Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Çekin Kambiyo Senedi Olarak Tanımı Nedir?

 

  Çek bankaya hitaben yazılmış olan ödeme aracı olarak karşımıza çıkar.

  Çek keşideci,hamil ve muhataptan oluşmaktadır.Çekte bulunması zorunlu şekil şartlarının varlığı halde çek tam ciro ve beyaz ciro ile de başkasına devredilebilir.

 

Çekte Bulunması Zorunlu Unsurlar Nelerdir?

 

   Her çek yaprağında bulunması gereken zorunlu unsurlar bulunmaktadır.Bu unsurlardan herhangi birinin yazılmaması halinde senet çek niteliği kazanmayacaktır.

1)Çek Kelimesi

  Çek kelimesi başlık halinde değil, senet metninin içinde “bu çek karşılığında..” gibi yazılmalıdır.  

2)Kayıtsız Şartsız Belirli Bir Bedelin Ödenmesi İçin Havale

3)Muhatabın Ticaret Unvanı

4)Düzenlenme Tarihi

5)Düzenleyenin İmzası

Bu unsurlar zorunlu unsurlar olup çekte bulunmadığı takdirde çek niteliği görmez.

 

Çekte Bulunması Gereken Yardımcı Unsurlar Nelerdir?

1)Düzenleme yeri

2)Ödeme yeri

Çekin Karşılıksız Çıkması Ne Demektir?

  Genelde çeklerde senet gibi bir vade bulunmaz.Vadeden kastımız şu tarihe kadar ödenmesi ibaresidir.Ancak ülkemizde uyuşmazlıkların getirdiği mağduriyeti önlemek adına nasıl senet bir vade ile kullanılmakta ise çeke de bu imkanı verilmektedir.

  Çekin karşılıksız çıkması demek ;çeki veren tarafın bankada bu çekin karşılığı olan para kadar parasının bulunmaması ve bu paranın tahsil edilememesidir.

Çekin Karşılıksız Çıkmasında Bankanın Yükümlülüğü Nedir?

 

  Karşılığı bulunmayan çeklerde banka çek miktarının belirli bir kısmını ödemekle yükümlüdür. Banka çekin hepsini ödemekle yükümlü değildir.

  Bankalar genelde ödenecek miktarla ilgili bir sınırlama getirmişlerdir.Bankaya öncelikle giden alacaklı çekin karşılıksız çıkması durumunda bankadan çekin bir kısmının ödenmesini sağlayabilecektir.Çeke dayalı takiplerde çekin karşılıksız kalan bedelinin %10'u alacak miktarı olarak karşımıza çıkacaktır. ( bu miktar yalnızca keşideciden talep edilebilir).

 

Banka Çekin Hepsini Karşılayamadığı Durumda Alacaklı Ne Yapmalıdır?

Çekin banka tarafından ödenen kısmı dışında kalan kısmı kalırsa bu durumda ; banka yetkilisi çekin üzerine bu çeki tahsil edecek kişinin;

 
  • İsim,Soy isim

  • Tc Kimlik Numarasını

  • Bankanın Ödediği Kısmı

  • Geriye Kalan Kısmı

  • Çekin Fotokopisini (Fotokopi kısmı alacaklıda ,asıl çek bankada kalacak şekilde) yazar.

 

Banka Çekin Hepsini Karşılayamadığı Takdirde Alacaklı Nereye Başvuracaktır?

 

 Çekin banka tarafından ödenemeyen kısmını tahsil etmek amacıyla alacaklı olan kişi bankanın kendisine  vermiş olduğu fotokopi ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak çekin geri kalan kısmını tahsil için başvurabilir.Bankalar çekin karşılığının tamamının çıkmaması halinde borçlu olan tarafı arayarak çekin karşılığının çıkmadığını bildirirler.Bu uyarının ardından borçlu olan taraf borcu öderse çekin karşılığı alınmış olacaktır.

Karşılıksız Çek Düzenleyen Tarafın Cezai Yaptırımı?

   Karşılıksız çek düzenleyen kişiler hapis cezasına çarptırılabilir. Bu anlamda kanunlar 3 ay ile 2 yıl arasında bir zaman dilimi olarak yaptırıma tabi kılmışlardır.

 

Karşılıksız çek varlığında alacaklı öncelikle bankaya giderek bankadan bir karşılama ister ve banka borçlunun hesabından yeter ödemeyi gerçekleştirir.Eğer alacak için daha fazla bir ödeme gerekiyorsa ve bu banka da yoksa alacaklı Cumhuriyet savcısına bankanın vereceği belgeler ile başvurabilir.

 

Çek işlemleri önemli konular olup hak mağduriyetleri açısından da zorlu bir süreç doğurmaktadır.Proaktif hukuk ve danışmanlık ailesi olarak sizlere en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.Büromuz online destek ve ofisimize gelerek avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş