Ortaklık Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Ortaklık Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Basit (Adi) Ortaklık Sözleşmesi Nedir

    

   Adi ya da basit ortaklık dediğimizde,iki ya da daha fazla kişinin mallarını ve emeklerini ortaya koyarak belli bir amaca yönelik bu varlıklarını birleştirmek amacıyla yaptıkları sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır.

  Bu sözleşmeyle kurulan ortalıklıkta her ortak para,alacak veya başka bir mal yahut emek olarak ortaklığa katılım payı koymakla yükümlüdür.

Şirketlerin Unsurlarını şu şekilde sıralayabiliriz

  • - Akit (Sözleşme) Unsuru

  • - Kişi Unsuru

  • - Sermaye Unsuru

  • - Ortak Amaç Unsuru

-Birliktelik ve İş birliği Yapma İsteği Unsuru

 Adi ortaklık yaygın olarak kurulan bir ortaklık türü olduğu için önemlidir.

 Adi ortaklık bir sözleşme olduğu için, kişilerin bir araya gelmesi ve  katılım payı olarak emek yahut mal konulabilmesi, ortak amaç unsurları olması gerekmektedir.Ancak “müşterek amaç için ortak çaba” unsuru açıkça kanunda düzenlenmemiştir

 .Buna rağmen ortak çabanın da unsurlardan biri olarak kabulüne devam edilmesi gerekir.Şirkete ortak olacak her kişi, para, alacak veya başka bir mal ya da emek olarak ortaklığa katılım payı koyması gerekmektedir.

 Ortaklık sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamış ise katılım payları,bu ortaklığın amacının gerektirdiği önem ve nitelikte birbirine eşit olmak zorundadır denilmiştir. Burada katılım payının kural olarak eşit olması ve şirket gayesine uygun olması hususları vurgulanmıştır.Burada eşitlik ilkesi mutlak değildir.

   Burada sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça denilmektedir. Adi şirketlerin kurulması hiçbir kayda ve formaliteye tabi değildir. Yazılı veya sözlü bir anlaşma  ile kurulabileceklerdir.Burada bahsettiğimiz ortaklık sözleşmesi adi şirketlerin sözleşme ile kurulduğu durumlar üzerinedir.

 Adi ortaklık ile kurulan şirketin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde şirket ortaklarının müşterek mülkiyeti var olacaktır.

 Şirketle ve şirketin mal varlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmesi gerekir.Şirketin kuruluş sözleşmesinde, ortakların payları belirtilmemiş ise , her ortağın eşit oranda hisseye sahip olduğu varsayılacaktır.

   Eğer, adi şirketin kuruluş sözleşmesinde kazanılan karın nasıl paylaştırılacağı belirtilmemiş ise , yıl sonu bilançosunda ortaya çıkacak  kar rakamı, ortaklar arasında eşit ya da sözleşmedeki hisse paylarına uygun olarak bölüştürülecektir.

Kar Payı Ortaklığı Ve Ortaklığa Katılım Nasıl Olur

   Adi şirket ortaklığında kişi para,alacak yahut bir mal ya da emek olarak ortaklığa katılabilir.Aynı şekilde kar payı ortaklığı ile de katılabilecektir.Var olan bir ortaklığa, yeni bir ortak alınması için bütün ortakların rızasının olması gerekecektir.

  Ancak tek ortak, kendi payını kısmen veya tamamen devredebileceği gibi ancak kanunda belirtilen sistematiğe göre bu husus, ortaklığa karşı ileri sürülemeyecektir.Bununla birlikte  payı devralan üçüncü kişinin, ortak sıfatını kazanamayacağı açıkça düzenlenmiş olup gelen ortak sıfatında olamayacaktır.

Gayriresmi Ortaklık Sözleşmesi Ve Ortaklar Arasında ki Rekabet Yasağı Nedir

  Adi ortaklık sözle dahi kurulabileceği gibi yazılı olarak da kurulabileceğini daha  önce de belirtmiştik.Adi ortaklık sözleşmesi iki yada daha fazla kişinin belirli şartları gerçekleştirdiklerinde kurabilecekleri şirketi ifade eder.

   Gayriresmi ortaklık dediğimizde yasal olmayan bir ortaklık olarak düşünülmemesi gerekmektedir.Burada adi ortaklık kurulurken belirlenen ve yukarıda belirttiğimiz şartlardan birisinin olmadan ortaklığa girilmiş olması söz konusudur.

 Adi ortaklıkla kurulan şirketlerde şirketi ortaklar temsil eder.BU kurulan şirketin temsilin şekli ortaklar tarafından belirlenebilir, bunu ortaklar kararlaştırmamış ise yani bir belirleme yok ise ortaklar tek başına münferit temsil hakkına sahip olacaklardır.

Ortaklar arasında ki rekabet yasağı denilince aklımıza; ortaklar, kendilerinin veya üçüncü kişilerin menfaatine olarak, ortaklığın amacını engelleyici veya zarar verici işleri yapamayacaklardır

 

   Şirketler konusunda,şirket açma olsun,adi ortaklık sözleşmesi,kar payı ortaklığı gibi çeşitli konularda ki sorunlarınızı avukatlar yardımı ile çözmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

   Proaktif Danışmanlık ve Hukuk Bürosu olarak 2001 yılından beri online ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.alanında deneyimli avukatlarımız ile sizlere en iyi hizmeti sunmakta ve sunmaya devam etmekteyiz.Ticaret hukuku alanına giren bazen de borçlar hukukunu ilgilendiren şirketler hukuku alanında deneyimli avukatlarımızdan online destek alabilir ayrıca ofisimize gelerek de destek isteyebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş