Yönetici Atanması Davası

Yönetici Atanması Davası

Yönetici Atama Davası Nedir?

 

 Kat Mülkiyeti Kanunu bağımsız bölüm sayısı yani daire sayısı 8’den fazla olan apartmanlar için yönetici veya yönetim kurulu(3 kişi) atanmasını zorunlu kılmıştır. Yönetici veya yönetim kurulu apartmanın olağan işler, bakım gibi işlerin halledilmesi düzenlenmesi ve yönetilmesi ile uğraşarak apartmanın düzeninin korunmasını sağlar.

 

 Yönetici veya yönetim kurulundaki kimseler apartmanda oturan kimseler olabileceği gibi apartmanın sakin olmayan birisi de olabilir. Yönetici veya yönetim kurulu ilgili kanun uyarınca her yıl toplanan kat malikleri kurulunca seçilir ve atanır. Kat malikleri kurulu tarafından atanacak olan yöneticinin kat malikleri kurulunda hem sayı hem de arsa payı çoğunluğunca tercih edilmesi gerekmektedir.

 

 Ancak kat malikleri kurulu yönetimde anlaşmazlığa düşüp de yönetici atayamazlarsa yönetici atanması için kat malikleri arasından bir kişinin talebi sulh hukuk mahkemesinin apartman için yönetici atamasına neden olabilir. Dİğer bir deyişle kendi arasında yönetici veya yönetim kurulu tayin edemeyen sakinler mahkemeden kendilerine yönetici tayin edilmesini isteyebilirler.

 

 Kat malikleri kendilerine mahkeme tarafından atanan bu yöneticiyi 6 ay boyunca değiştiremezler. Ve atanan bu yönetici seçilmiş yönetici gibi kat maliklerine karşı sorumlu olur. Ancak bu 6 aylık kural haklı bir nedenin varlığı halinde esnetilebilir ve kat malikleri yöneticiyi değiştirebilirler.

 

Yönetici Atama Davası Nasıl Açılır?

 

 Yönetici atama davasının hukuki dayanağı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 34’dür. İlgili madde uyarınca yönetici seçemeyen kat maliklerinin bir kısmının başvuru yapabileceği gibi, içlerinden birisinin de mahkemeye başvurması yeterlidir. Tek kişinin yönetici atanmasını talep etmesi halinde açılacak olan davanın davalı tarafı diğer kat malikleri olacaktır. Bu yüzden mahkemenin hakimi yönetici atanması talebi halinde diğer tarafları da dinleyecektir. Kararını tanıkları dinledikten sonra açıklayacaktır.

 

 Yönetici atama davası usulü gereği basit yargılama usulüne tabidir. Bundan dolayıdır ki yönetici atama davası diğer dava yollarına göre çok daha kısa sürede sonuçlanacaktır. O yüzden yönetici seçiminde ihtilaf yaşayanların mahkeme sürecinin uzun süreceğinden endişeyle bu yola başvurmamazlık yapmamaları gerekir.

 

 Kısacası, mahkemeden yönetici atanmasını talep eden kat maliki bu talebinin mahkemeye bir dilekçe sunarak yerine getirilmesini isteyebilir.

 

 Proaktif Hukuk&Danışmanlık olarak ilgililere tavsiyemiz, özellikle yönetici atanması ihtilafı çok sayıda bağımsız bölüme sahip olan yapılarda ve toplu yapılar olarak geçen site yönetimlerinde sorun olarak çok sık karşımıza çıkmaktadır. Bu ihtilafı ilgililer hukuk bürolarından danışmanlık alarak önleyebilecekleri gibi, önleyemedikleri ihtilafların çözümü için başvuruda bulundukları mahkeme sürecinin yönetimini de kat mülkiyeti mevzuatına hakim avukatlar yardımıyla idare etmelilerdir. Böylelikle hak ve menfaatlerinde kayıp yaşamayacaklardır.

 

  

Yönetici Atama Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

 Kat maliklerinin anlaşamaması üzerine bu maliklerden birinin talebi üzerine mahkemenin yönetici tayin etmesi uygulamada yönetici atama davası olarak da bilinmektedir. Yönetici atama davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise ana gayrimenkulün bulunduğu yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesidir.


Bu Makaleyi Paylaş