliliği

   Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için yetkili Türk mahkemesi tarafından  onaylanması yani  tanıma ve tenfiz işlemleri gerekmektedir. Bu işlemi ikinci bir boşanma davası gibi düşünülebiliriz.

  Bu tanıma yalnızca boşanma kararına ilişkindir ancak tenfiz nafaka kararlarının da icrasını gerektiren bir kurumdur.Böyle bir tanıma yapılmadığı durumda  yabancı mahkeme kararlarının Türk makamlarınca geçerliliği olmayacaktır.Tenfiz yapılmadığı takdirde sürece kişinin evliliği kağıt üzerinde hala devam ediyor olacaktır ve nüfuza işlenmez.

 
 

Yabancı Uyruklu Eşten Yabancı Ülkede  Boşanmanın Türkiyede Tanınması

     Usul açısından bu duruma baktığımızsa yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınabilmesi için taraflardan biri Türkiye’de yaşıyor ve kendisi mahkemeye başvurabiliyor ise, mahkemeye başvuramayan kişi kendisi  ya da avukatı aracılığı ile davasını açabilecektir.              Yurt dışında olan tarafa tebligat yapılacaktır, bu şekilde davadan haberdar edilecek ve davaya kendisinin veya avukatının duruşmaya katılması haberdar edilecektir.

   Katılmaması gibi bir durumda da gıyaben tanıma işlemi ile karar alınır. Ne yabancı olan taraf, ne de avukatı duruşmaya katılmaz ise, mahkeme tanık dinleyecek ve dava konusu apostil şerhi ile tercümesi yapılmış olan yabancı mahkeme kararına ilişkin tanıma ve tenfiz kararını vermesi gerekir.(Apostil:bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.)

  Ancak tenfiz kararı kesinleştikten sonra Türkiye’de boşanma işlemi tanınır.Boşanma kararının Türkiye’de tanınabilmesi için bir takım şartlar gerekir.

-- Türk hakimi tarafından tanınabilmesi için kararın asıl karar olması ve apostil şerhi onaylı olması gerekmektedir.

   Apostil şerhi kararın tanınması için,bu kararın gerçekliğini gösteren bir geçerlilik şartı olarak karşımıza çıkar.Her ne kadar yabancı ile evli Türk vatandaşının boşanma sürecinden bahsettiysek de,tam tersi olarak yabancı vatandaşlığa sahip olan kişi de eşinin Türk vatandaşı olması  durumunda da Türkiye’de davasını açıp boşanmayı sağlayabilir. Tanıma ve tenfiz aşamalarında da aynı işlem prosedürleri işler.

 

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Durumunda Vesayet

 

  Bu konuda önemli  olan normal boşanma davalarında olduğu gibi çocuğun menfaati olacaktır. Bu şekilde  açılacak boşanma davasında çocuğun menfaatlerinin kendisi ile yaşaması yönünde olduğu konusunda hakim kanaati oluşturulması gerekecektir. Aksi durumda çocuğun velayetinin yabancı uyruklu kişiye verilmesi, çocukla kişisel ilişkinin tesisi noktasında sorunlar oluşturabilir.

 

  Yabancı uyruklu biri ile evli bir bireyin boşanması durumunda dava süreci açısından azalma aynı zamanda davanın doğru şekilde sürecine devam edebilmesi için bir avukat yardımı ile bu süreç halledilmelidir.Sizi uluslararası hukuk alanında deneyimli avukatlar barındıran büromuza davet ediyoruz.5 farklı dilde size hizmet sunmakta olan büromuz aynı zamanda online danışmanlık da yapmaktadır.Bu dava sürecinizde size en iyi hizmeti vermek için ofisimize bekliyoruz. 


Bu Makaleyi Paylaş