Yaralamalı Trafik Kazalarında Tazminat

Yaralamalı Trafik Kazalarında Tazminat

Ülkemizin başına bela olmuş sorunlardan birisi olan trafik kazaları genelde dikkatsiz ve alkollü araba kullanımı neticesinde vuku bulmaktadır. Bu kazalar neticesinde birçok ölüm ve yaralanma olayları yaşanmakta ve bu ölümler ve yaralanmalar sonrası yaşanan olaylar silsilesi kişilerde ekonomik ve hukuki kayıplara neden olmaktadır.  Hukuk düzenimiz bu ekonomik ve hukuki kayıpların önüne geçmek adına tazminat güvencesi vermektedir.

Ya ölümle ya da yaralama ile sonuçlanan trafik kazalarındaki bu ayrım, kaza neticesinde talep edilecek olan tazminat kalemlerini kimin talep edeceği konusunda önem taşımaktadır. Ölümlü trafik kazalarında vefat edenin yakınları tazminat talebinde bulunabilecekken, yaralamalı trafik kazalarında bu talebi yaralananın kendisi kazaya neden olan kişi veya kurum, kuruluşlardan bulunabilecektir. Bu talebin kapsamı maddi ve manevi tazminat olup, sınırlarını Türk Borçlar Kanunundaki haksız fiil hükümleri belirler.

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında talep edilecek tazminatın türleri ve tazminat kalemlerinin tespiti bakımından ölen yakınlarının veya yaralananların tazminat hukuku alanında deneyimli avukatların bulunduğu hukuk bürolarına başvurup yol haritaları çizmeleri gerekmektedir. Bu sayede hak ve menfaat kayıplarını önleyerek ve zararlarını gidererek ekonomik zorluk içine düşmekten kurtulacaklardır.

Yaralamalı Trafik Kazalarında Maddi Tazminat

 Yaralamalı trafik kazalarında, yaralanan yani mağdur olan taraf, tazminat talebini kazaya neden olan kişi ve kurum, kuruluşa yöneltecektir. Bu yöneltilen maddi tazminat talebinin kapsamı Türk Borçlar Kanunu madde 54’de bedensel zararlar başlığı altında sayılmıştır. Buna göre;

  • Yaralananın tedavi giderleri: Tedavi giderleri olarak ameliyat masraflarını, yoğun bakım, fizyoterapi , ilaç masrafları vb masrafları sayabileceğimiz gibi yaralananın nakil masrafları, ortopedi masrafları, tedavi yöntemlerinin doğuracağı zararları da sayabiliriz.

  • Yaralananın kazanç kaybı: Yaralamalı trafik kazasında mağdur olan tarafın tedavi süreci dolayısıyla iş yapamamasından doğan kazanç kaybı mevcut olup bu kazanç kaybını kazaya neden olan kişi, kurum ve kuruluşlardan talep edebilir.

  • Yaralananın çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar: Söz konusu yaralamaya neden olan kaza neticesinde yaralanan yaşayacağı sakatlık nedeniyle iş göremez vaziyete düşebilir. Bu iş göremez vaziyet nedeniyle yaralanan kazaya sebep veren kişi, kurum veya kuruluştan geleceğe dönük tazminat talep edebilir. Bu tazminat kalemi hesap edilirken yaralananın iş durumu, yaşı, çalışma gücünün ne denli azaldığı gibi hususlar dikkate alınır.

  • Yaralananın ekonomik geleceğinin sarsılmasından doğan kayıplar: Bu zarar türü, maddi tazminat kapsamındaki muhtemel zarar kalemini belirtmektedir. Bu zarar kalemiyle kanun koyucu yaralananın yaşına, yeteneklerine ,öğrencisi ise üniversitesi, aldığı burslara bakarak karar verilmesini öngörmüştür. Bu sayede kişinin gelecekte yaşaması muhtemel ekonomik kayıplarının önüne geçilmek istenmiştir.

maddi tazminat kapsamına girmektedir.

Yaralamalı Trafik Kazalarına Manevi Tazminat

   Yaralamalı trafik kazalarında kazazede maddi tazminat harici, eğer şartları oluşmuşsa manevi tazminatta talep edebilir. Bu manevi tazminat Türk Borçlar Kanunu Madde 56 çerçevesinde talep edilecektir. Bu manevi tazminatın hesaplanması, maddi tazminatın hesaplanmasına nazaran daha zordur. Hakim takdirine bırakılan bu hesaplama yapılırken, yaralananın bu kazadan dolayı içine düştüğü psikolojik vaziyetin ağırlığı, çektiği acı, yaşadığı üzüntü ve somut olayın şartları ile tarafların ekonomik gücü göz önünde bulundurulur. Manevi tazminatın esas işlevi kazazedeyi manevi yönden tatmin etmektir.


Bu Makaleyi Paylaş