Ülkemizin başına bela olmuş sorunlardan birisi olan trafik kazaları genelde dikkatsiz ve alkollü araba kullanımı neticesinde vuku bulmaktadır. Bu kazalar neticesinde birçok ölüm ve yaralanma olayları yaşanmakta ve bu ölümler ve yaralanmalar sonrası yaşanan olaylar silsilesi kişilerde ekonomik ve hukuki kayıplara neden olmaktadır. Hukuk düzenimiz bu ekonomik ve hukuki kayıpların önüne geçmek adına tazminat güvencesi vermektedir.
Ya ölümle ya da yaralama ile sonuçlanan trafik kazalarındaki bu ayrım, kaza neticesinde talep edilecek olan tazminat kalemlerini kimin talep edeceği konusunda önem taşımaktadır. Ölümlü trafik kazalarında vefat edenin yakınları tazminat talebinde bulunabilecekken, yaralamalı trafik kazalarında bu talebi yaralananın kendisi kazaya neden olan kişi veya kurum, kuruluşlardan bulunabilecektir. Bu talebin kapsamı maddi ve manevi tazminat olup, sınırlarını Türk Borçlar Kanunundaki haksız fiil hükümleri belirler.
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında talep edilecek tazminatın türleri ve tazminat kalemlerinin tespiti bakımından ölen yakınlarının veya yaralananların tazminat hukuku alanında deneyimli avukatların bulunduğu hukuk bürolarına başvurup yol haritaları çizmeleri gerekmektedir. Bu sayede hak ve menfaat kayıplarını önleyerek ve zararlarını gidererek ekonomik zorluk içine düşmekten kurtulacaklardır.
Yaralamalı trafik kazalarında, yaralanan yani mağdur olan taraf, tazminat talebini kazaya neden olan kişi ve kurum, kuruluşa yöneltecektir. Bu yöneltilen maddi tazminat talebinin kapsamı Türk Borçlar Kanunu madde 54’de bedensel zararlar başlığı altında sayılmıştır. Buna göre;
maddi tazminat kapsamına girmektedir.
Yaralamalı trafik kazalarında kazazede maddi tazminat harici, eğer şartları oluşmuşsa manevi tazminatta talep edebilir. Bu manevi tazminat Türk Borçlar Kanunu Madde 56 çerçevesinde talep edilecektir. Bu manevi tazminatın hesaplanması, maddi tazminatın hesaplanmasına nazaran daha zordur. Hakim takdirine bırakılan bu hesaplama yapılırken, yaralananın bu kazadan dolayı içine düştüğü psikolojik vaziyetin ağırlığı, çektiği acı, yaşadığı üzüntü ve somut olayın şartları ile tarafların ekonomik gücü göz önünde bulundurulur. Manevi tazminatın esas işlevi kazazedeyi manevi yönden tatmin etmektir.